Roboskili aileler Anayasa Mahkemesi?ne başvuruyor

Roboskili aileler, adalet talebiyle yarın Anayasa Mahkemesi?ne bireysel başvuruda bulunacak.

GÜNCEL 17.07.2014 16:17:50 1318 0
Roboskili aileler Anayasa Mahkemesi?ne başvuruyor
28 Aralık 2011′de Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Ortasu/Roboski ve Gülyazı/Bujeh köylerinden, 28′i aynı aileden 34 kişi Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu öldürülmesine ilişkin sürdürülen soruşturma, verilen takipsizlik kararının kesinleşmesinin ardından ailelerin avukatları, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunacak.

Olayla ilgili soruşturmada Genelkurmay Askeri Savcılığı “şüpheliler kaçınılmaz hataya düşmüşlerdir” diyerek takipsiz kararı vermişti. Ailelerin avukatları da bu karara itiraz etmişti. Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi, Askeri Savcılığın kararına karşı yapılan oy çokluğuyla reddetmişti.

Kararın kesinleşmesinin ardından avukatlar, AYM’ye bireysel başvuruda bulunma kararı aldı. Dilekçeler yarın mahkemeye verilecek.

“Unutursak Kalbimiz Kurusun”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu da konuyla ilgili açıklama yaparak yapılacak başvuru sırasında herkesi Roboskîli ailelerin yanında olmaya çağırdı.
“Roboski için 1000 avukat kampanyasını selamlıyoruz” denilen açıklamada, Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından takipsizlik kararı verildiği ve cezasızlık durumuyla karşı karşıya kalındığı vurgulandı. Açıklamada, Roboski dosyasıyla ilgili çeşitli devlet kurumlarının ve yargı mercilerinin soruşturmayı engelleme ve örtbas etme girişimlerine mücadele edileceği vurgulanarak, “Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapılması kapsamında, Türkiye’nin hemen her barosuna mensup 1000 avukat, bu katliam dosyasının Anayasa Mahkemesi’nde takipçisi denizli escort, katliamın askeri ve sivil faillerinin cezalandırılması için hukuki mücadeleyi yürütecektir.

Bu kapsamda, tüm demokrasi güçlerini, hukuk ve adalet arayışı için, Anayasa Mahkemesi’nde yapılacak olan bireysel başvuruda, ‘Unutursak Kalbimiz Kurusun’ şiarıyla Roboskili ailelerin yanında olmaya davet ediyoruz.”