Ve yeni başkan sahne de

Çin'de tüketici fiyatları Ocak ayında 14 yıldan uzun bir sürenin en hızlı düşüşünü yaşarken, ve art arda dördüncü kez düşerken, politika yapıcılar üzerindeki güveni düşük ve deflasyonist risklerle karşı karşıya olan ekonomiyi canlandırmak için daha fazla

EKONOMİ 8.02.2024 08:32:48 65 0
Ve yeni başkan sahne de

Çin'de tüketici fiyatları Ocak ayında 14 yıldan uzun bir sürenin en hızlı düşüşünü yaşarken, ve art arda dördüncü kez düşerken, politika yapıcılar üzerindeki güveni düşük ve deflasyonist risklerle karşı karşıya olan ekonomiyi canlandırmak için daha fazla şey yapmaları yönündeki baskıyı artırdı.

Sabah Ulusal İstatistik Bürosu'ndan açıklanan veriler, Çin’de tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) Aralık ayındaki %0,3'lük düşüşün ardından Ocak ayında bir önceki yıla göre %0,8 düştüğünü gösterdi ki beklenti %0,5 düşüştü. TÜFE’de aylık %0,3 arttı ki onda da beklenti %0,4 artış yönündeydi. Ocak ayındaki yıllık TÜFE düşüşü Eylül 2009'dan bu yana görülen en büyük düşüş oldu; bu düşüş esasen gıda fiyatlarındaki keskin düşüşten kaynaklanıyor. Üretici fiyatlarının da düşmesi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde toparlanmanın hâlâ kırılgan olduğuna işaret etti.

Bu yıl borsayı korumaya yönelik bir dizi düzenleyici önlem - aracı kurumların borç vermek için hisse ödünç almasının askıya alınması, marj kredilerinin ve diğer türevlerin kısıtlanması ve hatta borsaların hedge fonlarının satışlarını durdurmasını sağlamak - Çin'in menkul kıymetler gözlemcisi başkanının görevden alınması gibi - pek işe yaramadı.

Devlet fonu Central Huijin Investment, borsada işlem gören fonlara (ETF'ler) yatırımı da artırdı. Bugünkü TÜFE verileri Çin'in kalıcı deflasyonist baskıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor ve hükümetin bu beklentinin yerleşme riskini önlemek için hızlı ve agresif bir şekilde harekete geçmesi gerekiyor. Çin hisseleri, zayıf TÜFE verisinden kısa bir süre sonra geriledi, ardından 1 hafta sürecek Ay Yeni Yılı tatiline girerken ilave destek tedbirleri beklentisinin güçlenmesiyle yeniden toparlanma yaşadı.

ABD’de ise Faiz cephesinde, bir grup Fed yetkilisi, enflasyonun %2'ye ineceğine dair daha fazla güven oluşana kadar faiz oranlarını düşürmeyi ertelemek istediklerini söyledi ancak bu, çoğunlukla Başkan Jerome Powell'ın son mesajını yansıtıyordu.

Piyasalar hala mayıs ayı başlarında bir faiz indirimi ihtimalini %80 olarak fiyatlıyor ve vadeli işlemler geçen hafta sonundaki 145 baz puanlık düşüşten 2024 yılının tamamı için yaklaşık 120 baz puanlık bir gevşemeye işaret ediyor.

ABD, gösterge 10 yıllık tahvillerin getirisi, önceki gün hafifçe yükseldikten sonra %4,1 seviyesinde pek değişmedi, ancak Fed'in erken faiz indirimlerine yönelik baskısını yansıtacak şekilde hafta boyunca hala 7 baz puan yukarıdaydı.Hazine Bakanlığı'nın 10 yıllık tahvillerde 42 milyar dolarlık rekor satışı, güçlü talep yaratarak piyasadaki arz fazlası korkularını hafifletti. Dolar endeksi son kazanımlarının ardından dar bir aralıkta işlem görüyor 103,99'da tutunuyor.

Petrol fiyatları, ABD yakıt stoklarındaki beklenenden fazla düşüş ve Orta Doğu'da süregelen gerginliklerin desteğiyle art arda üç seans boyunca yükseldikten sonra kazançlarını sürdürdü. İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas'ın ateşkes yönündeki son teklifini reddetti. Brent %0,3 artışla varil başına 76,46 dolara ve ABD ham petrolü %0,3 artışla varil başına 74,08 dolara yükseldi.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %1,5 oranında değer kazandı. Çin'in CSI300 endeksi %0,4 ve Avustralya'daki kazanımlarla %0,2 arttı ama Güney Kore ve Hong Kong Hang Seng endeklerinde ise %0,2'lik düşüş görmekteyiz.

Bugün gündemimiz de TCMB’nin, yılın ilk "Enflasyon Raporu" ve yeni Başkan Fatih Karahan’ın raporun sunumu için ilk kez kamuoyunun karşısına çıkması ve sunumun ardından soruları yanıtlaması, TCMB’nin enflasyon beklentilerinde herhangi bir değişiklik yapmasını beklememekle birlikte son global gelişmeler eşliğinde sıkılaştırma vurgusunun ön plana çıkmasını beklemekteyiz.

Manşette öne çıkanlar

Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, faiz indirimleri konusunda 'sabırlı' olmanın mantıklı olduğunu söyledi. Barkin, ABD ekonomisinin nereye gittiğine dair tüm belirsizlikler göz önüne alındığında, Fed'in faiz oranlarını düşürmek için acele etmemesinin iyi bir fikir olduğunu söyledi.

Boston Fed Başkanı Susan Collins ekonomi tahminleri doğrultusunda ilerlerse faiz indirimlerinin yıl sonunda başlayabileceği mesajı verdi. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise faiz indiriminden önce birkaç ay daha enflasyon verilerini görmek istediğini belirterek “Bu sene 2 veya 3 faiz indirimi uygun olabilir” şeklinde konuştu.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Adriana Kugler, enflasyonun düşmeye devam edeceği konusunda "iyimser" olduğunu belirterek ekonomideki bazı kalıcı fiyat baskılarının azalacağını öngördü. Kugler, "Enflasyonun %2'lik hedefimize kalıcı bir şekilde geri döndüğünden emin olana kadar ikili görevimizin enflasyon tarafına odaklanmaya devam edeceğim" dedi.

ABD'de Kongre Bütçe Ofisi (CBO), artan faiz maliyetleri ve sağlık harcamalarını temel faktörler olarak göstererek, ABD bütçe açığının önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 60'ın üzerinde genişleyeceğini öngördü.

Çin'de tüketici fiyatları endeksinin Ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 0,8 düştüğünü belirtti. Üretici fiyat endeksi Ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 2,5 geriledi.

Türkiye Varlık Fonu’nun 500 milyon dolar tutarındaki 5 yıl vadeli eurobond ihracında getiri yüzde 8,375 oldu. İhraca 7 milyar doların üzerinde talep geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ocak ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini açıkladı. Hazine nakit dengesi Ocak ayında 206,8 milyar lira açık verdi. Önceki açık 197 milyar lira olarak kaydedilmişti. Ocak ayında faiz dışı nakit dengesi 99,6 milyar lira açık verirken Aralık'ta söz konusu veri 169,4 milyar lira olarak izlenmişti.

ABD'nin ticaret açığı geçen ithal malların değerinin düşmesiyle 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Dış ticaret açığı, geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 18,7 azalışla 773,4 milyar dolara geriledi.

ANSGR-Anadolu Sigorta 2023 yılı 12 aylık konsolide olmayan net dönem karı 5.909.396.707 TL (Önceki 1.133.201.306 TL )

ENSRI-Ensari Deri 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 198.522.644 TL (Önceki 57.608.453 TL )

Kaynak A1 Capital

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: ve yeni başkan sahne de