Musul, IŞİD?in eline geçti, halk kaçıyor

Irak ordusunun güçsüzlüğü karşısında her geçen gün daha da geniş bir alanı ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çeteleri Musul`u tamamen ele geçirdi. Til Koçer karşısındaki Rabia Sınır Kapısı da IŞİD`in eline geçti. Halk kaçıyor.

GÜNCEL 10.06.2014 14:27:09 3558 0
Musul, IŞİD?in eline geçti, halk kaçıyor
ANF'de yer alan habere göre IŞİD çeteleri, 7 Haziran Cumartesi günü Musul'da yeni saldırı dalgası başlattı.  Kent bugün tamamen IŞİD çetelerinin kontrolüne geçti. İçişlei Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Musul şehri artık devlet kontrolünde çıkararak isyancıların eline geçti" dedi.
Daha önce bir çok mahalle, IŞİD çeteleri ile hükümet karşıtı grupların denetiminde geçmişti.

Saldırıların başlatıldığı gün Şabak Kürtleri hedef alındı.  Kentin batısındaki El Muwafakiye köyünde bomba yüklü iki otomobil ile gerçekleşen intihar saldırılarında en az 4 kişi hayatını kaybetmiş, 45 kişi de yaralanmıştı.

Bir gün sonra Musul Vilayeti Meclisi Başkanı Başar Kiki, IŞİD ile Irak güçleri arasındaki çatışmaların devam ettiğini belirterek, “Kentin bir bölümü tamamen IŞİD’in kontrolüne geçti” dedi.

Çatışmalar sonraki günlerde de şiddetli bir şekilde devam etti. IŞİD çeteleri buradada sivilleri hedef alarak, vahşi bir şekilde infaz ederken, sivillerin bulunduğu yerlerde bombalı saldırılar ve intihar saldırıları gerçekleştirdi. Son bir kaç günde onlarca sivil, asker ve peşmerge öldü.
Saldırılar karşısında Ezidî ve Şabak Kürtleri bölgeden kitleler halinde kaçarak Federal Kürdistan Bölgesi'nin yolunu tuttu. IŞİD, sapkınlık olarak gördükleri tüm inançlar ve farklı kimliklere saldırıyor.

Federal Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, bugün yaptığı açıklamada Kürdistan halkına Musul'dan kaçan Kürt, Arap; Türkmen, Asuri-Keldani ve diğer tüm halklara yardım etmelerini istedi.  Barzani, BM Mülteciler Yüksek Komiseryası'nı yardıma gelmeye çağırdı.

Peşmergelerin harekete geçip geçmeyeceği konusunda bir açıklama yapılmadı. Ancak peşmerg güçleri sınıra takviye güçler gönderdi. Asayiş güçleri de olası saldırılara karşı alarma geçirildi. Peşmerge Bakanlığı, “IŞİD Kürdistan Bölgesi’deki istikrarı yok edemez” dedi. Bakanlık sözcüsü Cabbar Yaver, olası saldırılara karşı hazır olduklarını belirtirken, harekete geçmeleri için henüz resmi bir talimat almadıklarını söyledi. Mevcut durumda peşmerge izleyici pozisyonunda kalmaya devam ediyor. 

KDP VE YNK  BİNALARINI BOŞALTTI
 
Federal Kürdistan Bölgesi'nin hakim partileri KDP ve YNK, Kerkük yakınındaki Tuz Hurmatu'da düzenlenen saldırılar ardından, Musul'daki binalarını boşaltmaya karar verdi.

9 Haziran günü, Tuz Hurmatu'da YNK ve Kürdistan Komünist Partisi binalarının yakınında iki şiddetli patlama yaşandı. Biri bomba yüklü kamyonla gerçekleştirilen intihar saldırısıydı. Tuz Hurmatu'daki saldırılarda en az 30 kişi hayatını kaybetti, 185 kişi de yaralandı. Bu saldırıyı IŞİD çeteleri üstlendi.

Musul'un 323 km uzağındaki Celewla'da da bir gün önce, yani 8 Haziran günü YNK ve Asayiş'e yönelik düzenlenen bombalı saldırılarda en az 22 kişi hayatını kaybetmişti. Bu katliamı da IŞİD üstlendi.

Rudaw'a konuşan KDP'nin Musul sorumlularından Said Memozini, KDP ve YNK'nin Musul'daki binalarını boşalttığını söyledi.  
 
MUSUL HAVAALANI İŞGAL EDİLDİ
 
Yine bazı Kürt yetkililere göre IŞİD çeteleri, 9 Haziran gecesi iki savaş uçağının yer aldığı Musul havaalanını da ele geçirerek, 200 doçka silaha el koyduğunu bildirdi.

Musul yolu üzerinde düzenlenen bir bombalı saldırıda 4 Kürt hayatını kaybetti.
 
TİL KOÇER SINIRINA DAYANDILAR
 
Rojava kaynaklarından elde edilen bilgilere göre IŞİD çeteleri Til Koçer Kapısı'nın karşısındaki Musul'a bağlı Rabia'yı da ele geçirdi.  Burası ve Batı Kürdistan'a giren Til Koçer daha önce de IŞİD'in elindeydi. Ancak YPG'nin operasyonları sonucu 26 Ekim 2013'te Til Koçer kurtarılmıştı. Karşıdaki Rabia Sınır Kapısı Irak ordusunun eline geçmişti.

IŞİD çeteleri Ocak ayında Anbar bölgesinde Felluce kentinin tamamını ve Ramadi kentinin bazı mahallelerini ele geçirmişti.  7 Haziran Cumartesi günü Bağdat’In 100 km batısındaki Ramadi’de üniversiteyi de işgal ederek öğrencileri rehin aldı. Bir gün boyunca yaşanan şiddetli çatışmaların ardından Irak İçişleri Bakanlığı, tüm öğrencilerin kurtarıldığını söyledi. IŞİD, kadın ve erkek öğrencilerin eğitim gördüğü, kadınların makyaj kullandığı ve müzik dinlediği bu karma üniversiteyi “genelev” olarak niteliyor. Bağdat’ın 100 km kuzeyindeki Samarra’da çoğu IŞİD tarafından düzenlenen saldırılarda olmak üzere, yaşanan şiddet olayları ve çatışmalarda da, Perşembe gününden beri 200’ü aşkın kişi öldü.