Türkiye?ye ?Dur İhtarı? Mahkumiyeti

Kırmızı ışıkta geçti diye aracına ateş açılan ve gözaltında darp edilen Yusuf Çoraman?ın AİHM başvurusu bugün sonuçlandı. Türkiye işkence ve kötü muamele yasağını ihlalden tazminata mahkum oldu.

GÜNCEL 15.07.2014 15:43:07 1534 0
Türkiye?ye ?Dur İhtarı? Mahkumiyeti
Aracıyla yolda giderken kırmızı ışıkta geçip dur ihtarına uymadığı ileri sürülerek üzerine ateş açılan Yusuf Çoraman’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuruyla ilgili bugün karar verildi. AİHM Türkiye’yi “işkence ve kötü muamele yasağını” ihlalden ve etkin soruşturma yapmamaktan mahkum etti.

Ateş etmekten ceza

Yusuf Çoraman, Antalya Manavgat yolunda 28 Ocak 2007’de kırmızı ışıkta geçti. Polis memuru M.Ö. dur ihtarı yaptığını ancak Çoraman’ın yine de durmadığını söyledi ve ateş açtı. Polis M.Ö. aracın lastiklerini vurarak otomobili durdurdu. Çoraman gözaltına alındı. Gözaltında darp edilen Çoraman polisten şikayetçi oldu.

9 Haziran 2009’da sonuçlanan davayla polis memuru “Çoraman’a bir suçlu gibi davranıp aracına ateş açmaktan” suçlu bulundu. 5 bin TL manevi, 500 TL maddi tazminat ödemeye mahkum oldu. Bu miktar maaşından kesilerek Çoramana’a ödendi.

Ancak Çoraman’ın gözaltındayken maruz kaldığı kötü muameleyle ilgili başvurusu hakkında işlem yapılmadı. Çoraman da AİHM’e başvurdu.
AİHM bugün verdiği kararla, Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. maddesindeki “işkence ve kötü muamele yasağını” ihlalden ve etkin soruşturma yapmamaktan suçlu buldu.

Türkiye Çoraman’a 7 bin 500 Euro tazminat ödeyecek.