Şanlıurfa`da 521 Bin Kanser Tarama İşlemi Yapılacak

Yüz binlerce kişinin kanser riski taşıdığı Şanlıurfa`da, 2 yıl içinde 949 aile hakimi tarafından 521 bin kanser tarama işlemi yapılacak.

SAĞLIK 8.11.2013 16:12:20 1834 0
Şanlıurfa`da 521 Bin Kanser Tarama İşlemi Yapılacak
Önlenebilir kansere dikkat çekmek isteyen Halk Sağlığı Müdürlüğü ‘Her Ayın 7’si 7 Dakika’ projesi başlattı. 494 aile hekimi tarafından yapılacak taramalarda bazı hastalara her üç kanser taraması da yapılacak. 

Şanlıurfa Belediyesi Konferans Salonu'nda çoğu bayanların katıldığı bir konferansla ‘Her Ayın 7’si 7 Dakika’ projesi başladı. Konferansta, kansere karşı sağlıklı beslenme, ücretsiz kanser taraması, 20 ve 40 yaş üzeri tüm bayanların her ay kendi kendini meme muayenesi, 2 yılda bir mamografi, 30 ile 60 yaş arası bayanlarda 5 yılda bir ‘pap smear testi’, 50-69 yaş arası kadın-erkeklerde her 2 yılda bir gaitada gizli kan taraması, her 10 yılda bir kolonoskopi çalışmaları için çağrıda bulunuldu. Memede kitle, memenin büyüklüğünde ve şeklinde değişiklik, meme ucunda akıntı veya hassasiyet, meme dokusunda değişiklik bulunması halinde hemen bir hekime başvurulması için uyarı yapıldı.

Konferansta konuşan Halk Sağlığı Müdürü Osman Koyuncu, erken teşhisle bu kanserlerin önlenebileceğini söyledi. Meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserinin tedavisi olduğunu hatırlatan Koyuncu, “Bu kanserlerin özellikleri önlenebilir kanserler, erken tespit edilebilen kanserler, erken tespit edildiğinde yüzde yüz tedavisi olan kanserlerdir. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri bu kanserlerden bir tanesidir. Taramalar sırasında bu kanserlerin tespit edilmesi mümkündür.” diye konuştu. 

Kanserin bir hastalık grubu olduğunu belirten Koyuncu, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak bunların içerisinde kurumumuzun hedefe koyduğu 3 çeşit kanser vardır; meme, rahim ağzı ve klorektal kanser dediğimiz kalın bağırsak kanserleri. Kanserler grubunda biz de bu amaçla bu taranabilir kanserlerle ilgili insanlarda bir farkındalık oluşturmak amacıyla burada etkinlik düzenledik. Bu etkinliğe çok sayıda davetli katıldı. Hedefimiz, bu taranabilir kansere insanların dikkatini çekmek, meme, rahim ağzı ve klorektal kanseri ile ilgili gerekli tedbirlerimizi aldık. Bütün malzemelerimiz hazır, ancak mamografi için aile hekimlerimizin yönlendirmesi ile yürütülecek bir hizmettir. Bu şekilde bu hizmeti halkımıza sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Halkımızın bu konuda bizleri desteklemelerini bekliyoruz. Şanlıurfa’da yapılması gereken 521 bin işlem var.”

Koyuncu, 521 bin işlemden 521 bin kişinin kanser olduğu anlamının çıkarılmaması gerektiğini dile getirdi. Koyuncu, şunları söyledi: “140 bin kişide meme kanseri taraması yapılacak. 243 bayanda rahim ağzı kanseri yapılacak. 136 erkek ve bayanda ise bağırsak kanseri taraması yapılacak. Bazıları bu üç testten de geçecek. Örneğin risk görülen bazı bayanlarda hem meme hem rahim ağzı hem de bağırsak kanseri taraması yapılacak.” 

Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Halk Sağlığı Müdürü Osman Koyuncu, İl Sağlık Müdürü Erdoğan Durak, sağlık çalışanları ve çok sayıda bayan katılımcının katıldığı programda katılımcılara meme kanseri tarama yöntemlerini anlatan broşür dağıtıldı.