Xi ve Tokayev Çin'deki Kazakistan Turizm Yılı'nın açılışını kutladı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 2024 Çin’deki Kazakistan Turizm Yılı etkinliğinin açılış törenine ayrı ayrı kutlama mesajı gönderdi.

GÜNCEL 29.03.2024 17:14:59 51 0
Xi ve Tokayev Çin

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 2024 Çin’deki Kazakistan Turizm Yılı etkinliğinin açılış törenine ayrı ayrı kutlama mesajı gönderdi.

Xi, mesajında Çin ve Kazakistan’ın iyi komşu, iyi dost ve iyi ortak olduklarına işaret etti. 2013 yılında, Kazakistan’da İpek Yolu Ekonomi Kuşağı İnisiyatifi’ni ilk defa ortaya koyduğunu hatırlatan Xi, aradan geçen 10 yıldan fazla süre boyunca, iki ülkenin Kuşak ve Yol inşasını beraber ilerlettiğini, tüm alanlardaki işbirliğinde zengin sonuçlar elde ettiğini ve bu sonuçların iki ülke halkına faydalar getirdiği gibi, binlerce yıldır süren ikili dostluğa da yeni canlılık kattığını ifade etti.

Kültürel iletişim ve turizm işbirliğinin Çin ve Kazakistan halkı arasındaki gönül bağlarını güçlendiren önemli köprü olduğunu vurgulayan Xi, mesajında şunları belirtti:

 “Son yıllarda, iki ülke arasındaki kültürel ve beşeri işbirliği yoğunlaşmaya devam ederken, karşılıklı vize muafiyeti anlaşması yürürlüğe girdi, karşılıklı kültür merkezleri kurulmasına ilişkin sözleşme imzalandı ve gençler dahil iki ülke halkı arasındaki temaslar da her geçen gün daha da yoğunlaşıyor. Geçen yıl, Cumhurbaşkanı Tokayev’le beraber, 2024 yılını Çin’deki Kazakistan Turizm Yılı olarak ilan ettik. İki ülkeden, turizm yılı etkinliği vesilesiyle, turizm işbirliğini derinleştirmesini, halkları arasındaki temasları artırmasını, binlerce yıllık geçmişe sahip dostluğu sürdürmesini, Çin-Kazakistan ilişkisinde yeni bir ‘altın 30 yıl’ı inşa etmek için el ele çalışmasını ve Çin-Kazakistan kader birliği oluşumuna yeni katkılarda bulunmasını bekliyorum.”.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de kutlama mesajında birbirinin dostu ve komşusu olan Kazakistan ile Çin arasındaki karşılıklı siyasi güven derinleşmeye devam ederken her alanı kapsayan işbirliğinde zengin sonuçların alındığına ve ikili ilişkilerin yeni bir "altın otuz yılı" için çalışıldığına dikkat çekti.

Tokayev, mesajında şunları ifade etti:

“Uzun bir geçmişe ve zengin kültüre sahip olan Kazakistan’da çok sayıda turizm hazinesi bulunuyor. Kazakistan halkı konukseverliğiyle tanınıyor. Kazakistan Çinli turistlerin beğenisini kazanan bir turizm destinasyonu haline gelebilir. Kazakistan, Çinli turistlerin Kazakistan’ı tanımasını sağlamak, iki ülke arasında nesillerdir süregelen dostluğu daha da pekiştirmek ve ikili kalıcı ve kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerine yeni ivme kazandırmak için turizm yılı kapsamında bir dizi etkinlik düzenleyecek.”

Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kazakistan Turizm ve Spor Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen Çin’de Kazakistan Turizm Yılı’nın açılışı bugün Beijing’de yapıldı.

Hibya Haber Ajansı