Türkiye, Basın Özgürlüğünü Baltalamaktadır

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Başbakan Erdoğan?a gönderdiği mektupta basın üzerindeki baskılara değinerek endişelerini dile getirdi.

GÜNCEL 18.09.2013 13:40:09 1411 0
Türkiye, Basın Özgürlüğünü Baltalamaktadır
Taraf’ın haberine göre, New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Türkiye’deki basın özgürlüğü ile ilgili endişelerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektupla iletti. Adalet Bakanlığı aracılığıyla Erdoğan’a ulaştırılan mektupta, “Hükümetin basın özgürlüğünü korumadaki başarısızlığının ülkenizin büyük gücünü baltaladığına inanıyoruz” ifadeleri yer aldı.
REYHANLI’NIN BENZERİ YOK
Mektupta, Reyhanlı’da 51 kişinin yaşamını yitirdiği patlamalarla ilgili haber akışına getirilen yayın yasağı “benzersiz” olarak tanımlandı. Yasağın uygulanmış olması ve yüksek düzeydeki yetkililerin bu kararı desteklediklerini kamuoyuna açıklamış olmasının ise, “Türkiye’de ifade özgürlüğü ve kamuoyunun bilgi alma hakkı açısından endişeleri derinleştirdiği” vurgulandı.
GÖKÇEK VE ARINÇ’A ELEŞTİRİ
Mektupta Gezi eylemleriyle ilgili haberlerinden dolayı 22 gazetecinin kovulması, 37’sinin de istifaya zorlanmasının yanı sıra, eylemleri görüntüleyen basın çalışanlarının polis tarafından hedef alınmasına dikkat çekildi. BBC’nin haberleri veriş şeklinden memnun olmayan Melih Gökçek’in BBC muhabiri Selin Girit’e ilişkin başlattığı karalama kampanyası da eleştiri oklarının hedefi oldu. Erdoğan’ın uluslararası basın kuruluşlarını yanlı haber yapmakla suçlamasıyla ilgili ise, “Uluslararası basının haberlerinin sizin hükümetinizi devirmek için düzenlenen bir komplonun parçası olmakla suçlayan söylemlerinizi rahatsız edici buluyoruz” dendi.
Geleneksel medyanın baskı altına alınmasıyla sosyal medyanın ifade özgürlüğü için önemli bir mecra olduğu belirtilen mektupta, eylemler sırasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın sosyal medya sitelerine yönelik, “Erişimi engellemek mümkün” beyanatı eleştirildi. RTÜK’ün eylemlerdeki habercilikleriyle ilgili dört televizyon kanalına para cezası vermesinin endişe verici olduğu belirtildi.
TÜRKİYE, GAZETECİLER HAPİSHANESİ
CPJ, Türkiye’nin dünyadaki en büyük gazeteci hapishanesi olduğunu kaydetti. Kurumun araştırmalarına göre, ocak ayında hapsedilen 11 gazeteciden beşi hâlâ hapishanede; bazıları ise gözaltında darp edildi.