26 bin 500 çocuk zor durumda

20 bin çocuk ile 6 bin 500 bebek yaşam mücadelesi veriyor.

YAŞAM 9.12.2014 16:05:42 1671 0
26 bin 500 çocuk zor durumda
Diyarbakır’da bulunan Rojava ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği bir basın açıklaması yaparak, aralarında 20 bin çocuk ve 6 bin 500 bebeğin de bulunduğu 154 bin Rojavalı ailenin zor koşullarda yaşadığını belirterek yardım çağrısında bulundu.  DAİŞ saldırılarından dolayı 154 binin üzerinde kişinin göç ettiğini belirten Dernek Eş Genel Başkanı Hüseyin Durmaz, kampanya çağrıcısı olabilecek her kurumu, bulunduğu yerel üzerinden ortak dayanışma ağını örmeye çağırdı. Rojava ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği bir basın açıklaması yaparak yardım ve dayanışma çağrısında bulundu. Dernek il binasında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Rojava ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Eş Genel Başkanı Hüseyin Durmaz, Kobanê’de süren DAİŞ saldırılarında 154 bini aşkın kişinin Türkiye'nin değişik yerlerine göç ettiği, bunların çoğunluğunu da yaşlılar, kadınlar, engelliler, çocuklar ve bebeklerden oluştuğunu ifade etti. Durmaz, özellikle bebekler için mama veya süt dağıtımının düzenli ve sürekli yapılması gerektiğinin altını çizerek tüm kurumları ortak dayanışma ağı oluşturmaya davet etti.

26 BİN 500 ÇOCUK VE BEBEK ZOR DURUMDA

Rojava ve özellikle Kobane’de süren savaşın çocuk ve kadın şahsında yüz binlerce sivili etkilediğinin altını çizen Durmaz, “IŞİD çetelerinin zulmünden zorunlu göçe maruz kalan Kobanêli halkımızın 35 bini Urfa’ya, 40 bini Suruç’a, 15 bini Birecik’e, 4 bini Siverek’e, 600’ü Ceylanpınar’a, 3 bini Hilvan’a, 12 bini Bozova’ya, 14 bin 500’ü Diyarbakır’a, 4 bin 800’ü Mardin’e, bini Siirt’e, 2 bin 500’ü Batman’a, 4 bin 500’ü Şırnak’a, 4 bini Cizre’ye, 2 bin 800’ü Midyat’ta, 6 bin 700’ü Adıyaman’a, 3 bin 400’ü Malatya’ya, 14’ü Muş’a, 174’ü Bitlis’e, 213’ü Van’a olmak üzere genel toplamında tespit ettiğimiz 154 bin 201 kişi bulunmaktadır. Savaşın göçe zorladığı Kobani halkımızın önemli bir bölümünü yaşlılar, kadınlar, engelliler, çocuklar ve bebekler oluşturuyor.  20 bin çocuk ve 0-3 yaş arası yaklaşık 6 bin 500 bebek oldukça zor koşullar altında yaşıyor.  Özellikle bebekler için mama/süt dağıtımının sürekli ve düzenli yapılabilmesi gerekiyor. Genel olarak gıda ihtiyacı da devam eden Suruç ve diğer illerimizde bebeklerin ve annelerin beslenebilmesi önceliğini korumaktadır” dedi. 

‘GIDAYA İHTİYAÇLARI VAR’

Uluslararası düzeyde onlarca ülkede bulunan sivil toplum örgütleri heyetlerinin ziyaretlerde bulunduğu, gelen heyetlerin Kobani halkı ile dayanışma içinde bulunduklarını ifade eden Durmaz, kurulan çadır kentlerle barınma ve giysi sorunu önemli ölçüde giderilmiş olduğunu ancak günlük temel gıda ihtiyaçları var olduğunu belirtti.  Durmaz, sözlerine şöyle devam etti: “STK’lar, partiler, dernekler, odalar, iş çevreleri ve kuruluşları dayanışmaya, kampanya çağrıcısı olabilecek her kurumu, bulunduğu yerel üzerinden ortak dayanışma ağını örmeye çağırıyoruz. Yerellerde kurulmuş olan dayanışma komisyonlarının kampanyaya sahip çıkarak, kış koşullarının gelmesiyle birlikte artan zorluklar karşısında dayanışma çalışmalarımız her zaman olduğu gibi kesintisiz devam etmektedir. Ancak ihtiyaçlarda giderek artığını unutmamak gerekir. Bu çerçeve her zamandan daha çok birlikte dayanışmacı bir seferberlikle sesimizi yükseltmeye çağırıyoruz.”