Til Koçer Kapısı insani yardımlar için açıldı

Rojava ile Irak arasında bulunan Tıl Koçer Sınır Kapısı, insani yardımların geçişi için resmen açıldı.

GÜNCEL 27.02.2014 09:01:15 1542 0
Til Koçer Kapısı insani yardımlar için açıldı
Til Koçer Sınır Kapısı sorumlusu Siyamed Osman ANHA'ya yaptığı açıklamada, kapının insani yardımlar için resmi olarak açıldığını belirterek, kapının ticari faaliyetlere açık tutulması için Iraklı yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

Rojava'ya yönelik temel bazı gıda malzemelerinin geçişinin sağlandığını ifade eden Osman, ulaştırılan malzemeleri Cizirê Kantonu'na aktarmaya hazır olduklarını bildirdi. Osman, mercimek, nohut, bakla ve soğan gibi çiftçilik ürünlerinin de geçişi için Iraklı yetkililerle temas halinde olduklarını söyledi.
19 Şubat günü Cizîre Kantonu Hükümet sözcüsü Ciwan Mihemed, Irak hükümeti ile yapılan görüşmeler sonucunda Til Koçer Sınır Kapısı'nın açılması konusunda anlaşmaya vardıklarını söylemişti. Anlaşma kapsamında öncelikle günlük yaşam ihtiyaçlarının bu kapıdan geçirileceği belirtilmişti. Bu anlaşma Rojava ile komşu bir ülke arasındaki ilk anlaşma özelliğini taşıyor.

Til Koçer Kapısı (Al Yarubia), 23 Ekim 2013'te başlatılan "devrimci operasyonlar" ardından El Kaideli grupların elinden alınmıştı. Musul ile sınırı olan bu kapı El Kaideli grupların temel saldırı üssü olarak kullanılırken, buradan savaşçı ve silah geçişi sağlanıyordu.