KOSGEB`den Ceylanpınar`a sıfır faizli kredi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, maden faciasının ardından ekonomik sıkıntılar yaşayan Manisa`nın Soma ve Kırkağaç ilçeleri ile Suriye`deki iç savaş nedeniyle destek bekleyen Şanlıurfa`nın Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerindeki KOBİ`lere 50 bi

EKONOMİ 26.06.2014 15:24:17 6690 0
KOSGEB`den Ceylanpınar`a sıfır faizli kredi
Bakan Işık, milletçe yası tutulan Soma'daki maden faciasının ardından bölge ekonomisinin zor bir döneme girdiğini söyledi. Hükümet olarak, bundan sonra bu tür acıların yaşanmasını engellemek adına çalışmaları yoğunlaştırdıklarını dile getiren Işık, diğer yandan da geride kalanlarının acısını hafifletecek, yaralara bir nebze olsun merhem denizli escort adımlar attıklarını ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da kaza sonrası Soma ve çevre ilçelerde yaşayan vatandaşların sorunlarıyla bizzat ilgilendiğini ifade eden Işık, "esnaf ve KOBİ'lere nasıl yardımcı olabiliriz" diye çözüm üretmek için çalışma yaptıklarını anlattı. Işık, şunları kaydetti: "KOSGEB Başkanımız Mustafa Kaplan hemen bölgede incelemelerde bulundu ve buradaki esnaf ve KOBİ'lerimize sıfır faizle kredi desteğinin sunulmasına karar verildi. Özellikle bölge ekonomisinin can damarı olan kömür maden işletmelerin bu süreçte faaliyetlerine ara vermeleri ile istihdam sorunları ve ekonomik zorluklar göz önüne alınarak işletmelerimizin zor durumda oldukları anlaşılmış ve durma noktasına gelen ekonominin canlandırılması için ivedilikle hareket edilmiştir. Bunun yanında, sınır komşumuz Suriye'de yaşanan iç karışıklar sebebiyle oluşan çatışmalar, sınır ilçelerimizde günlük yaşamı olumsuz etkilemektedir. Özellikle Şanlıurfa'ya bağlı Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerimizin ekonomik göstergeleri bu olumsuzluklardan dolayı hızla düşüş göstermiştir."

"36 ay vadeli kredinin ilk 12 ayı ödemesiz"

Yapılan bu incelemeler ve çalışmalar neticesinde, sıkıntı yaşayan bu bölgelere KOSGEB olarak büyük bir destek programı başlattıklarını aktaran Işık, söz konusu yerlerde faaliyet gösteren, KOSGEB veri tabanında yer alan ve KOBİ beyannamesi onaylı esnaf, sanatkar ve KOBİ'lere üst limiti 50 bin lira olan sıfır faizli kredi imkanı sunulacağını bildirdi.

Bakan Fikri Işık, bu kredinin ilk 12 ayının ödemesiz olmakla birlikte sonraki ödemelerin de üçer aylık eşit taksitlerle 36 ayda ödenmesinin planlandığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: "Buna ek olarak söz konusu kredi programı kapsamındaki faiz/kar payı oranı KOSGEB tarafından karşılanacaktır. Bankalardan kredi almakta teminat sıkıntısı yaşayan esnaf, sanatkarlar ile KOBİ'ler için Kredi Garanti Fonu (KGF) AŞ de programa dahil edilecektir. Teminat sıkıntısı yaşayan işletmelerimiz, diğer kredi faiz desteği modellerinde olduğu gibi bu modelde de KGF'den yararlanabileceklerdir."