Çin’in her antik kenti bir tarih ve kültür hazinesidir. Bu kentler zamanın tanığı olarak, yükseliş ve çöküşler görmüştür. Çin’in orta kesimindeki Shanxi eyaleti sınırlarında yer alan Jinzhong kentindeki Pingyao Antik Kenti bunlardan biri.
Çin’in her antik kenti bir tarih ve kültür hazinesidir. Bu kentler zamanın tanığı olarak, yükseliş ve çöküşler görmüştür. Çin’in orta kesimindeki Shanxi eyaleti sınırlarında yer alan Jinzhong kentindeki Pingyao Antik Kenti bunlardan biri.
Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde yer alan ve Çin’deki dört büyük antik kentinden biri olan Pingyao Antik Kenti, sadece tarihe tanıklık etmekle kalmıyor, aynı zamanda eski Çin mimarisinin bir hazinesi olarak öne çıkıyor. Pingyao Antik Kenti, Batı Zhou Hanedanı (MÖ 1046-771) imparatoru Xuan döneminde inşa edilmiştir. Günümüzde, 400'den fazla iyi korunmuş Ming ve Qing hanedanından kalma konut dahil olmak üzere, şehrin içinde ve dışında 300’den fazla çeşitli antik mimari yapı bulunmaktadır.
Bu antik binalar ve dükkânlar, tarihin çehresini canlı bir şekilde gözler önüne seriyor. Dolayısıyla uzmanlar bu antik binalar ve dükkânları, Çin’in antik şehirleri üzerinde yürütülen araştırma çalışmalarının canlı örneği olarak nitelendiriyor. Pingyao Antik Kenti’nde Antik Şehir Surları, Zhenguo Tapınağı ve Shuanglin Tapınağı, üç büyük hazine olarak görülüyor.
Pingyao Antik Kenti’nin Ming Hanedanı (1368-1644) döneminde inşa edilen surlarının uzunluğu 6,4 kilometreyi ve yüksekliği 12 metreyi buluyor. En inanılmaz olanı ise, bu surların günümüze kadar halen Ming’in başlangıç dönemindeki yapısını koruması ve dış kısmının tamamen tuğlalardan yapılmış olmasıdır. Tüm hava koşullarına rağmen, duvarlar hâlâ sağlam ayakta dururken, çok sayıda turist çekiyor.
İkinci hazine, On Bin Buda Salonu adlı ana mimari yapısıyla ünlenen ve bin yılı aşkın geçmişe sahip olan Zhenguo Tapınağıdır. Beş Hanedan (907-960) döneminde inşa edilen bu tapınak, Çin’in üçüncü en eski ahşap yapısı konumundadır. Tapınakta bulunan Beş Hanedan dönemine ait renkli duvar resimleri oldukça değerlidir.
Son hazine ise, şehrin güneybatısında yer alan, MS 571 yılında inşa edilen, Yuan ve Ming dönemlerinden kalan 2000’den fazla renkli boyalı heykele sahip olan ve renkli boyalı heykel sanatının hazinesi olarak bilinen Shuanglin Tapınağı’dır. Bu üç hazinenin dışında, Pingyao Antik Kenti, Dianjiangtai gibi çok sayıda tarihi yapıya da ev sahipliği yapıyor.
Pingyao, Ming ve Qing hanedanları döneminde eski Çin mimarisinin seçkin bir örneği olarak, orijinal görünümünü korurken, eski Çin mimarisinin araştırılması için önemli bir fiziksel örnek olarak hizmet sağlıyor. Antik Çin mimarisinin bir hazinesi olan Pingyao Antik Kenti, Çin’in uzun tarihine ve muhteşem kültürüne tanıklık ederken, zengin tarihi içeriği ve mükemmel mimari işçiliğiyle sayısız turist çekiyor.
Bu antik kente girdiğinizde, sanki zamanda yolculuk yapmış gibi, eski uygarlığın cazibesini hissetmiş olursunuz.
Hibya Haber Ajansı