Nobel Barış Ödülü, Satyarthi ve Malala?ya

Nobel Barış Ödülü, 2012?de kız çocuklarının okula gitmesi için kampanya yürütürken Taliban tarafından vurulan 17 yaşındaki Pakistanlı eğitim eylemcisi Malala Yusufzay ve Hintli çocuk hakları savunucusu Kailash Satyarthi?ye verildi.

YAŞAM 10.10.2014 16:46:50 1694 0
Nobel Barış Ödülü, Satyarthi ve Malala?ya
2014 yılı Nobel Barış Ödülü 1997 doğumlu Pakistanlı Malala Yusufzay ve Hindistanlı çocuk hakları savunucusu Kailash Satyarthi’ye verildi. Nobel Ödül Komitesi’nden yapılan açıklamada, Yusufzay ve Satyarthi’nin “çocuklar ve genç insanlara yönelik zulümle mücadeleleri” alsancak escortiyle bu ödüle layık görüldükleri belirtildi Malala Yusufzay, Ekim 2012’de ülkenin kuzeybatısındaki Svat vadisinde okulundan eve dönerken vurulmuştu. Pakistan’da kız çocukların okuması için mücadele eden Malala Yusufzay 11 yaşında BBC Urdu’ya takma isimle yazılar yazmaya başladı. 60 yaşındaki Hindistanlı insan hakları savunucusu Satyarthi ise ülkede, çocuk işçi sömürüsüne karşı kampanyalar yürütmüş, bazı barışçıl gösterilere öncülük etmişti.

Malala Yusufzay kimdir?

Pakistan’da kız çocukların okuması için mücadele eden Malala Yusufzay 11 yaşında BBC Urdu’ya takma isimle yazılar yazmaya başladı. Yazılarında Taliban rejiminin yaşadığı bölgedeki yüze yakın okulu kapatmasını anlatıyordu. BBC Urdu’ya takma isimle yazmaya başlayan Yusufzay yazılarında Taliban rejiminin yaşadığı bölgedeki yüze yakın okulu kapatmasını anlatıyordu. Taliban militanları 9 Ekim 2012’de Yusufzay’ı başından ve göğsünden vurmuştu. Malala daha önce Uluslararasi Çocuk Bariş Ödülü, Londra merkezli sivil toplum örgütü Index on Censorship’in 2006’dan beri dağıttığı Index on Censorship 2013 İfade Özgürlüğü Ödülleri’nde de Hak Savunuculuğu dalında ödül almıştı. Malala Yusufzay ailesiyle birlikte İngiltere’de yaşıyor. 1 yaşında Saldırıdan sağ kurtulan Yusufzay’ın tedavisi devam ediyor.

Nobel ödülleri

Bu yıl, Nobel için 278 aday belirlenmişti. Adaylar arasında Papa Francis de bulunuyordu. Nobel Barış Ödülü, Alfred Nobel’in vasiyeti gereği; her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden kişi, kişiler veya kuruluşlara veriliyor. Komite tarafından daha önce yapılan açıklamada bu yılki barış ödülü için toplamda 278 kişinin aday gösterildiği ifade edilmişti. Fizik, kimya, tıp ve edebiyat dallarındaki ödüllerin sahipleri geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Nobel Tıb Ödülü ABD’li araştırmacı John O’keefe ile Norveçli araştırmacı çift May-Britt ve Edvard Moser’e verildi. LED olarak bilinen “ışık yayan diyot” teknolojisini geliştiren Japon Araştırmacılar Isamu Akasaki ve Hiroshi Amano ile ABD’li araştırmacı Shuji Nakamura’ya ise fizik ödülü verildi. Yüksek çözünürlüklü süper mikroskopun mucitleri olan Alman uzman Stefan Hell ile ABD’li Eric Betzig ve William Moerner Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. Nobel Edebiyat Ödülü ise eserlerinde Nazi işgalı altındaki Fransa’dan insan manzaraları aktaran Fransız yazar Patrick Modiano’ya verildi. Ödüller Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık tarihinde sahiplerini bulacak.