Sınır Kapılarında Haksız Rekabet

DTSO Meclisi, Rojava kapılarının ticarete açılmasını ve Suriye sınırının batı ve doğu koridorları arasındaki haksız rekabetin son bulmasını istedi.

GÜNCEL 16.01.2014 15:28:33 1550 0
Sınır Kapılarında Haksız Rekabet
Dtso Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Dtso meclisinin Ocak ayı toplantısında gündem olan Sınır Kapıları konusuyla ilgili bir basın açıklaması düzenledi.
Toplantıda konuşan Sayar, Türkiye-Suriye sınırının Cizre'den başlayıp,Nusaybin, Kızlıltepe ve Ceylanpınar'a ulaşan sınırın doğu koridorunda, adı konulmamış bir ambargo uygulandığını dile getirerek, "Ceylanpınar'dan, Hatay'a uzanan sınırın batı koridorunda hem insani, hem de ticari geçişlerde önemli ölçüde esneklikler gösterilmiştir" dedi.
"DOĞU KORİDORU ÜZERİNDEKİ İLLER SADECE 64 MİLYON DOLARLIK BİR İHRACATLA 
YETİNMEK ZORUNDA KALDI"

İhracat rakamlarına göre sınırın doğu koridoru üzerindeki illerin sadece 64 milyon dolarlık bir ihracatla yetinmek zorunda kaldıklarını belirten Sayar, buna karşılık 414 milyon dolarlık ihracatın ise sınırın batı koridoru üzerinde yer alan illerden yapıldığını dile getirerek, 'Bu rakamların da açıkça ifade ettiği gibi, siyasi otoritenin sınır hattının batı koridoruna yönelik pozitif tercihi, ticari olarak bir haksız rekabete yol açmaktadır. Sınırın, batı koridorunun karşı tarafındaki kontrol yapısı, yaklaşık her noktada istikrarsız, doğu koridoru daha güvenli olmasına rağmen, siyasi otorite, kendi angajmanlarına paralel olarak batı kapılarını açık tutmaktadır. Siyasi otorite, bu haksız yaklaşımıyla, uluslararası kuralları temel alan bir yaklaşımla ticari ve insani geçişlere yön vermek yerine, siyasi angajmanlara bağlı bir refleks geliştirmektedir' şeklinde konuştu.
"BİZZAT SAHAYA İNİP ÇALIŞMALARIMIZA ISRARLA DEVAM EDECEĞİZ"

Bu duruma son vermek için bir yandan Ankara nezdinde görüşmeler yaparken bir yandan da yerinde incelemelerde bulunacaklarını belirten Sayar, konuya dikkat çekmek amacıyla, 23 Ocak Perşembe günü, bölge odaları ve borsaları ile birlikte Nusaybin'de bir basın açıklaması yapacaklarını duyurarak, "Bir yandan Ankara'ya yönelik taleplerimizi ısrarla sürdürürken, diğer yandan bizzat sahaya inip çalışmalarımıza ısrarla devam edeceğiz. Bu kapsamda, Meclis'imizin aldığı karar doğrultusunda hem Irak Kürdistan Bölgesine, hem de Rojava'ya yönelik bir çalışma ziyareti düzenleyeceğimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Rojava meselesinin insani boyutuna ve haksız ticari rekabete yönelik girişimlerimizi sonuç alıncaya buca escort sürdüreceğimizi bir kez daha kamuoyuyla paylaşmak istiyor ve çabalarımızın en kısa sürede karşılık bulmasını umut ediyoruz" dedi.