Şimdi mi? Seçim sonrası mı?

Fed, 2020 baharından başlayarak, önce mali piyasaları istikrara kavuşturmak, ardından da Fed'in faiz oranı hedefinin sıfıra yakın seviyelerde olduğu ve daha fazla düşürülemeyeceği bir dönemde teşvik sağlamak için çok sayıda Hazine ve ipotek tahvili satın

EKONOMİ 21.03.2024 08:52:36 56 0
Şimdi mi? Seçim sonrası mı?

FED dün akşam gecelik faiz oranını %5,25-%5,50 aralığında bıraktığı ve bu yıl borçlanma maliyetlerinde üç indirim öngörüsünü koruduğu, üç aylık Ekonomik Projeksiyon Özeti'nde 2025 ve 2026'ya ilişkin ortalama görünümü yükselttiği ve daha da önemlisi, uzun vadeli ortalama faiz oranı görünümünü beş yıl aradan sonra ilk kez %2,5'in üzerine çıkardığı, Yedi Fed yetkilisi şu anda Aralık ayındaki dört yetkiliye kıyasla %2,9 veya daha yüksek bir nötr faiz oranı gördüğü politika toplantısının ardından konuşan Powell, Fed'in beklenen bilanço akışını yavaşlatma kararına yaklaştığını söyledi. Powell'ın, yaklaşık 1,4 trilyon dolarlık tahvilin Fed'in bilançosundan düşmesine neden olan bir süreci yavaşlatma planlarıyla ilgili şu ana kadarki en açık sözler olan sözleri, piyasalar tarafından tahvil azaltma planının Fed'in en kısa sürede (Fed'in bir sonraki toplantısı 30 Nisan-1 Mayıs'ta.) açıklanacağının bir sinyali olarak görüldü.

Fed, 2020 baharından başlayarak, önce mali piyasaları istikrara kavuşturmak, ardından da Fed'in faiz oranı hedefinin sıfıra yakın seviyelerde olduğu ve daha fazla düşürülemeyeceği bir dönemde teşvik sağlamak için çok sayıda Hazine ve ipotek tahvili satın aldı. Bu niceliksel genişleme veya QE, Fed'in varlıklarının iki katından fazla artmasına neden oldu ve 2022 yazına gelindiğinde 9 trilyon dolara ulaştı. Fed, 2022 yılının Mart ayında, varlıklarının boyutunu küçültmeye başladı.

2022 sonbaharından bu yana Fed, ayda 60 milyar dolara kadar Hazine tahvilinin ve ayda 35 milyar dolarlık ipotek tahvillerinin vadesinin dolmasına ve değiştirilmemesine izin veriyor. Fed, mali sistemin, Fed'in ekonominin ivmesini etkilemek için ana aracı olan federal fon oranları üzerinde sıkı kontrolünü sürdürmesi ve normalleşmeye izin vermesi için yeterli likiditeye sahip olmasını sağlayacak şekilde varlıklarının boyutunu azaltmaya çalışıyor. Bunu başarmak için, Fed yetkilileri bir süredir, toplam varlıklarını ne kadar küçültmek zorunda kalacakları konusundaki belirsizlik göz önüne alındığında, öncelikle QT'nin hızını yavaşlatacak veya azaltacak bir plan hazırlayacaklarının sinyallerini veriyordu.

QT'nin azaltılmasının Haziran veya Temmuz ayında başlayacağını düşünüyorduk, ancak Powell’ın açıklaması, bu duyurunun belki de daha erken, muhtemelen 1 Mayıs'taki bir sonraki toplantıda yapılabileceğini gösteriyor. Powell, Fed'in varlıkları için oyunun sonunun, normal oynaklık ve stres dönemlerini idare edebilecek kadar büyük bir bankacılık sektörü likidite seviyesi öngördüğünü belirtti. Ancak QT'yi durdurmanın kolay bir kuralı olmadığı konusunda uyardı ve "bakılacak bir dolar miktarı veya GSYİH yüzdesi veya buna benzer bir şey olmadığını" söyledi.

Asya piyasaları, Fed'in faiz oranlarının bu yıl birçok yatırımcının beklediği 50 baz puan değil, 75 baz puan indirileceği sinyaline ABD piyasalarının olumlu tepki vermesiyle pozitif işlem görmekteler.

Bugün yurtiçi gündem doğal olarak TCMB’nin faiz kararı olacak. TCMB’nin faiz oranlarını %45'te bırakması bekleniyor, ancak enflasyonun yeniden %70'e yönelmesi ve liranın yılbaşından bu yana %9,56’lık değer kaybı ve rezervler üzerinden tartışmalar, piyasalar da TCMB’nin faiz artışı yapması gerekir ama bugün mü başlar? yoksa seçim sonrasına mı bırakır? tartışmasını yaratmış görünmekte.

Bizde; Araştırma Genel Müdür Yardımcımız Baki Atılal ve Genel Müdür Yardımcımız Üzeyir Doğan ile birlikte, saat 13:45’den itibaren “Seçim Öncesi Merkez Bankasının Faiz Kararı Ne Olacak?” tartışmasını, beklentilerimizi ve gerçekleşmeyi A1 Capital Youtube/LinkedIn/X Space Ortak Yayınında izleyecek ve dinleyeceğiz.

Manşette öne çıkanlar

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Başkan Powell, enflasyonun hala yüksek olduğuna vurgu yaparken, "Sürdürülebilir bir fiyat istikrarını sağlamak herkes için önem taşıyor" dedi. Powell, faiz indirimine yönelik yaptığı değerlendirmede, "Bu yıl bir noktada faiz indirmemiz büyük olasılık. Ancak görünüm belirsiz ve risklere karşı dikkatli olmaya devam ediyoruz" şeklinde kaydetti. Powell, "Yakın vadede bilanço daraltma hızının yavaşlatılması uygun olacak" dedi ve konuşmasının devamında ultra düşük faiz oranlarına geri dönüşün beklenmediğini söyledi.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Bireysel Emeklilik Sisteminde Kısmen Ödeme Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldı. Buna göre BES’te kısmi ödeme dönemi için yürürlük tarihi Mart sonundan 1 Temmuz’a çekildi. Kısmi ödeme dönemiyle katılımcılar sistemden çıkmadan konut alımı, evlenme, eğitim, doğal afet gibi durumlarda birikimlerinin yüzde 50’ye kadar olan kısmını toplu olarak alabilecek.

Enerji Bilgi İdaresi (EIA), ABD ham petrol stoklarının geçen hafta ihracatın artması ve rafinerilerin faaliyetlerini artırmaya devam etmesi nedeniyle beklenmedik bir şekilde düştüğünü, benzin stoklarının ise beklenenden fazla azaldığını duyurdu. EIA, analistlerin anketindeki 13 bin varillik artış beklentilerine kıyasla ham petrol stoklarının 15 Mart'ta sona eren haftada 2 milyon varil düşerek 445 milyon varile gerilediğini belirtti.

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Xuan Changneng, bankaların zorunlu karşılık oranlarında (RRR) daha fazla indirim yapmak için yeterli para politikası alanı olduğunu söyledi ve ekonomiyi desteklemek için daha fazla gevşeme önlemi alınması yönündeki piyasa beklentilerinin altını çizdi. Başkan Yardımcısı Xuan, düzenlediği basın toplantısında, "Çin'in para politikasında geniş bir alan ve zengin politika aracı rezervleri var ve RRR'yi düşürmek için hala yer var" dedi.

Kongre Bütçe Ofisi (CBO), faiz maliyetleri arttıkça ABD açıklarının ve borçlarının önümüzdeki 30 yıl içinde önemli ölçüde artacağını, ancak Kongre tarafından kabul edilen harcama limitleri ve öngörülen daha güçlü ekonomik büyüme nedeniyle geçen Haziran ayında yapılan tahminlere göre görünümün iyileştiğini söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte petrol transferinin boru hatlarından denize kaymasıyla yükselişe geçen tanker piyasası, Kızıldeniz krizinin de kazananı oldu. Kızıldeniz saldırıları nedeniyle rota değiştiren gemilerin yakıt kullanımını artırması ve gemilerde tutulan petrol stoklarının çoğalması, tanker piyasasındaki yükselişi hızlandırdı. Navlun endeksi iki haftada yüzde 37 arttı.

Kordsa'nın 2023 yılı 12 aylık konsolide net karı 183.323.316 TL (2022/12 aylık:1.289.197.611 TL).

Teknosa'nın 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net karı 747.502.000 TL (2022/12 aylık: 522.865.000 TL).

Turkcell'in 2023 yılı 12 aylık konsolide net karı 12.553.996.000 TL (2022/12 aylık: 6.880.436.000 TL).

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: şimdi mi? seçim sonrası mı?