Tweet Sansürüne Gazeteci Örgütlerinden Tepki

Çok sayıda gazetecinin ve medya kuruluşunun tweetlerine yönelik engelleme kararına tepki gösteren TGS ve TGC ?Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü serbest bırakın? dedi.

GÜNCEL 22.01.2015 15:21:03 1159 0
Tweet Sansürüne Gazeteci Örgütlerinden Tepki
İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nin çok sayıda gazetecinin ve medya kuruluşunun tweetlerine yönelik engelleme kararına Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGS) tepki gösterdi.

“Türkiye 2015 yılına da yasaklar ülkesi olarak ‘merhaba’ demiştir” denilen TGS ve TGC’nin ortak açıklamasında  son erişim yasağı kararının basın ve ifade özgürlüğünden duyulan korkunun yeni bir yansıması olduğu ifade edildi.

Basın ve ifade özgürlüğünün haberleri öğrenmek, habere ulaşmak hakkı, haber ve fikirleri eleştirmek, yorumlamak hakkı ve haberleri serbestçe yayabilmek hakkı ilkeleri üzerinde yükseldiğinin hatırlatıldığı açıklamada şöyle denildi:

“Bu ilkelerin her olayda aynı anda var olması zorunludur. Bir ilkenin idare tarafından engellenmesi o ülkede  basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün zedelendiğinin ve hatta basın özgürlüğünün olmadığının açık kanıtıdır. İdare muhalif  twitter hesaplarını yasaklayarak hiçbir nesnel kritere tabi olmadan kısaca keyfilik içinde basın ve ifade  özgürlüğünü açıkça ihlal ettiği görülmektedir.

“Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünden bu buca escort korkulan bir ülkede gazetecilik mesleği artık yapılamaz hale gelmiştir. Türkiye'yi ‘yasaklar ülkesi’ olarak dünya gündeminde tutmak için bu denli çaba gösterilmesi şaşırtıcıdır.

“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak bir kez daha iktidarı basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü serbest bırakmaya çağırıyoruz.”

Ne olmuştu?

İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Karar, 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun’un başvurusu üzerine aldığı 15 Ocak tarihli kararında aralarında çok sayıda gazetenin yanı sıra, Gerçek Gündem ve Bugün medya kuruluşları ile hala tutuklu bulunan  İsanbul eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer adına açılmış hesap da yer alıyor.