AB, Mısır'la 7,4 milyar euroluk anlaşma imzaladı

Stockholm, 18 Mart (Hibya) – Avrupa Birliği (AB) liderleri, "sorunlu" bölgeye istikrar getirmek ve Avrupa'da yeni bir göç krizini önlemek amacıyla, ülkenin sarsılan ekonomisini canlandırmaya yardımcı olmak amacıyla Mısır'la 7,4 milyar euroluk bir anlaşma

GÜNCEL 18.03.2024 09:58:02 145 0
AB, Mısır

Üç yıllık AB-Mısır stratejik ortaklığı, ekonomik değişimleri desteklemek için 5 milyar euroluk kısa vadeli kredileri, özel sektör yatırımlarını desteklemek için 1,8 milyar euro ve göç yönetimi için 200 milyon euro dahil olmak üzere 600 milyon euroluk hibeleri kapsıyor.

Heyete başkanlık eden Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, anlaşmanın Mısır'ın "çok sorunlu bir mahalledeki" "stratejik konumunun" ve "bölgenin istikrarında" oynadığı "hayati rolün" altını çizdiğini söyledi.

Bu vesileyle Gazze'de ateşkes, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Filistinlilere acil yardım talebini yineledi.

Von der Leyen "Hepimiz Gazze'deki savaştan ve ortaya çıkan felaket niteliğindeki insani durumdan son derece endişeliyiz. Gazze kıtlıkla karşı karşıya ve biz bunu kabul edemeyiz. Artık rehineleri serbest bırakacak ve Gazze'ye daha fazla insani yardımın ulaşmasını sağlayacak bir ateşkes konusunda hızla anlaşmaya varmak kritik önem taşıyor" dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ile yapılan zirve toplantısına Ursula von der Leyen'in yanısıra İtalya, Yunanistan, Avusturya, Kıbrıs ve Belçika başbakanları da katıldı.

Üç yıllık anlaşma, bloğun mültecilerin Akdeniz'i geçmesini durdurmaya yönelik son girişiminin bir parçası ancak kapsamı geçen yıl Tunus'la yapılan tartışmalı 150 milyon euroluk anlaşmadan çok daha geniş kapsamlı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni , Mısır'ın ABD ve Katar'la birlikte Gazze'deki savaşı sona erdirme çabalarını sürdürmedeki rolü nedeniyle Sisi'ye övgüde bulundu ve ayrıca ülke içinde önemli bir siyasi sorun olan göç konusuna da değindi.

Küresel kuzeyin, küresel güneydeki insanları Avrupa'ya göç etmemeye ikna edebilmesinin en iyi yolunun, yalnızca insan kaçakçılığı yapan çeteleri dağıtmak değil, aynı zamanda Afrika kıtasındaki "haklarını yeniden teyit etmek" ve ekonomilerini geliştirmeye yardımcı olmak olduğunu söyledi. "Bugün tam da bunu yapıyoruz" dedi.

Belçika başbakanı Alexander De Croo da "Gazze'deki mevcut durum kabul edilemez" diyerek uluslararası adalet divanının İsrail'in insani yardıma erişimini artırmasını talep eden geçici bir karar verdiğini ancak uygulamada bunun tam tersi olduğunu ifade etti.

Avrupalı hükümetler, 106 milyon nüfuslu Mısır'da döviz bulmakta zorlanan istikrarsızlık riskinden uzun süredir endişe duyuyor. Ekonomik sıkıntı ve yoksulluk, son yıllarda artan sayıda insanı ülkeyi terk etmeye itti.

Hibya Haber Ajansı