Üniversiteden Kurumlara Uyuşturucu Raporu

Şanlıurfa?da uyuşturucu, ocakları söndürmeye devam ediyor.

GÜNCEL 22.02.2016 08:57:21 1247 0
Üniversiteden Kurumlara Uyuşturucu Raporu
 
Harran Üniversitesi Halk Sağlığı Hemşireliği Sağlık Yüksek Okulu Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Selma Kahraman yaptığı araştırmada Şanlıurfa’daki uyuşturucu illetinin haritasını ortaya koydu. Şanlıurfa merkez ve ilçelerinde toplam 70 binin üzerindeki görüşmeyle yapılan araştırmada madde bağımlılığının had safha da olduğunu ortaya koyan Harran Üniversitesi Halk Sağlığı Hemşeriliği Sağlık Yüksek Okulu Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Selma Kahraman, araştırmasını rapor halinde bütün kurum ve kuruluşlara gönderdiklerini söyledi.
ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 36’SI ESRAR VE BALİ KULLANIYOR
Harran Üniversitesi Halk Sağlığı Hemşireliği Sağlık Yüksek Okulu Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Selma Kahraman “Bu araştırmamız 70 bin kişiyi kapsadı. Bunun 54 bin 928’i okul gurubundan oluştu. Okul gurubu araştırmasında çocukların yüzde 40.7’sin 10 yaşından önce sigaraya başladığı ortaya çıktı. Madde bağımlısı öğrencilerin yüzde 36’sı esrar ve bali kullanıyor. Yüzde 32’si de bonzaiyi kullanıyor. Maddeye başlayanların yüzde 33 meraktan başlıyor. Öğrencilerin yüzde 73’ü 10 yaşından sonra başlıyor. Uyuşturucu kullanım yaşı giderek düşüyor ”dedi.
URFA’DA BAKKAL VE MARKETLERDE BİLE UYUŞTURUCU SATILIYOR
Uyuşturucunun yüzde 43’ünün bakkal, market, büfe, tekel bayilerinde satıldığı ifade eden Harran Üniversitesi Halk Sağlığı Hemşireliği Sağlık Yüksek Okulu Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Selma Kahraman ”Bunun yüzde 10’nu da Balıklıgöl, Yakubiye, GAP Arena ve mezarlıklarda satılıyor. Kullananların yüzde 31’i haftada bir yada iki defa kullanıyor. Yüzde 29’u günde birden fazla kullanıyor. En çok da gece saatlerinde kullanılıyor. İkinci sırada ise okul saatlerinde kullanım geliyor. Yani sabah saat 08.00 ile 17.00 arasında uyuşturucu kullanıyorlar. Ailelerin yüzde 63’ü çocuklarının uyuşturucu kullandığını bilmiyor. Uyuşturucu kullananların yüzde 62’si maddeyi bırakmak istemiyor” şeklinde konuştu.