Sınırdaki Mizansen Fotoğrafa Tepki Geldi

Medya Etiği Platformu Suriye sınırında çekilen mizansen fotoğrafa tepki gösterdi.

GÜNCEL 6.10.2014 15:50:16 1516 0
Sınırdaki Mizansen Fotoğrafa Tepki Geldi
Medya Etiği Platformu (MEP) Suriye sınırında hazır olarak bekleyen askerlere foto muhabirler tarafından mizansen olarak savaş pozu verdirilmesine tepki gösteren bir açıklama yayınladı.

Mizansen olarak çekilen bir pozun etik olmadığının ve halkın doğru haber almasına engel olduğunun  belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: Associated Press’in ‘Foto muhabirleri İçin Etik Kodu’ şöyle der: “Mizansen yapmaz, olayları yeniden canlandırmayız. Stüdyo ortamında video veya fotoğraf çekerken, o anı spontane biçimde yakaladığımız izlenimini vermemek için dikkatli davranırız"

Amerikan Ulusal Basın Fotoğrafçıları Derneği’nin (NPAA) etik kodunun foto muhabirlerine uyarısı da açıktır: “Mizansen fotoğraf çekimi fırsatlarına karşı çık"

Mizansen fotoğraf gerçek olmayan şeyi gerçekmiş gibi sunarak kamuoyunu yanıltır, halkın doğru bilgiler ışığında fikir sahibi olmasını engeller.

Foto muhabirliğinin bu en temel etik ilkesini hatırlatmamızın sebebi, foto muhabirleri tarafından Suriye sınırındaki askerlere savaş pozu verdirilip fotoğraflarının çekilmesi.

Gerçeğin belgelenmesi değil mizansen yaratılıp gerçekmiş gibi sunulması anlamına gelen bu fotoğraflar, foto muhabirliğinin en temel ilkesinin çiğnenmesi anlamına denizli escortğini hatırlatma ihtiyacı duyuyoruz.