Türk ilaç sektörünün ihracatı 10 yılda 2 kattan fazla arttı

Türk ilaç sektörü, uluslararası arenadaki faaliyetlerini artırmak için rekabet gücü kazanmaya devam ederken büyüme ivmesini de hızlandırıyor. Hastaneler, ilaç ve kimya sektöründeki firmalar için 36 ülkeden 20 dilde veri temin ederek sağlık sektöründe bil

YAŞAM 12.03.2024 13:58:25 59 0
Türk ilaç sektörünün ihracatı 10 yılda 2 kattan fazla arttı

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin açıkladığı verilere göre Türkiye’deki ilaç sektörü, global çaptaki faaliyetleriyle büyümeye devam ediyor. İstatistikler, Türk ilaç sektörünün ihracatının 2010’dan bu yana iki kattan fazla artarak 2 milyar dolara ulaştığına işaret ediyor. Türkiye, başta MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) ve BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) ülkeleri olmak üzere, toplam 169 ülkeye ilaç satışı gerçekleştiriyor. Hastaneler, ilaç ve kimya sektöründeki firmalar için 36 ülke ve 20 dilde veri temin ederek potansiyel satış alanları oluşturan ve ihracatın artırılmasının önünü açan potansiyel müşteri edinimi platformu 2RUN ise işletmelerin ilaç bilgilerine ulaşmalarını, ilaç üreticileri bulmalarına ve büyük veriyi işleyerek yeni müşteriler edinmelerini sağlıyor. 

2RUN Kurucusu Turan Burak Yeşilyurt, “İlaç endüstrisi, büyük ölçüde ithalata muhtaç bir alan. Aslında bu durum, tüm dünya için geçerli. Biz de yurt içinde ve dışında ilaç satışı için potansiyel alıcılar konusunda talep topluyoruz. Ayrıca, ilaç sektörü ve paralel sektörlerde araştırma ve pazar analizi yapıyoruz. Bu modelin sektörde bir benzeri yok. Verdiğimiz hizmetin en önemli özelliği, elde ettiğimiz verileri doğrulanmış ve kullanılmaya hazır şekilde sunmamız” dedi.

“36 ülke ve 20 farklı dilde 5 milyona yakın ilaç datası topladık”

Bu alanda 10 yıllık deneyime sahip olduklarını belirten Turan Burak Yeşilyurt, “2RUN olarak bugüne kadar, arama motoru optimizasyonu (SEO) ve toplu e-posta gönderimi olmak üzere, potansiyel müşteri edinimi konusunda 20’den fazla sektörde 100’den farklı şirkete hizmet verdik. 36 ülkeden 20 farklı dilde 5 milyona yakın ilaç bilgisini derledik. Bu sayede, dışa bağımlı olan ilaç sektöründe gerek potansiyel müşteri edinme konusunda gerekse ithal edilen hammaddeler için alternatifler oluşturabiliyoruz” diyerek sözlerini şöyle sonlandırdı: 

“Potansiyel müşteri edinme çalışmaları, derin bir araştırma gerektiriyor. İlaç sektöründe bu hizmeti verebilmek için başta çok büyük sayıda şirketin internet sitesinin araştırılması ve sonrasında analiz yazılımlarıyla anlamlı veriye dönüştürülmesi şart. 2RUN olarak, bilgiyi dil bağımsız olarak erişilebilir kılmak için çalışıyoruz. Mümkün olan en yüksek sayıda ilaç verisini ortak dillere çeviriyoruz. Böylece, ilaç sektöründe ihracatın artmasını tetikliyoruz. Gelecek dönemde ilaç sektörüne yönelik büyük bir veri ve pazaryeri platformu olarak konumlanmayı hedefliyoruz.”

Hibya Haber Ajansı