Türkiye’de hava kirliliği alarm veriyor

Her yıl binlerce kişinin ölümüne ve hastalanmasına neden olan hava kirliliği konusundaki son araştırma, Türkiye ile ilgili çarpıcı bir sonucu ortaya çıkardı. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’ndaki

YAŞAM 28.03.2024 12:52:40 69 0
Türkiye’de hava kirliliği alarm veriyor

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hava kirliliği, dünya genelinde dakikada 13 insanın ölümüne yol açıyor. Türkiye’de ise ölüme yol açan risklerde tütün, aşırı kilo, hipertansiyon ve hipergliseminin ardından 5’inci sırada yer alıyor. Bu olumsuz tablolara yol açan hava kirliği tehdidi her geçen gün daha ciddi bir hal alıyor. 

Hava kirliliği konusunda yapılan son araştırmaya göre, Türkiye’de hava kirliliği alarm veriyor.  T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı’nda yer alan istasyonlardan 2023 yılı boyunca elde edilen verilerin analizi, Türkiye’deki  havası en kirli 20 bölgeyi belirledi. Analizde;  çapı 10 mikrometreden daha küçük olan ve solunum sisteminin direnç gösterememesi nedeniyle akciğerin derinliklerine nüfuz eden Partiküler Madde (PM) 10 kirleticisi verilerine odaklanıldı. 

En kirli hava Hatay’da

Analiz ; en kirli havanın Hatay’ın İskenderun Merkez ilçesinde bulunduğunu ortaya çıkardı. İlçede 235 gün boyunca PM (Partiküler Madde) 10 limit değerinin aşıldığı kirli hava solundu.Yapılan araştırmaya göre, en kirli havaya sahip bölgeler listesinde sırasıyla Göztepe (İstanbul), Merkez (Iğdır), Merkez (Osmaniye), Elbistan (Kahramanmaraş), Kadirli (Osmaniye), Karatay (Konya), Nazilli (Aydın), Nilüfer (Bursa), Kestel (Bursa), Şehzadeler-Ulupark (Manisa), Karatay-Karkent (Konya), Akdeniz-İstiklal Cad. (Mersin), Merkez (Muş), Şahinbey-Beydilli (Gaziantep), Merkez (Hakkari), Merkez (Aydın), Merkez (Batman), Şahinbey-Gaski (Gaziantep), Merkez (Denizli) yer alıyor.

Analize göre, İstanbul’un en kirli 10 ilçesinde yaşayan yaklaşık 4.6 milyon kişi kirli havaya maruz kaldı. İstanbul’un havası en kirli semti Göztepe’de ulusal yönetmeliğe göre 222 gün boyunca kirli hava solunurken; Ankara’nın havası en kirli ilçesi Altındağ’da yaşayanlar 172 gün, Ulus bölgesinde yaşayanlar ise 135 gün boyunca PM 10 limitinin aşıldığı kirli havaya maruz kaldı.

Daikin teknolojisi ile sağlıklı iç ortam havasına kavuşun

Dış ortamdaki hava kirliliğinin giderek ciddi bir sorun haline gelmesiyle; iç mekanların hava kalitesini artırmaya duyulan ihtiyaç da artıyor. İklimlendirme sektörünün öncü markası Daikin, sağlıklı iç havaya ulaşmak isteyen tüketiciler için özel teknolojiler üretiyor. Çevreci ve inovatif cihazlarıyla iklimlendirme sektörüne yön veren Daikin, patenti kendisine ait üstün Flash Streamer teknolojisine ve elektrostatik HEPA filtreye sahip hava temizleme özellikli klimaları ve hava temizleme cihazları ile kullanıcılarının iç ortam hava kalitesini artırmalarını sağlamak için çalışıyor. 

Daikin’in ince partikül maddeleri bile yakalayan özel bir teknolojisi bulunuyor. Daikin hava temizleme cihazlarının sahip olduğu ‘Flash Streamer’ teknolojisi yüksek hızlı elektronlarla toz, polen, koku gibi istenmeyen faktörlerin moleküllerini ayrıştırarak yok edilmesi esasına dayalı olarak çalışıyor. Bu teknoloji sayesinde partiküller ilk aşamada yok olmaya başlıyor. Daikin marka hava temizleme cihazları, standart toz ve koku sensörlerinin yanı sıra çok daha hassas PM 2.5 sensörleri de barındırıyor. Böylece gözle görülmeyecek kadar küçük olan ve solunum yollarına zarar veren partiküller dahi cihazda hapsedilip etkisiz hale getiriliyor. Ürün gamında bulunan MCK55W model hava temizleme cihazı ise, aynı zamanda hava kuruluğuna ve zararlı partiküllere karşı koruma için güçlü nemlendirme sunarak kullanıcıların cildini, boğazını ve burun deliklerini kuruluğa karşı korumada destekleyici bir teknolojik ürün olarak öne çıkıyor. Bir su haznesi desteğiyle bu özelliği sağlayan cihaz, ihtiyaç duyulan nem oranını da sağlayabiliyor.

Alerjenleri uzak tutan teknoloji

Daikin’in ileri teknoloji kliması Shira Plus, temiz ve kaliteli iç ortam havası sağlama konusunda öne çıkan cihazların başında geliyor. Streamer ünitesinden bırakılan yüksek hızlı elektronlar; alerjen ve koku molekülleri ile çarpışarak onları ayrıştırıp yok ederken; titanyum apatit hava temizleme filtresi ile havada bulunan büyük partikülleri tutuyor. Apatit, yüksek tutuş gücüyle havadaki istenmeyen koku ve zararlı partikülleri yakalayarak titanyumun etkisini artırıyor ve titanyum (Ti02) havadaki istenmeyen kokuları hapsediyor. Gümüş alerjen giderici ve hava temizleyici filtre polen ile toz akarı gibi alerjenleri yakalıyor; yüzde 99 ve daha fazlasını ortadan kaldırarak sürekli temiz hava sağlıyor. Tüm bu özelliklerin bir araya gelmesiyle ev içi alerjen maddeler kullanıcılara ulaşmadan filtrelenerek yok ediliyor.

Hibya Haber Ajansı