Suruç`un Kobanê`si

IŞİD`in katliam girişiminden Suruç`a gelerek Şehit Gelhat Çadır Kenti`inde yaşayan Kobanêliler, kampta Kobanê`de öğrendikleri yaşamı kurup, kampın mahalle ve sokak isimlerini belirledi.

YAŞAM 12.02.2015 15:03:43 1687 0
Suruç`un Kobanê`si

IŞİD çetelerinin Kobanê'ye dönük saldırıları sonucu kentin yüzde 80'ini kullanılamaz hale gelirken, katliam girişimine karşı Suruç'a geçip 6 çadır kentte yaşayan Kobanêliler, yaşadıkları alanlarda komünal yaşamı kurup, Kobanê rengini sınırın öte yakasına geçirdi. Kulinçe köyünde kurulan Şehit Gelhat Çadır Kenti'nde bütün mahalle ve sokak isimleri "Şehîd Sarya", "Şehîd Sîdar Amed", "Taxa Şehîd Êrîş" gibi Kobanê direnişinde hayatını kaybeden YPG/YPJ savaşçılarının isimleri olarak belirlenirken, çadır kent Kobanê'de yaratılan değerlerin yaşatılma merkezi haline getirildi. Suruç'ta kurulan çadır kentlerin en büyüğü olan Şehit Gelhat Çadır Kenti'nde yaklaşık 8 bin Kobanêli yaşarken, bu çadır kentin yönetiminden, işletmesine her alanda Kobanêliler yer alıyor. Çadır kentin asayişinden, yemek dağıtımına buca escort büyük bir özveriyle çalışan Kobanêliler, gün içerisinde yaşanan sıkıntıları da kendi belirledikleri komisyon aracılığı ile çözüyor. 

 


Askere rağmen…

Kobanê'deki kazanımlarının şehitlerin sayesinde olduğunu belirten Şehit Gelhat Çadır Kenti'nde yaşayan Kobanêliler, henüz Kobanê'ye dönememenin yarattığı hüznü yaşarken, direnişte hayatını kaybedenlerin yaratmak istediği sistemi hayata geçirmenin uğraşını veriyor. Kobanêlilerin bu örgütlülüğü, zaman zaman askerin zoru ve psikolojik baskısıyla kırılmaya çalışılıyor. Kobanêliler, kışın zorlu koşullarına rağmen inatla Kobanê'de öğrendikleri yaşamı kampta kurarken, asker zaman zaman kampa gelerek psikolojik baskı ile onları AFAD'ın kampına yönlendirmeye çalışıyor. Bu çerçevede kampın elektrikleri kesiliyor, asker ablukası kuruluyor.