VALİ ERİN'DEN SURİYELİLERE ÖNEMLİ MESAJLAR

..

YEREL 6.11.2020 09:11:00 1471 0
VALİ ERİN

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa’da yaşayan Suriyeli kanaat önderleri, Telabyad ve Resulayn’da kaim aşiret liderleri, Suriyeli âlimler ve bölgeye destek olan sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir araya geldi:

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa’da yaşayan Suriyeli kanaat önderleri, Telabyad ve Resulayn’da kaim aşiret liderleri, Suriyeli âlimler ve bölgeye destek olan sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı bir toplantı yaparak, Barış Pınarı Harekatının ardından Türkiye’nin kontrolüne geçen bölgede bir yıldan bu yana başta güvenlik olmak üzere sağlık, eğitim, altyapı, ekonomi ve insani yardımlar alanında gerçekleştirilen çalışmaları değerlendirdi.

Valilik konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Metin Düz, İl Emniyet Müdürü Selçuk Doğuş, Telabyad Koordinatörü Oğuzhan Erdi Atak, Ceylanpınar Kaymakamı ve Resulayn Koordinatörü Cüneyt Caner ile Suriyeli ileri gelenlerin katıldığı istişare toplantısında konuşan Vali Erin, bölgede yapılan çalışmaları değerlendirerek, Şanlıurfa’da yaşayan Suriyelilere bazı mesajlar verdi.

Amacımız, Bölgenin İstikrar ve Güvenliğidir

Pandemi kurallarına uygun fiziki mesafe, maske ve hijyen tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen istişare toplantısında konuşan Vali Erin, Suriye’deki krizin başladığı ilk günden bu yana Türkiye Cumhuriyeti’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Suriyeli kardeşlerinin yanında yer aldığını ve her türlü desteği verdiğini ifade etti.

Barış Pınarı Harekâtı Bölgesinde ve Fırat’ın batısında Türkiye’nin müdahale ettiği toprakların Suriyelilerin ve Suriye Devletinin olduğunu dile getiren Vali Erin, “Terörden temizlendikten sonra bölgede tekrar kurumların ve yerel teşkilatların oluşturulması, belediye başta olmak üzere kamu kuruluşlarının vatandaşa hizmet edebilecek seviyeye gelene kadar, devlet olarak her türlü yardım ve desteği sunmaya devam edeceğiz.  Cumhurbaşkanımızın her zaman ifade ettiği gibi, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Bölgesinde Türkiye’nin bazı amaçları var. Bu amaçlar; bölgede istikrarın sağlanması, PKK ve İŞİD gibi terör örgütlerinden temizlenmesi suretiyle hem bu bölgede yaşayan insanların hem de Türkiye’nin sınırlarının güvenlik altına alınmasıdır.” dedi.

Barış Pınarında 210 Bin Suriyeli Yaşıyor

Telabyad ve Resulayn’da eğitimden sağlığa, belediyecilikten nüfus hizmetlerine kadar tüm alanlarda müesseselerin oluşturulduğunu, Şanlıurfa’dan görevlendirilen kamu personelinin desteği, Mahalli Meclisler nezaretinde görevlendirilen Suriyeli personel aracılığıyla tüm kamu hizmetlerinin sunulabilecek seviyeye geldiğini belirten Vali Erin, Telabyad ve Resulayn’daki 4 bin 200 kilometrekarelik alanda yaklaşık 210 bin civarında Suriyeli’nin yaşadığını ifade etti.

Türkiye’den olduğu gibi Suriye’nin Haseke ve Rakka taraflarına yerleşen Suriyelilerin de Barış Pınarı Bölgesindeki topraklarına döndüklerini görmekten mutluluk duyduklarını ifade eden Vali Erin, Türkiye’de bulunan 20 bin kadar Suriyeli’nin Telabyad ve Resulayn’a gitmek için müracaat ettiğini ve işlemlerinin tamamlanarak ülkelerine gönderildikleri bilgisini verdi.

Bölgedeki durumun her geçen gün daha iyiye gideceğine inandıklarını, faaliyete geçen kurumların, oluşturulan polis teşkilatlarının işlerini her geçen gün daha iyi icra eder duruma geleceğini ifade eden Vali Erin, Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye Milli Ordusu ve yerel güvenlik birimleri arasındaki koordinasyon arttıkça, PKK ve diğer terör örgütleri ile malum ülkelerin burayı karıştırmaya yönelik faaliyetlerinin de engellenmiş olacağını söyledi.

Harekâtın ardından en acil iş olarak başladıkları elektrik temini konusunda hem Telabyad’da hem de Resulayn’da önemli mesafe alındığını, sürekli ve kesintisiz elektrik temini için de çalışmaların başlatıldığını ifade eden Vali Erin, 3-4 ay gibi bir süre sonunda bu çalışmanın tamamlanacağını dile getirdi.

Bölge Ekonomisi Gelişmeye Başladı

 Terör örgütünün bölgeyi terk ederken tahrip ettiği altyapı ve kamu kuruluşları binalarının tamiratlarının tamamlandığını, eğitim ve sağlık başta olmak üzere tüm kamu hizmetlerinin verildiğini, camilerin din adamları görevlendirilerek ibadete açıldığını hatırlatan Vali Erin, bir yıldan beridir bölgede yaşayan insanların her türlü temel ihtiyacının karşılanması için tırlar dolusu yardımın ulaştırıldığını söyledi.

Telabyad ve Resulayn’da Türkiye ile bağlantıyı sağlayacak gümrük kapılarının hizmete açıldığını ve bu kapılardaki ticaret hacminin her geçen gün gelişmeye başladığını kaydeden Vali Erin, bölgedeki insanların ekonomik yönden gelişmeye başladığını müşahede ettiklerini dile getirdi.

Bölgede tahıl üretimine dayalı ekonominin geliştirilmesi, çiftçinin desteklenmesi ve ürünün eder değeri üzerinden alınması konusunda yapılan çalışmalara değinen Vali Erin, TMO aracılığıyla bölgedeki her üreticinin ürününe alım garantisi verildiğini söyledi. Ürün alımını doğrudan çiftçiden yaptıklarını ve ödemeyi de doğrudan üreticiye yapma imkânı getirdiklerini dile getiren Vali Erin, önümüzdeki yıl sistemin geliştirileceğini ve çiftçinin ürettiği tüm ürünü doğrudan kendilerinden alabileceklerini, bölge çiftçisini kimsenin insafına terk etmeyeceklerini söyledi.

 Büyük bölümü doğrudan üreticiden olmak üzere TMO aracılığıyla Telabyad ve Resulayn’da satın alınan tarım ürünleri karşılığında 400 milyon TL civarında ödeme yapıldığını belirten Vali Erin, bölgedeki potansiyelin daha yüksek olduğunu, bölge çiftçisini destekleyerek üretimin artırılmasına önem vereceklerini ifade etti.

Vali Erin, bölgede ekonomiyi geliştirecek, kamu hizmetlerinin düzenli verilmesini sağlayacak önlemler almanın yanında dezavantajlı kesimler olan fakirlerin, kimsesizlerin, yetim ailelerinin hayatlarının kolaylaştırılması için de çalışmaların aralıksız şekilde devam ettiğini söyledi.

1500 Yeni Şurta Alınacak
Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma ve Polis teşkilatının danışmanlığında, Barış Pınarı Bölgesinde 2 binden fazla yerel polis gücünün (Şurta) görev aldığını, Suriye Milli Ordusunun da burada güvenliğin sağlanması için büyük çaba sarf ettiğini dile getiren Vali Erin, “Emniyeti, güvenliği ve asayişi temin ettik. Bu durumun her geçen gün daha iyiye gideceğini sizlerle paylaşmak istiyorum. Suriyeli gençlerden oluşan 1500 kadar personelin daha yerel polis gücüne dâhil edilmesini hedefliyoruz. Şanlıurfa’da yaşayan Telabyad ve Resulaynlı genç kardeşlerimizin de sizlerin destekleriyle buradaki polis teşkilatında görev almak için müracaat etmelerini rica ediyoruz. Gelsinler, Telabyad ve Resulayn’da oranın şartlarında iyi bir ücretle kendi şehirlerinin emniyet ve asayişini temin etsinler.” dedi.
Telabyad ve Resulayn’da huzur ve güven ortamının tamamen tesis edildiğini kaydeden Vali Erin, “Bu bölgede bağı, bahçesi, tarlası olan Suriyeli kardeşlerimizin de topraklarına dönerek tarlalarını işlemelerini, ürünlerini yetiştirmelerini, ülkelerine sahip çıkmalarını ve oranın normalleştirilmesine katkı sunmalarını rica ediyorum. Aynı şekilde Şanlıurfa’da ve Türkiye’nin diğer bölgelerinde misafir etmekten büyük mutluluk duyduğumuz Suriyeli din adamlarımızı, âlimlerimizi, müftülerimizi, imamlarımızı, Suriyeli kardeşlerimizi terörden arındırılmış bu bölgede, 10 yıldır sapkın terör örgütlerinin ideolojileriyle zihinleri allak bullak olmuş çocuk ve gençlerimize doğru istikameti göstermeleri için görev almaya davet ediyoruz.” diye konuştu.
Suriyeli Gençlere Uyarı
Şanlıurfalıların 10 yıla yakın zamandır misafir ettikleri Suriyeli kardeşlerine gösterdikleri hoşgörü ve yardımseverliklerine dikkat çeken Vali Erin, özellikle burada yaşayan Suriyeli gençlerin günlük hayattaki tutum ve davranışlarına dikkat etmesi, hoş karşılanmayan tavırlar sergilememesi gerektiği yönünde uyarılarını yineledi.
Suriyelilere hitaben konuşmasına devam eden Vali Erin, “Şanlıurfalı kardeşlerimizin hassasiyetlerini sizler bu zaman zarfında öğrendiniz. Günlük hayatta tasvip etmedikleri tutum ve davranışlardan Suriyeli gençlerimizin kaçınmalarını tekrar rica ediyoruz. Şanlıurfa’da yaşayan Suriyeli kardeşlerimizden kayıtsız bir tanesinin bile kalmaması gerekiyor. Çevremizde, yaşadığımız mahallelerde sizlerin de tanımadığı yeni gelen, herhangi bir kaydı olmayanları emniyet teşkilatımıza, güvenlik güçlerimize ve Göç İdaremize bildirmek suretiyle mutlaka kayıt altına alınmasını sağlamanız gerekiyor. Kapılarımız her zaman Suriyeli kardeşlerimize açık oldu. Ancak Barış Pınarı Bölgesinde hayatın normale dönmesine rağmen Şanlıurfa’ya gelmek isteyenlerin olduğunu ancak bizim buna sıcak bakmadığımızı bilmenizi isterim. Sağlık ve olağanüstü insani ihtiyaçlar dışında Telabyadlı ve Resulaynlı kardeşlerimizin Şanlıurfa’ya gelmek istemeleri doğru da değil. Yardıma ihtiyacı olan kardeşlerimize orada da her türlü yardımı ulaştırma imkânımız var.” dedi.

haber musa kılınç


Anahtar Kelimeler: ' SURİYELİLERE ÖNEMLİ MESAJLAR