İtalyan kasabasındaki iki kültür merkezinde ibabet yasağı kenti karıştırdı

Stockholm, 19 Şubat (HİBYA) – Adriyatik'teki liman kenti Monfalcone'de aşırı sağcı belediye başkanının, kentteki iki kültür merkezinde Müslümanlar'ın ibabet etmesini yasaklamasının ardından İtalyan kasabasında kargaşa yaşanıyor.

GÜNCEL 19.02.2024 12:56:50 58 0
İtalyan kasabasındaki iki kültür merkezinde ibabet yasağı kenti karıştırdı

The Guardian gazetesinin haberine göre, kasabanın Bangladeşli sakinleri ve Monfalcone'daki diğer kültürlerden gelen kişler, kültür merkezlerinde ibadetin ve plajda haşema giyilmesinin yasaklanması kararlarının İslam karşıtı gündemin bir parçası olduğunu söylüyor.

Via Duca d'Aosta'daki Darus Salaam Müslüman Kültür Derneğ Başkanı Bou Konate, "Bu acı vericiydi, hiç beklemediğimiz ciddi bir hakaretti. Fakat bu bir tesadüf değildi” dedi.

Monfalcone'un nüfusu yakın zamanda 30.000'i geçti. Böylesine olumlu bir demografik eğilim, hızla düşen doğum oranıyla boğuşan bir ülkede normalde iyi bir haber anlamına gelir; ancak, Cisint'in 2016'da ilk kez göreve başlamasından bu yana İslam karşıtı bir gündemi beslediği Monfalcone'da bu nüfus artışı hoş karşılanmadı.

Kasabanın nüfus artışı çoğunlukla devlet kontrolündeki dev Fincantieri'nin sahip olduğu genişleyen tersaneye atfediliyor. Fincantieri'nin son yirmi yıldaki işgücünü dışarıdan temin etme politikası, başta Bangladeş olmak üzere büyük miktarda vasıflı yabancı işçi akışına yol açtı. Daha ucuz göçmen işgücünün sayısı, özellikle büyük yolcu gemilerinin inşasının yoğun olduğu dönemlerde İtalyanlar'dan çok daha fazla.

Monfalcone'nin Bangladeşli topluluğu, Cisint'in kısıtlamak istediği aile birleşimi politikası yoluyla gelen akrabalar ve onların İtalya doğumlu çocukları sayesinde daha da güçlendi.

Cisint'in Observer ile yaptığı röportaj sırasında verdiği rakamlara göre, Bangladeşli nüfus Monfalcone'nin toplam 9 bin 400 yabancı uyruklu nüfusunun 6 bin 600 ünü oluşturuyor.

Göç kasabanın yapısını değiştirirken, göçmenlere ait bir dizi restoranın yanı sıra çoğunlukla bisikletleri ana ulaşım aracı olan Bangladeşliler tarafından kullanılan bir bisiklet yolu ağı var.

Friuli-Venezia Giulia bölgesinin sol görüşlü meclis üyesi Enrico Bullian, "Yabancı topluluğun katkısı olmasaydı Monfalcone hayalet bir kasabaya dönüşecekti" dedi.

Matteo Salvini'nin League Party ve İtalya başbakanı Giorgia Meloni liderliğindeki İtalya Kardeşleri Partisi tarafından desteklenen bir politikacı olan Cisint, 2022'de, çoğunlukla iktidara yükselişini kolaylaştıran göçmen karşıtı liste sayesinde kolay bir yeniden seçim kazandı.

Cisint'ın ilk uygulamalarından biri, iddiaya göre çoğunlukla göçmenler tarafından kullanıldığı için ana meydandaki bankları kaldırmak oldu. Cisint, okullardaki yabancı çocuk sayısını sınırlamaya çalışırken, Bangladeşliler arasında popüler olan kriket, spor festivali kapsamından çıkarıldı. Geçen yaz Müslüman kadınların plajda haşema giymesini de yasakladı.

Ancak en çok yankı uyandıran şey, Cisint'in kasım ayında kentteki ikinci bir Müslüman kültür merkezi için de geçerli olan ibadet yasağı oldu.

40 yıldır İtalya'da yaşayan mühendis Konate, "Muazzam bir etkisi oldu. 20 yılı aşkın süredir burada huzur içinde dua ediyorduk. Ancak burası sadece ibadet yeri değildi; insanlar buluşmaya, sohbet etmeye gelirdi. Çocuklar okul sonrası derslere geldiler. Avrupa genelinde ibadet edebileceğiniz birçok İslami kültür merkezi var ve kimse buna engel olmuyor” dedi.

Cisint, Müslümanların kentsel planlama kurallarını ihlal ettiğini, çünkü binaların ibadet amaçlı değil ticari kullanım amaçlı olduğunu iddia etti. Vatandaşların "yüzlerce kişinin" girdiğini gösteren fotoğraflarını göndermesinin ardından güvenliğin başka bir faktör olduğunu söyledi.

Cisint, Observer'a "'Kapanma ve dua etmemelisin' demedim" dedi. “Mekan çarpık bir şekilde kullanılıyordu; burası bir camiydi. Kanunlara saygı duymaları gerekiyor” dedi.

Yasak, Meloni'nin İtalya Kardeşleri'nin camilerde bulunmayan yüzlerce Müslüman ibadet yerinin ülke çapında kapatılması yönündeki önerisiyle örtüşüyor. Avrupa'da uzun süredir "İslamlaşma"ya karşı çıkan Meloni, Ocak ayı başında düzenlediği basın toplantısında "Monfalcone durumu" hakkında yorum yapması istendiğinde, "İtalya'da yaşamayı seçenler İtalyan normlarına saygı duymalı" diye konuştu.

Konate, Monfalcone'daki Müslümanlar'ın yasalara her zaman saygı duyduğunu, bunun kanıtı kasabanın son derece düşük suç oranında görüldüğünü ve belediye başkanının amacının İtalyan anayasal ibadet haklarını kısıtlamak olduğunu söyledi.

Kentte geçen Aralık'ta tahminen 8.000 kişi Cisint'in İslam karşıtı kampanyasını protesto etti; pek çok kişi bu kampanyanın Haziran ayındaki Avrupa seçimlerine katılma umuduyla Cisint'in profilini yükseltmek için kullanıldığına inanıyor.

 

Hibya Haber Ajansı