Urfa?da Hububat Çiftçisine Bloke Şoku

Şanlıurfa?da yaklaşık 40 bin çiftçinin bu kez de hububat desteklemelerine bloke konuldu. Şanlıurfa?da binlerce çiftçi, ürününü sattığı firmanın maliyeye stopaj borcu olmasının cezasını çekiyor.

GÜNCEL 19.06.2016 00:40:03 3265 0
Urfa?da Hububat Çiftçisine Bloke Şoku
Çiftçilerden gelen faturalar doğrultusunda üretip sattığı ürün miktarına göre destekleme verilmesini onaylayan Şanlıurfa Gıda ve Tarım İl Müdürlüğü, çiftçinin ürününü sattığı firmanın maliyeye borcu olup olmadığını bilmemesine rağmen çiftçileri mağdur ediyor. Hububat çiftçisinin yaşadığı sorunun bir an önce çözülmesi için Bakan Faruk Çelik ile çiftçiler defalarca görüştü ancak sonuç alamadı. Çiftçiler Bakan Çelik’ten son bir kez daha yardım istiyor.
SORUN 7 YILDIR YAŞANIYOR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, 2010 yılından itibaren çiftçilerden, ürettiği ürünün faturalaması istiyor. Ancak çiftçinin, ürününü sattığı firmanın yada şirketin maliyeye borcunun olmamasına dikkat etmesi gerekiyor. Çiftçinin böyle firmanın maliyeye borcunun olup olmadığını araştırma imkanı olmadığı için sattığı ürünün desteklemesini alamıyor. Destekleme alan çiftçiler en büyük şoku 2011 yılında yaşamıştı. Bakanlık 2011’de devreye girmiş desteklemelerine bloke konulan çiftçileri kurtarmıştı. Bu yıl ise yaklaşık 40 bin çiftçinin hububat desteklemesine yine bloke konuldu. Şanlıurfa Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü son günlerdeki mesaisini çiftçilerin desteklemelerine bloke konulması ile harcadığı öğrenildi.