“Yaşayan Kemeraltı Rehberi” kitabı yayımlandı

İzmir Büyükşehir Beldiyesi, Kemeraltı’nı kent arşivine katarak, “Kemeraltı’nın Yüzleri”, “Yaşayan Kemeraltı Rehberi” kitaplarıyla meraklılarına tarihi öneminin yanı sıra, çarşının kuruluşundan kaybolan mesleklere, sektörel değişimlerden sinemalara, kita

YAŞAM 24.03.2024 13:12:43 62 0
“Yaşayan Kemeraltı Rehberi” kitabı yayımlandı

Prof. Dr. Melek Göregenli’nin hazırladığı ve bir çok yazarım makalelerinin yer aldığı “Kemeraltı’nın Yüzleri” kitabında tarihi çarşının ve kültürel çeşitliliğin izleri konu alınırken Doç Dr. Melda Yaman ve Dr. Erkin Başer’in hazırladığı “Yaşayan Kemeraltı Rehberi” kitabında da Kemeraltı’nın çok daha iyi tanınmasını amaçladı. 

Kemeraltı sokaklarının daima çok renkli, çok sesli, çok nefesli olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Tunç Soyer, “İzmir’in 8 bin 500 yıllık engin kültürünün bir simgesi olan Kemeraltı Çarşısı’nı korumak ve tanınırlığını artırmak için büyük bir kararlılıkla çalışıyoruz. Yaptığımız altyapı yatırımlarıyla Kemeraltı’nı hak ettiği altyapıya ve estetiğe kavuşturduk. Kemeraltı Çarşısı’nın turizm potansiyelini arttırdık, rehberler eşliğinde ziyaretçilerimize açtık. Elinizdeki bu kitap, Kemeraltı’nın çok daha iyi tanınması için hazırladığımız değerli bir çalışma. Kemeraltı’nın tarihsel, iktisadi ve kültürel mirasının yanı sıra tarihi çarşının dünü, bugünü ve gündelik yaşamına ilişkin izler kitabımızda yer alıyor. Kemeraltı’nı bugüne kadar belki de hiç görmediğiniz fotoğraflarla sunan kitabımızı, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde yayınladık.” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Melek Göregenli’nin hazırladığı Erdem Ömüriş, Esra Dabağcı, Yağmur Alkın, Dilek Karabulut, Melda Yaman, Şakir Çakmak, Akın Ersoy’un makalelerinin yer aldığı “Kemeraltı’nın Yüzleri”nde tarihi çarşının ve kültürel çeşitliliğin izleri konu alındı. Dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi olarak tanımlanan Kemeraltı’ndaki geleneksel mesleklere ve tarihi yapısında geçirdiği dönüşümlere dair bilgilerin yer aldığı kitapta, yüze yakın esnaf, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve araştırmacılarla görüşmeler de yer aldı.

Kemeraltı’nın çok daha iyi tanınması amacıyla hazırlanan çalışma, “Yaşayan Kemeraltı Rehberi” adıyla yayımlandı. Türkçe ve İngilizce olarak iki dilli hazırlanan kitapta, Kemeraltı’nın kentin dünyaya açılan ve dünyadaki sayısız yeniliklerin İzmir’e ulaşma noktası olmasından bahsedildi. Melda Yaman ve Erkin Başer’in hazırladığı kitap; Ahmet Uhri, Erkan Serçe, Bozkurt Ersoy, Sultan Kavili Arap, Elif Yücebaş, İpek Özbek, Enriko Filipuçi, Akın Ersoy, Ertan Daş, Siren Bora, Melek Göregenli, İbrahim Alpaslan, Başak Ocak, Bülent Kıran’ın makalelerinden oluştu.

Hibya Haber Ajansı