Piyasada faiz indirim beklentileri yükseldikçe, dolar endeksi değer kaybediyor

Dün yurt içinde  2024 yılında  asgari ücret %49 artışla 17 bin 2 TL’ye yükseltildi.

EKONOMİ 28.12.2023 11:55:08 73 0
Piyasada faiz indirim beklentileri yükseldikçe, dolar endeksi değer kaybediyor

Türkiye

Dün yurt içinde  2024 yılında  asgari ücret %49 artışla 17 bin 2 TL’ye yükseltildi.

Bugün yurt içinde Aralık ayına ait Türkiye ekonomik güven endeksi açıklanacak.

Euro Bölgesi

Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Eur/Usd paritesi dolar endeksindeki değer kaybına paralel yükseliş eğilimine devam ederken, Dax sınırlı bir artış yaşadı.

Bugün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakin. Pariteye ABD’den gelecek veriler ve dolar endeksi yön vermeye devam edecektir

ABD

Dün ABD’de Richmond imalat endeksi beklentilerin altında 11 puan azalış gösterdi.  Fed faiz indirimi sonrası dolar endeksinde ve ABD 10 yılıklarında değer kaybı devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi kritik seviye olan %3.70’e yaklaşırken piyasada ki bu aşırı iyimserliği çok tehlikeli ve çok riskli bulduğumu tekrar tekrar hatırlatıyoruz. Şu anda piyasalar 2024 yılında Fed’in yıl genelinde yapacağı 8 toplantının 7’sinde faiz indirimi bekliyor. Hatta 2024 yılında 9 faiz indirimi bekleme oranı %1 olarak gözükmekte. Bu piyasanın Fed’den olağanüstü toplantı beklediğini gösterirken böyle bir beklentinin şu an için gerçekleşmesinin imkansız olduğunu da vurguluyoruz. Bu nedenle yıl sonunu geçtikten sonra dolar endeksi tarafında yukarı yönlü hareketler sertleşebilir. Ancak bu noktada teknik seviyelere göre hareket edilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz.

Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvurularının 211 bin kişi gelmesi beklenirken, beklemedeki konut satışlarının aylık bazda %0.8 geleceği tahmin ediliyor. Toptan satış envanterlerinin aylık bazda %0.2 azalacağı beklenirken, mal ticaret dengesinin ise -88.6B geleceği öngörülmekte. ABD’de Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanacak haftalık ham petrol stoklarının ise 2.7 milyon varil azalması beklenirken petrol fiyatlarında veri sonrası volatilite artabilir.

Kaynak Gedik Yatırım

Hibya Haber Ajansı