Yeni Trafik Cezaları Belli Oldu

Yılda 1,5 milyon trafik kazası meydana geldiği ülkemizde, bu kazalarda ortalama 10 bin kişi yaşamını yitiriyor. 230 bine yakın vatandaşımız da yaralanıyor. Kanun koyucular da bu durumla mücadele edebilmek için yasalarda sertleşmeye gidiyor. Bunların son

GÜNCEL 17.06.2013 08:50:32 1964 0
Yeni Trafik Cezaları Belli Oldu
EHLİYETSİZ SÜRÜCÜYE 1,407 LİRA CEZA
Ehliyetsiz araç kullanımına verilecek cezalar arttı. Ehliyetlilerde, ehliyetin olmaması veya geri alınmış olması ya da eksik ehliyetle kullanım söz konusu olabiliyor. A2 sınıfı ehliyetiyle kullanılması gereken bir araç B sınıfı ya da C sınıfıyla kullanmanız gereken aracı B sınıfıyla kullanma, yetersiz ehliyetle kullanma söz konusu. Kanun koyucu bunların üçünü de birleştirerek üçüne de aynı cezayı uygulamış. Daha önce uygulamada; polis ehliyetsiz ya da bu şekilde olan sürücüleri tespit edip Valiliğe gönderiyordu. Valilik bunların cezalarını idari para cezası olarak yazıyordu. Yeni düzenlemeyle bu idari yaptırım cezası yazma yetkisi tamamen polise ve jandarmaya devredilmiş. Yaptırım miktarlarında da gözle görülür şekilde artışa gidilmiş. 650 lira olan yaptırım cezaları 1,407 lira olarak değiştirilmiş durumda. Bu hem ehliyetsiz hem ehliyeti geri alınmış sürücüye uygulanan ceza hem de o aracın ruhsatı kimin adına işlenmişse gönderilen ceza miktarıdır.
 
SÜRÜCÜ 0.50 PROMİL ALKOLLÜ OLABİLİR
Sürücüler alkol oranına göre ceza alacaktır. Önceden ticari araç kullanan sürücülerin alkollü 0 promil olarak gözükmesi gerekiyordu. Fakat kanun koyucu bunu 0.20 promil olarak yeniden düzenleme getirmiş. Ticari araç kullanan sürücülere böyle bir hak tanınmış. Bununla birlikte hususi araç kullananlarda 0.50 promil oranı devam ediyor. Fakat kanun koyucu burada cezalarda artışa gitmiş. 3. defa alkollü yakalana sürücünün ehliyetine el koyma yetkisi normalde mahkemelere ait. Bunda da direk trafik polisi ehliyeti alma yetkisine sahip oluyor. 1 promil alkollü olarak tespit edilenlere mutlaka adli yaptırım uygulanması sözkonusu. Yani bir promilin üzerinde alkollü yakalanırsanız polis sizi polis merkezine götürecek ve Türk Ceza Kanunun 179. maddesine göre işlem yapacak. Bu da 2 yıla buca escort hapis cezası öngörüyor.
 
ALKOLMETREYE ÜFLEMEYENE 2000 TL CEZA
Alkol metreye üflemeyen sürücüleri de büyük para cezaları bekliyor. Kanun koyucu burada polise tutanak ve sürücünün imzasıyla birlikte 2,000 lira para cezası kesme yetkisi veriyor. Ayrıca bu şekilde alkol metreyi üflemek istemeyen sürücünü 2 yıllığına ehliyeti geri alınıyor. Kabaca bu şekilde bir düzenlemeye gidiliyor. Alkol yaptırımında iki sene önemli. O iki senede 1 promili aşmamaya dikkat etmeleri gerekiyor. İki sene de hapis cezası için uzun bir süre olarak kabul ediliyor.
 
TÜM CEZALAR MOTOSİKLET SÜRÜCÜLERİ İÇİN DE GEÇERLİ
Motosiklet sürücüleri kendilerini araç yerine koymayarak trafiğe çıkıyorlar. Motorlu bisiklet için A1 motosikletlerin A2 ehliyet alması gerekiyor. Burada çocuklar babasının veya gelişigüzel herhangi birinin motosikletiyle geziye çıkabiliyor.  Tüm cezalar burada da geçerli. Diyelim ki motosikletinizi bir çocuk aldı ve dışarı çıktı, ehliyetsiz olarak yakalandı. Burada çocuğa 1,407 lira para cezası uygulanacak. Ayrıca motosikletin sahibi kim ise ona da 1,407 lira idari para cezası uygulanacak.