Türkiye?de vatan hainliği, ABD?de vatana hizmet meslek: Gazetecilik

ABD`nin kaçak ilan ettiği Edward Snowden`in sızdırdığı gizli belgeleri yayınlayan gazeteciler ABD`li Pulitzer komitesi tarafından "kamu hizmeti" dalında ödüllendirildi. Türkiye`de ise sızan belgeleri haberleştiren gazeteciler "vatan haini" ilan ediliyor.

GÜNCEL 15.04.2014 17:56:21 1621 0
Türkiye?de vatan hainliği, ABD?de vatana hizmet meslek: Gazetecilik
Washington Post ve Guardian gazeteleri, Amerikan istihbarat teşkilatı NSA’in yasa dışı dinleme faaliyetleri ile ilgili CIA eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelere dayanarak yaptıkları haberlerle dünyanın en saygın gazetecilik ödülü olan Pulitzer’e layık görüldü.

New York’ta gerçekleşen ödül töreninde Pulitzer komitesi, gazeteleri “NSA’in yaptığı geniş çaplı gizli dinleme faaliyetlerini ortaya çıkarttıkları ve agresif bir habercilikle hükümet ve halk arasında güvenlik ve özel hayat konusunda bir tartışma başlattıkları için” tebrik etti. Guardian gazetesinde ödül getiren haberleri Glenn Greenwald, Ewen MacAskill ve film yapımcısı Laura Poitras; Washington Post gazetesinde ise Barton Gellman yapmıştı.

PULİTZER ÖDÜLLERİ VE TÜRKİYE'YE BAKAN YÜZÜ

Bu zaten ajanslara düşen ve herkesin bildiği bir haber. Ancak bu haberi önemli kılan birşey var. Oda Türkiye'de son aylarda yaşadığımız bazı gelişmelerle aslında doğrudan ilintili olması... Türkiye'de 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile ortalığa saçılan bilgi ve belgeleri  yayınlayan gazeteciler ve medya organları bizzat Başbakan ve AK Partililer tarafından "vatan hainliğine" varan suçlamalarla itham edildi. Hatta bizzat gazeteci meslektaşlarımızdan bazıları sadece gazetecilik faaliyetinde bulan diğer meslektaşlarına yolsuzluk ve rüşvetten bahsettikleri için "vatan hainliğiyle" suçladı.

YOLSUZLUK HABERİ YAPMAK VATANA İHANET Mİ?

Öte yandan sıklıkla yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ile ilgili haber yapma ve yayınlamanın "gayri milli" bir ihanet olduğu teması işlendi. Bu tür haberleri yapanlar "dış mihraklarla" bağlantılı olmakla suçlandılar. Dış mihraklar denilen Avrupa ve ABD'de, hükümetlerin bu tür haberlere asla müsamaha göstermeyeceği iddia edildi. Sosyal medyada da bu belgelerin yayınlanmasına engel olundu. Yine dış mihrakların kendi ülkelerinde sosyal medyada bu tarz belgeler yayınlatmayacağı öne sürüldü.

GAZETECİLİK Mİ YANDAŞLIK MI?

Bütün gazeteciler içten içe bunun doğru olmadığını, yayınlanan ses kayıtlarının, velev ki yasadışı yollarla elde edilmiş olsa bile, kamu yararı sözkonusu ise gazetecilerin ilgi alanına gireceği ve bunlarla ilgili haber üretmenin gazetecilik faaliyetinden sayılacağını biliyorlardı. Fakat bazı gazeteciler yandaşlığı mesleğin önüne koyarak "yolsuzluk ve rüşvet belgelerine" göz kapamayı görev bildiler, bununla da kalmayıp gözünü yummayanlara ise hain yaftasını yapıştırdılar.

KAMU HİZMETİ GAZETECİLİĞİ

İşte tam da bu noktada Pulitzer ödülleri büyük bir anlam kazanıyor. Pulitzer ödülü Amerika'da özellikle gazetecilik anlamında en büyük ve prestiji yüksek ödüldür. Hersene Pulitzer’de bir çok dalda ödül verilir. Araştırmacı gazetecilik, açıklayıcı habercilik, son dakika haberciliği, ulusal ve uluslar arası habercilik, eleştiri, yorum, karikatür bu dallardan sadece birkaç tanesidir. Pulitzer’de ödül verilen en önemli dallardan bir tanesi de Kamu Hizmeti (Public Service) ödülüdür. İşte başta bahsettiğimiz Edward Snowden’in sızdırdığı belgeler Kamu Hizmeti gazeteciliği alanında ödülü hak etmiştir.

ABD'NİN MİLLİ ÇIKARLARINI TEHLİKEYE Mİ SOKTULAR?

Bu noktada dikkatinize sunmak isterim… Edward Snowden Amerika Birleşik Devletleri’nin gizli belgelerini sızdıran eski bir NSA ve CIA çalışanı… Edward Snowden şu anda “vatan haini” olarak Yüce Divan’da yargılanmak üzere ABD tarafından kaçak olarak niteleniyor. İşte Edward Snowden’ın sızdırdığı dinleme belgelerini yayınlayan Washington Post ve Guardian gazetelerinin muhabirleri, yine bir Amerikalı kurum tarafından büyük bir gazetecilik faaliyeti yaptıkları gerekçesiyle Pulitzer ile ödüllendirildi. Dikkat ederseniz ABD hükümetine göre “ABD’nin milli çıkarları” aleyhindeki haberleri yapan biri Amerikan biri İngiliz iki gazetenin muhabirleri ABD’li Pulitzer komitesi tarafından ödüle layık görülmüştür.

GAZETECİLERE VATAN HAİNİ DENİLMEDİ

Pulitzer komitesi “bu vatana ihanettir” diyerek o gazetecileri “vatan haini” olarak nitelememiştir. Çünkü burada söz konusu kamu yararıdır ve bu belgeleri yayınlamak “kamu hizmeti” olarak görülmüştür.

TÜRKİYE'DE GAZETECİLİK NEDEN ZOR?

İşte şimdi bu bakış açısıyla 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrasında medyaya yöneltilen itham ve yapılan baskılara bakmak gerekmektedir. Vatan hainliği ile vatana hizmet etmenin bu denli birbirine karıştığı Türkiye’de, gazetecilik yapmanın ne buca escort zor bir uğraş olduğunu da takdir edersiniz.
Rotahaber