Konyalı Camii yeniden ibadete açıldı

Silivri depreminden sonra ağır hasarlı raporu alan ve yıkımı gerçekleştirilen Zeytinburnu Yeşiltepe Mahallesi’ndeki Konyalı Camii’nin inşası tamamlandı.

GÜNCEL 16.02.2024 23:15:53 106 0
Konyalı Camii yeniden ibadete açıldı

Silivri depreminden sonra ağır hasarlı raporu alan ve yıkımı gerçekleştirilen Zeytinburnu Yeşiltepe Mahallesi’ndeki Konyalı Camii’nin inşası tamamlandı. Bugün ilk Cuma namazının eda edildiği Konyalı Camii’nin açılışı Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ev sahipliğinde, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Zeytinburnu Kaymakamı Adem Uslu’nun katılımıyla gerçekleşti.

Zeytinburnu Yeşiltepe Mahallesi'nde bulunan Konyalı Camii, 2019 yılındaki Silivri depreminden sonra yıkılma riski nedeniyle mühürlenmiş, 2020 yılında ise yıkım işlemi yapılmıştı. Nisan ayında inşaatı başlayan caminin açılışı bugün yapıldı. İlk Cuma namazının eda edildiği Konyalı Camii açılış törenine; TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Zeytinburnu Kaymakamı Adem Uslu, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, ilçedeki siyasi parti yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Numan Kurtulmuş: “Suyun üstündeki saman çöpü gibi savrulup duruyoruz”
Programda konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Bugün İslam dünyasının her tarafında yaklaşık 2 milyara yaklaşan büyük bir nüfusa sahip Müslüman dünyasının her yerinde camilerde Allahuekber sesleriyle insanlar aynı istikamete dönüyor. İnsanlar ortak dil ve kültür üzerinden müşterek bir noktaya doğru ilerliyor. Bu kadar büyük bir nüfusa sahip olmak, bu kadar ciddi bir kalabalığa sahip olmakla birlikte, ne yazık ki İslam dünyası caminin bize vermesi gereken birleştirici, bütünleştirici özellikleri yeterince taşıyamadığı için, bu hasrete yeterince sahip olmadığı için, Müslüman topluluklar çoğu zaman oradan buraya; Peygamber Efendimizin ifadesiyle suyun üstündeki saman çöpü gibi savrulup duruyor.” şeklinde konuştu.

“İnsanlık İsrail’deki katliama sessiz kalmaya devam ediyor”
Filistin'de katliam yapan İsrail’i de sert bir dille eleştiren Kurtulmuş, “Bunun en son örneğini İsrail’in Gazze’de ortaya koymuş olduğu ağır insanlık suçlarına karşı dünyanın sessiz kalması ve ne yazık ki Müslüman dünyasının bir sonuç geliştirememiş olmasını gösterebiliriz. Üzülerek takip ediyoruz. Büyük bir vahşet sadece Netanyahu ve ekibinin ortaya koyduğu politikalarla değil onların destekledikleri, onların sırtını sıvazladıkları bir takım güç merkezlerinden aldıkları destekle de bunu yapıyorlar. Biz burada konuşurken şu anda Müslümanların en büyük kutsallarından biri olan Mescid-i Aksa’nın sokakları kapatılıyor, oraya çıkan yollarda Müslümanların camiye girmesine engel olunuyor. Bebekler küvözlerde çırpınarak öldürülüyor. 80, 90 yaşındaki nineler keskin nişancılar tarafından keyifle, zevkle vurularak şehit ediliyor. Bütün dünya bunu izliyor. Ve bu seyrin ötesinde bazıları da destek veriyor. İnanın ki İsrail’in en büyük gücü ne elindeki askeri gücüdür, ne elindeki teknolojik gücüdür. Ne arkasını dayadığı dayılardır, ne onların desteklediği ülkelerdir. Ne de dünyadaki üstün medya güçleridir. Ne dünya finansına sahip olan egemen olan o büyük güçleridir.” ifadelerini kullandı. 
 
“Bizeri birleştirecek olan yerler camilerdir””
TBMM Başkanı Kurtulmuş konuşmasının devamında; “İnanın ki İslam dünyasının bu kadar çaresiz olması, dağınık olması, inisiyatifsiz olması, İsrail yönetiminin arkasındaki en büyük güçtür. Onun için diyoruz ki camiler, bizi fiziki olarak birleştirdiği gibi kalplerimizi ve zihinlerimizi zenginleştirmelidir. Bunun için bir araya gelmemizin kalplerimizin ve gönüllerimizin birleşmesi için bir araya gelmemize gerek yok. Sadece ortak hedefler, ortak anlayışlar istikametinde birleşmeli, bütünleşmeli ve yolumuza devam etmeliyiz. Allah camiler etrafında ruhunu ve kalbini birleştirenlerden eylesin. Müslüman coğrafyasının ve yeryüzünün en her yerindeki büyük Müslüman toplulukları şuurla, inançla ve ortak bir kararlılıkla meselelerine sahip çıkmayı Cenab-ı Allah nasip etsin.” ifadelerine yer verdi.
 
Başkan Arısoy: “İslam medeniyetlerinin kalbinde camiler yer alır
Açılış programında söz alan bir diğer isim de Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’du. Başkan Arısoy şunları kaydetti: "Bizim medeniyetimizde, şehirlerimizde şehrin mimarisi, şehrin oluşması, hatta bütün büyük İslam medeniyetlerinde hep cami eksenli olmuştur. Her şehrin ana meydanında mutlaka bir cami görürsünüz. Yanında toplumsal faaliyetlerin görülebildiği örneğin mektebi, medresesi, aşevleri, arastası, bedesteni, ticaretin olduğu mekanlarıyla birlikte şehre kimlik kazandıran, şehrin aklını bir araya getiren en önemli yapıtlardan birisi camiler olmuştur.” 
Konuşmaların ardından Konyalı Camii’nin açılış kurdelesi dualar eşliğinde kesildi.

 

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: konyalı camii yeniden ibadete açıldı