Mısır'ın yeni ''idari başkenti'' hala boş

Stockholm, 18 Mart (Hibya) - Mısır'ın yeni başkenti ve Paris'ten beş kat daha büyük olacak Mısır'ın mega projesi yeni ''idari başkent'' sokakları hala dolmuş değil.

GÜNCEL 18.03.2024 09:43:01 51 0
Mısır

Arap dünyasının en kalabalık ülkesinde prestij projesinin maliyetine ilişkin eleştiriler geliyor.

Arap dünyasının en kalabalık ülkesi aynı zamanda bölgenin en fakir ülkelerinden biri olan Mısır son yılların en kötü ekonomik krizini yaşıyor. Eleştirmenler, ülkenin mega proje için daha büyük krediler almaya gücünün yetmeyeceğini ve paranın başka yerlerde kullanılmasının gerekli olduğuna işaret ediyor.

Yeni şehrin tahmini maliyetinin yaklaşık 60 milyar doları bulması bekleniyor.

Yeni geniş otoyollar, devasa kemerli şehir kapılarını, bin yıldan fazla bir süre Mısır'ın başkenti olarak hizmet veren ve genellikle dünyanın anası Umm al-Dunya olarak anılan 25 milyon nüfuslu Kahire'ye bağlıyor. Hızlı trenin de inşaatı sürüyor. Şehir planlama ofisi şehrin sokaklarını 6 bin kameranın izleyeceğini ve sakinlerin şikayetlerini mobil uygulama aracılığıyla iletebileceklerini belirtti.

Ancak onbinlerce konut hazır olmasına rağmen burada çalışanların çok azının burada yaşamaya gücü yetecek. Öğleden sonra saat beşte on binlerce çalışan, otobüse binmek için bu büyük yeni şehrin çeşitli sokak köşelerinde toplanıyor.

Şu anda bitmiş olan 100 bin konut birimine taşınanların sayısı ise hala bin 200 dolayında.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, hükümet ve bakanlıklar şimdiden Mısır'ın yeni başkentine taşınmış durumda. Yeni kentte kıtanın en büyük kilisesi, Orta Doğu'nun en büyük savunma kompleksi ve New York Central Park'tan birkaç kat daha büyük bir yeşil alan bulunuyor.

Dört yıldan biraz daha uzun bir süre önce, mega proje için ülke çapında bir isim yarışması başlatıldı ve kazanana 75 bin Mısır lirası ödül verilecek. Yarışmaya son katılma tarihi çoktan geçmiş olmasına karşın şehre henüz yeni bir isim verilmiş değil ve şimdilik "Yeni idari başkent" olarak adlandırılıyor.

Hibya Haber Ajansı