Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Fed’in para politikası toplantısının ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir izlenmektedir.

EKONOMİ 1.02.2024 10:17:24 138 0
Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Bugün ne bekliyoruz? Fed’in para politikası toplantısının ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir izlenmektedir. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,88, Topix Endeksi %0,68 düştü. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi fazla değişmezken Shenzhen Bileşik Endeksi %0,80 yükseldi. Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,18 arttı. Çin’de Caixin imalat PMI ocakta bir önceki aya paralel olarak 50,8 değerini aldı. Dün açıklanan resmi imalat PMI 49,2 ile sektördeki daralmanın devam ettiğini işaret etmişti. Avustralya’da %1,20 düşüşle zirveden geri çekilen S&P/ASX200 Endeksi, sekiz günlük yükseliş serisini sonlandırdı. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,13 arttı. ABD endekslerinin Fed sonrasında günü sert düşüşle tamamlamalarının ardından vadeli kontratlar güne sınırlı bir tepki alımıyla başlanabileceğini işaret etmektedir.

2024’ün ilk BoE toplantısı

Fed’in ardından bugün İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası komitesi toplanacak. Politika faizini aralık toplantısında 6-3 oyla art arda üçüncü kez %5,25 seviyesinde sabit tutan BoE’nin bugün de faiz değiştirmesi beklenmiyor. Pandemi sonrası parasal sıkılaştırma adımlarına gelişmiş ekonomiler arasında erken başlayan BoE, politika faizini Aralık 2021’den başlayarak Ağustos 2023’e kadar art arda on dört toplantıda toplam 515bp artırarak %5,25’e çıkardı. İngiltere’de de enflasyon BoE’nin resmi hedefinin üzerinde seyretmekte; yıllık bazda TÜFE artışı kasımda %3,9 iken aralıkta %4,00’e yükseldi. İngiltere’de hizmet sektörü fiyat artışları ve ayrıca ücret artışları da oldukça yüksek seyretmekte. Buna karşın, ABD’dekine benzer bir şekilde, piyasanın yakın zamanda faiz indirimine ilişkin beklentisi güçlü. Ancak, BoE Başkanı Andrew Bailey, aralık ayındaki açıklamasında enflasyonla mücadelenin hala bitmediğini vurgulamıştı. İngiliz politika yapıcılar geçen yıl sık sık faiz indirim beklentisi için erken olduğu ve ücret artışına ilişkin risklerle ilgili uyarılarda bulunuyor. On altı yılın zirvesindeki politika faizinde bugün herhangi bir değişiklik beklenmemekle birlikte olası indirimlerin zamanlamasına ilişkin verilecek mesajlar kısa/orta vadeli piyasa fiyatlaması açısından önemli olacaktır.

Ayrıca, küresel piyasalarda bugün, Euro Bölgesi’nde ocak ayına ilişkin öncü TÜFE verileri ve aralık ayı işsizlik oranı takip edilebilir. Euro Bölgesi’nde TÜFE aralıkta aylık %0,2, yıllık %2,9 artmıştı. Piyasanın ocak beklentisi yıllık %2,7 artış yönünde. Avrupa’da manşet enflasyon 2022’nin son çeyreğinde çift haneyi görmesinden bu yana istikrarlı bir düşüş eğiliminde. Çekirdek TÜFE aralıkta aylık %0,5, yıllık %3,4 artmıştı. Ocak beklentisi yıllık %3,2 artış yönünde bulunuyor.

TCMB PPK Tutanakları

Yurt içinde bugün yoğun bir veri akışı olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen haftaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından bugün toplantı özeti yayımlanacak. Toplantıda politika faizini beklentiler doğrultusunda 25bp artırımla %45 seviyesine yükselten TCMB, karar metninde dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı ve gerektiği müddetçe sürdürüleceği mesajını verdi. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda parasal sıkılığın gözden geçirileceği, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, sterilizasyon araçlarının çeşitliliği artırılarak miktarsal sıkılaştırmanın süreceği belirtildi. Karar metninin ilave faiz artırımlarına kapıyı tamamen kapatmamasına karşın ek sıkılaştırma iması görece zayıf görünmektedir. Ekonomi yönetimindeki değişikliğin ardından Haziran 2023 toplantısında faiz artırımlarına başlayan TCMB, art arda sekiz toplantıda toplam 36,5 puan artırım yaptı.

İSO Türkiye İmalat PMI ve İSO İstanbul enflasyon verileri

Bugün, ocak ayına ilişkin olarak, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye İmalat PMI verisi ve İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul enflasyon rakamları açıklanacak. İmalat PMI aralıkta 47,2’den 47,4’e yükselse de sektördeki daralmanın devam ettiğini işaret etmişti. Raporda, üretim ve yeni siparişlerde düşüş sürerken istihdamda daralma eğiliminin durduğuna, girdi maliyetlerindeki artış hızının mayıstan beri en düşük seviyeye gerilediği ifade edildi. İTO Fiyat İndeksine göre İstanbul ücretliler geçinme indeksi (tüketici endeksi) aralıkta aylık %3,52, yıllık %74,88 artmıştı. Aynı dönemde toptan eşya fiyatları indeksi (üretici endeksi) aylık %2,31, yıllık %62,77 arttı. Resmi veriler için öncü gösterge niteliğindei İTO enflasyonu gelecek hafta açıklanacak ocak enflasyonu öncesinde önem arz etmektedir. Zira ocak enflasyon gerçekleşmelerinin piyasa beklentileri üzerinde önemli etkisi olabilir.

Ayrıca, bugün TCMB’nin haftalık bazda yayımladığı menkul kıymet istatistikleri ile para ve banka istatistikleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık sektör verileri takip edilecek.

Borsa İstanbul 4Ç23 bilançoları

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 4Ç23 finansalları bu hafta itibarıyla açıklanmaya başladı. Pazartesi günü GARAN bilançosu açıklandı. Bugün AKBNK ve yarın YKBNK bilançoları takip edilecek. Banka ve finans ve sigorta sektöründekiler hariç şirketlerin bilançolarını gönderim süreleri enflasyon düzeltmesi uygulaması dolayısıyla mayıs ayına ertelendi.

Piyasalarda dün ne oldu? Hafta ortasında Avrupa hisse endeksleri genelinde negatif fiyatlamalar hâkim oldu. DAX Endeksi %0,40, FTSE 100 Endeksi %0,47 ve CAC 40 Endeksi %0,27 düştü. ABD’de benzer bir görünüm sergilendi; Dow Jones Endeksi %0,30, S&P 500 Endeksi %1,0 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %1,50 civarında geriledi. Dolar Endeksi (DXY) 103,2 puanda ve EUR/USD paritesi 1,08 seviyesinde işlem gördü. ABD Hazine tahvili faizleri geriledi; 10 yıllıkların faizi 6,1bp düşüşle %3,99’a ve 2 yıllıkların faizi 12,8bp düşüşle %4,23’e indi. Ons altın %0,55 değerlenerek 2.047USD’ye yükseldi. Brent petrol ise %2,53 düşüşle varil başına 80,4USD’den alıcı buldu. (TSİ 21:30)

2024’ün ilk FOMC toplantısı

Fed’in bu yılki ilk FOMC toplantısı küresel piyasaların odağında yer almaktaydı. Fed iki gün süren toplantı sonucunda politika faizinde değişiklik yapmadı ve %5,25-5,50 aralığında sabit bıraktı. Politika faizindeki stabil duruma karşın toplantı karar metninde dikkate değer değişimler gerçekleşti. Metinden ‘enflasyon kontrol altına alınana kadar faiz artırımı olabileceği’ ifadesinin çıkarılması faiz artırımlarının sona erdiği yönünde sinyal verdi. Ancak ‘Politika yapıcıların, enflasyonun %2 hedefe sürdürülebilir bir şekilde ilerlediğine yönelik daha fazla güven duymadan faiz indirimi beklemediği’ değerlendirmesi metne eklendi. Bu durum ise Komite’nin henüz indirimlere başlamaya hazır olmadıkları yönünde sinyal üretti. Faiz kararının akabinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkan Jerome Powell, politika faizinin muhtemelen zirvede olduğunu ve ekonominin de beklendiği gibi seyretmesi durumunda bu yıl faiz indirimlerine başlamanın uygun olduğuna inandıklarını aktardı. Ayrıca ‘Faiz indiriminin zamanlaması enflasyondaki güvene bağlı olacak.’ diyen Powell, “Komite’nin mart toplantısına kadar yeterli güven seviyesine ulaşacağını düşünmüyorum.” şeklinde görüş bildirdi. Powell, daha önceki bir basın toplantısında faiz indirimlerinin büyük bir ihtimalle bu yıl başlayacağını düşündüğünü söylemişti. Fed faiz vadelilerine göre piyasanın mart ayında indirime gidilmesine verdiği ihtimal %45’li seviyelerden toplantı kararı ve Powell’ın konuşmasının ardından %35 civarına geriledi. Piyasa, faizin yıl sonuna kadar %42 ihtimalle (En yüksek olasılık) toplam 150bp indirimle %3,75,4,00 aralığına çekilmesini bekliyor. Toplantının ardından bir miktar gerileyen EUR/USD paritesi bu sabah 1,08 civarından alıcı buluyor. Dünkü işlemlerde %4 seviyesinin altına gerileyen ABD 10 yıllık faizi de karar sonrasında kaybını genişleterek bu sabah %3,94 seviyesinden güne başladı. 10 yıllıkların faizi faiz indirimi iyimserliğiyle aralıkta %4’ün altına gerilemesinin ardından politika yapıcılardan ters yönde gelen sinyallerle ocakta yeniden %4 seviyesinin üzerine çıkarak geçen haftayı %4,14 civarında tamamlamıştı.

ADP Araştırma Enstitüsü dün ocak ayı istihdam raporunu yayımlandı. Buna göre özel sektör istihdamı 107 bin kişi arttı. Piyasa beklentisi ise 145 bin kişilik bir artış olması yönündeydi.

BIST 100 Endeksi dün, tüm zamanların en yüksek seviyesini 8.577 puana yükseltti. Böylece USD bazında yukarı yönlü hareketlerde geçmişte yatay direnç konumunda test edilen 2,82 cent seviyesi tekrar denendi. Ancak kapanışa doğru etkili olan satışlarla kalıcı olamayan Endeks günü %0,26 artışla 8.496 puandan tamamlayabildi. Endeks’in işlem hacmi ise 99,24mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında sınırlı değişimler görüldü. Ons altındaki gün içi artışlar neticesinde gram altında 2 bin TL seviyesi aşıldı ancak kalıcı olunamadı. TÜİK aralık ayı dış ticaret verilerini yayımladı. Buna göre dış ticaret açığı yıllık %37,8 azalarak 6,04mlr USD’ye geriledi.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler

Hibya Haber Ajansı