Şirketlerin Tahsildarlığından Vazgeçin

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, Danıştay Onuncu Dairesi’nin 2017/3105 Esas, 2019/4702 Karar sayılı kararıyla iptal edilen çiftçi destekleme primlerine konulan blokeler hakkında açıklamalarda bulundu.

GÜNCEL 19.12.2019 09:17:00 3301 0
Şirketlerin Tahsildarlığından Vazgeçin

Danıştay Onuncu Dairesi’nin vermiş olduğu karar karşısında çiftçiler adına mutlu olduğunu ifade eden Aydınlık, “Geçen hafta TBMM Genel Kurulu’nda yapmış olduğum konuşmada da dile getirmiştim ama altını çizerek bir kez daha söylemem gerekir ki Ak Parti iktidarı çiftçilere kulaklarını tıkamış vaziyette. Öyleki kendi çiftçisine her türlü zulmü yapar olmuş, hukuksuzlukları her alana sirayet etmiş. Bakınız, Danıştay Onuncu Dairesi vermiş olduğu bu iptal kararıyla hukuksuzca işlem yapıldığını resmen kanıtlamış oldu” diye konuştu.

Aç Kalacağız

Açıklamasında çiftçinin yükselen girdi fiyatları altında ezildiğini belirten Aydınlık, “Çiftçi ölmüş bitmiş, bunlar şirketleri kurtarmaya çalışıyor. Eğer tarım politikalarına bu şekilde devam edeceklerse şimdiden söylüyorum: Aç kalacağız!

Çiftçinin eğer özel şirkete borcu varsa özel şirket yargı yoluyla tüm haklarını kullanır. Bu mevzu bu kadar basit. Ancak sen diyorsun ki olmaz, ben o şirket adına tahsilat yapacağım, çiftçiye verdiğim destekleme priminden borcunu alacağım. Kardeşim özel şirketlerin tahsildarlığından vazgeçin, sizin bu yaptığınız resmen çiftçinin alın terine yapılan gasptır” diyerek sözlerine devam etti.

Çiftçinin Borcu Özel Hukuka Tabidir

Danıştay Onuncu Dairesinin vermiş olduğu karar hakkında bir nebze olsun mutlu olduk diyen Aydınlık, “Verilen iptal kararı umarım hayata geçirilir çünkü ülkemizde sıkça görüyoruz ki yargı kararlarına uyulmuyor ama ben sonuna kadar takipçisi olacağım, mahkemenin kararda yazmış olduğu çiftçilerin elektrik borçları kamu alacağı tahsil usulüne tabi olmayıp, özel hukuk hükümlerine tabidir ifadesinin üzerinde her yerde sıkça duracağım, uygulanması için de sonuna kadar çiftçilerimizle beraber mücadele edeceğim.

Çiftçinin Bankası Şirketlere Hissedar Oluyor

Ziraat Bankası iştiraki olan Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nın, Simit Sarayı’nın yüzde 51 hissesini devralmak için girişimde bulunmasına gönderme yapan Aydınlık, “Bakınız şu an Ziraat Bankasının resmi internet sitesinde, banka tarihçesi bölümünde ‘İşte o zor günlerde, 23 Mart 1916'da Ziraat Bankası için yeni bir yasa çıkarılır. Yasanın 1. maddesinde "Ziraat Bankası çiftçilere kolaylık sağlamak ve tarımın gelişmesine yardımcı olmak için kurulmuştur" denilmektedir’ diye bir ifade var, peki şimdi Ziraat Bankası ne yapıyor?

11 Aylık görev zararı 2.9 milyar lira olan Ziraat Bankası çiftçilere destek olmak yerine özel şirketlere hissedar oluyor, alışveriş merkezlerini satın alıyor. Çiftçiler adına gerçekten üzülüyorum” diye konuştu.