Türkiye`nin "Elit" Koyunları Ceylanpınar`dan

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü?ne bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi?nde yetiştirilen ivesi cinsi elit koyunlar yüksek fiyattan alıcı buluyor.

YEREL 11.09.2014 12:55:41 3563 0
Türkiye`nin
Bölgede özellikle Şanlıurfa, Gaziantep ve Adana çevresinde rağbet gören ve "Arap koyunu" olarak da adlandırılan küçükbaş hayvanlar, işletmede genellikle damızlık olarak yetiştiriliyor. Yüksek süt verimi ve etinin lezzetiyle bilinen ivesi cinsi koyunlar, ihaleyle Türkiye'nin değişik illerinden gelen besicilere satılıyor. İşletmenin önemli gelir kalemleri arasında yer alan bu türün satışından elde edilen gelir ise hayvancılık projelerinde kullanılıyor. Yabancı üreticilerin de dikkatini çeken koyunlar için geçen yıl Iraklı yetkililerle tanesi 5 bin dolara anlaşma sağlandığı ancak bu ülkedeki karışıklıklar alsancak escortiyle satışın gerçekleşemediği öğrenildi.

İşletmede görevli veteriner Yücel Nerse, yaptığı açıklamada, tesislerinde 50 bin civarında "ivesi cinsi" koyun bulunduğunu söyledi. Damızlık amaçlı yetiştirilen koyunların besicilere satıldığını aktaran Nerse, şunları kaydetti: "Bu yıl 30 bine yakın kuzu bekliyoruz. Hayvanların ikiz doğum oranı bir hayli yüksek. Koyunlardan elde ettiğimiz sütü ise yine ihale usulü firmalara veriyoruz. Yünlerini de aynı şekilde satılıyor. Asıl işimiz damızlık koyun yetiştirmek. Yılda 15 bin civarında elit ve üstün özelliği olan damızlık koyun yetiştirip üreticilere satıyoruz. Koyunları 900 lira ila bin 330 liradan satışa sunuyoruz. Nerse, koyunların bakımı için yaklaşık 400 kişinin çalıştığını sözlerine ekledi.