Tarihi Bergama Vapuru’nda “Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri Sergisi” açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ A.Ş.’nin organize ettiği “100 Yıllık Deniz Yolculuğu: Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri Fotoğraf Sergisi” tarihi Konak İskelesi’nde bağlı Bergama Vapuru’nda açıldı.

KÜLTÜR - SANAT 24.01.2024 14:02:33 101 0
Tarihi Bergama Vapuru’nda “Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri Sergisi” açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ A.Ş.’nin organize ettiği Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün denizlerde bağımsızlığa ve denizciliğe verdiği önemi anlatan “100 Yıllık Deniz Yolculuğu: Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri Fotoğraf Sergisi İzmirlilerle buluştu.

Serginin açılış töreninde araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu ölümünün 31. yıl dönümünde saygıyla anıldı. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Aydın, “Bu vapurda olmak çok güzel çünkü arkamızda Uğur Mumcu ismini taşıyan vapur var. Uğur Mumcu tüm faili meçhul cinayetlerde olduğu gibi alçakça ve canice katledilmiştir. Uğur Mumcu sadece gerçekleri yazdığı için katledildi. O hepimizin doğruyu öğrenme hakkını savunduğu için katledilmiştir. O hepimiz için çalıştı ve ömrünü hepimiz için verdi.” dedi.

71 yıllık Bergama Vapuru’nun şehrin hafızasında çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Başkan Vekili Aydın, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in kent olarak kimliğinin hayatta kalabilmesi ve gelişebilmesi için kent hafızasının bütün topluma mal edilebilmesi için çalışmalarını sürdürecek. Bu sergi de bunun bir parçası. Bir şehri büyük şehir yapan nüfus kalabalığı değildir. Kimliğidir, ürettiği kültürdür, değer yargılarıdır.” diye konuştu.

Bu sergi ile bir tarih yolculuğuna çıkmanın heyecanını yaşadıklarını dile getiren İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Türk halkı eski gemilere ve denizcilik tarihine son dönemde oldukça ilgi gösteriyor. Denizciliğe ilgi tesadüf veya geçmişe olan ilgiyle oluşmuyor. Ülkemiz tersaneleri gemi inşa kabiliyetlerini sürekli geliştiriyor. Herkes yüzünü daha fazla denize dönüyor. Denizci millet denizci ülke hedefine daha fazla yol almamız gerektiğini biliyoruz. En büyük hayalimiz ise İzmir’de bir deniz müzesinin hayata geçirilmesi olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Deniz tarihçisi Ali Bozoğlu’nun arşivinden alınan fotoğraf ve künye bilgilerinden oluşan sergi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Denizlere hakim olanlar, dünyaya hakim olur” sözleri ışığında hazırlandı. Sergide; Atatürk’ün yaşamı boyunca bindiği vapur, yat ve gemilerin yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti Donanması için inşa ettirdiği savaş gemileri, denizaltı ve hücumbotlar ile deniz ulaşımını geliştirmek için yaptırdığı yolcu ve yük gemilerinin fotoğrafları yer alıyor.

Konak İskelesi’nde bağlı tarihi Bergama Vapuru’nda açılan sergi, 24 Mart’a kadar, hafta sonları dahil her gün 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Hibya Haber Ajansı