Şanlıurfa Siverek`te ters lale mevsimi

Şanlıurfa?nın Siverek İlçesi?nde Karacadağ bölgesinde yetişen ters laleler güzelliklerini göstermeye başladı. Türkiye?nin birkaç bölgesinde yetişen ters lale üreticileri pazar sıkıntısı yaşıyor.

GÜNCEL 3.04.2017 18:05:24 1684 0
Şanlıurfa Siverek`te ters lale mevsimi

1919 rakımlı Karacadağ bölgesinde 40 çiftçi, yılda 2 milyon lale üretimi yapıyor. Bölgede yaşayan yaklaşık 300 aile için gelir kapısı haline gelen ters laleler mevsimle birlikte açmaya başladı. Halk arasında 'ağlayan gelin' olarak bilinen ters laleleri son yıllarda yurt dışına ihracat edemediklerini belirten Siverek Doğal Çiçek Üreticiler Birliği Başkanı Sedat Kıran, "Bölgede lale, yetiştiricilerine iyi kazanç elde ediyordu. Bölge halkı içinde iyi bir istihdam kapısı haline gelmişti. Yılda 2 milyon lale üretimi yaparak, Türkiye'de en büyük üretime sahibiz ancak büyük kısmını ihracat ettiğimiz Hollanda’ya artık ihracat yapamıyoruz ve pazarlama konusunda sıkıntılar yaşıyoruz, çevre belediyelerin süs bitkisi olarak kullanması ve bizlere destek vermesini bekliyoruz" dedi.
Lale üreticileri 1990 yılından itibaren üretim yaptıkları Türkiye’de pazar bulunmaması halinde lale üretiminin yok olacağını söyledi.