Suriye?ye 60 ülkeden cihatçı akını

Suriye?deki iç savaşta El Kaide ve El Nusra saflarında çatışmaları için gönderilen yabancı cihatçıların sayısının, 80?li yıllarda Sovyetler Birliği destekli Afgan rejimine karşı savaşan yabancı mücahit sayısını geçtiği belirtildi.

GÜNCEL 22.10.2013 11:46:49 1537 0
Suriye?ye 60 ülkeden cihatçı akını
Amerikan Washington Times gazetesinin haberine göre Mart 2011 yılından beri iç savaşın yaşandığı Suriye’de sayıları 5 ile 10 bin arasında değişen yabancı cihatçı bulunuyor. 

Washington Enstitüsü araştırmacılarından El Kaide ve Suriye uzmanı Aaron Y. Zelin, Suriye’deki durumun Afganistan’da Sovyet rejimine karşı savaşan mücahitlerle “kıyaslanamaz” olduğunu kaydetti. Suriye’de en az 60 farklı ulustan cihatçı bulunduğunu, bunların çoğunun Suudi Arabistan, Libya ve Tunus’tan, az sayıda cihatçının da İngiltere, Belçika, Fransa ve Hollanda başta olmak üzere Batı Avrupa’dan denizli escortğini belirten Zelin, ABD’den de 10 ila 20 cihatçının Suriye’de çatışmalarda yer aldığını kaydetti. Çihatçıların büyük çoğunluğunun içinde yer aldıkları Batı destekli Suriye Ulusal Koalisyonu ile Özgür Suriye Ordusu’ndan koparak El Kaide bağlantılı Irak ve Suriye İslam Devleti ile El Nusra Cephesi gibi daha iyi örgütlenmiş radikal gruplara katıldığı belirtilirken, yabancı cihatçıların yüzde 60’ının El Nusra’da yer aldığına dikkat çekildi. 

Bu ayın başında Suriyeli bir düzine muhalif grup Suriye Ulusal Koalisyonu’nu terk ederek El Nusra Cephesi ile birlikte İslamcı Blok oluşturmuştu. Eski CIA analistlerinden Michael Scheuer de radikal yabancı cihatçıların döndükleri kendi ülkeleri için de tehdit oluşturduklarını belirterek “tehdit bugün öncekiden daha fazla” iddiasında bulundu.