Tutuklu BDP`li vekiller için tahliye kararı

Anayasa Mahkemesi`nin bireysel başvurularını karara bağladığı KCK tutuklusu BDP`li milletvekilleri Gülser Yıldırım ile İbrahim Ayhan için tahliye kararı verildi.

SİYASET 3.01.2014 14:57:10 1550 0
Tutuklu BDP`li vekiller için tahliye kararı
KCK davalarında tutuklu bulunan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ile Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın avukatlarının 31 Aralık 2013'de yaptıkları bireysel başvuruyu Anayasa Mahkemesi karara bağlamıştı. Yüksek mahkeme, tutukluluklarının makul süreyi aştığına ve seçilme haklarının ihlal edildiğine ve 2 milletvekiline 3'er bin lira manevi tazminat ödenmesine karar vermişti.

Karar üzerine milletvekillerinin avukatları, yargılamaların yapıldığı Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak müvekkillerinin tahliyesini talep etti. Anayasa Mahkemesi'nin kararına atıfta bulunan avukatlar, "Terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 10 yıla buca escort hapis istemiyle yargılanan müvekkillerinden Gülser Yıldırım'ın 15 Şubat 2010'dan beri Mardin Cezaevi'nde tutuklu bulunduğunu, İbrahim Ayhan'ın ise 1 Ekim 2010'dan beri Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunduğunu hatırlattı. 

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, BDP'li vekillerin tahliye edilmesine karar verdi. 

DAHA ÖNCE REDDEDİLMİŞTİ 

Anayasa Mahkemesi'ne kararı üzerine tahliye olan CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın kararını emsal gösteren KCK davalarında tutuklu bulunan BDP'li milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak, Gülser Yıldırım, İbrahim Ayhan ile Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın avukatları daha önce tahliye talebinde bulunmuştu. Ancak yargılandıkları Diyarbakır 5. ve 6. ağır ceza mahkemeleri, yüksek mahkemenin Balbay hakkında verdiği kararın bireysel olduğunu; yalnızca Balbay dosyasını kapsadığı gerekçesiyle talepleri reddetmişti.