Bakan Kacır: “2 bin 918 projeye 14.9 milyar lira destek sağladık”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Sektörel Düşük Karbonlu Yol Haritaları Tanıtım Programı’na katıldı.

GÜNCEL 18.03.2024 15:30:56 242 0
Bakan Kacır: “2 bin 918 projeye 14.9 milyar lira destek sağladık”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, iklim değişikliğinin, çevresel ve sosyo-ekonomik sonuçlara yol açabilecek çok yönlü ve küresel bir sorun olduğunu belirterek, dünyada iklim değişikliği ile mücadele politikaları hız kazanırken iklim değişikliğinin sanayi ve teknoloji politikalarıyla bağlantısı da kuşkusuz giderek güçleniyor” dedi.

“Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında büyüme politikamız çerçevesinde sanayimizi sürdürülebilir ve çevreci üretim yöntemlerine yönlendirmeyi bu anlayışla bir tercihten öte zorunluluk addediyoruz" diyen Bakan Kacır şöyle devam etti:

“Sanayicilerimiz ve yatırımcılarımız için destek mekanizmalarının bu anlayışla oluşturuyoruz. Organize sanayi bölgelerimizin (OSB), Yeşil OSB'lere dönüşümünü hızlandırmak amacıyla, Dünya Bankası destekli Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi’ni hayata geçirdik. Organize sanayi bölgelerimizde yeşil ve teknolojik çözümler içeren altyapı, ileri atık su arıtma tesisleri, su geri kazanımı, GES, sıfır atık, biyogaz tesisi projeler için çalışmaları başlattık.”

“İki önemli proje için yaklaşık 750 milyon dolar finansman sağladık”

Bakan Kacır,  Dünya Bankası iş birliği ile Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni uygulamaya aldıklarını vurgulayarak, “Bu iki önemli proje için yaklaşık 750 milyon dolar finansman sağladık. Tüm bu adımlarımızın yanında yeşil dönüşüm alanında uluslararası gelişmeleri de yakından takip ederek, uluslararası düzenlemelerle uyumlu sanayimizin bir şekilde rekabetçiliğini güçlendirecek adımları tespit ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Avrupa Birliği’nin hayata geçirdiği “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” uygulamasına değinen Bakan Kacır, “Avrupa Birliği, (AB) Yeşil Mutabakatla sera gazı emisyonlarını, 2030 yılına kadar en az yüzde 55 azaltma taahhüdünde bulunarak “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması”nı hayata geçirdi. Düzenleme kapsamında 2026’dan itibaren karbon emisyonu açısından ön plana çıkan demir-çelik, alüminyum, gübre, çimento, hidrojen ve elektrik üretim sektörlerinde ithalatçı firmalara sınırda karbon mekanizması adım adım uygulanacak” ifadelerini kullandı.

2053 emisyon hedeflerine değinen Bakan Kacır, “Alüminyum sektöründe yüzde 75, çelik sektöründe yüzde 99, çimento sektöründe yüzde 93 oranında emisyon azaltımı, gübre sektöründe ise sıfır emisyon hedefliyoruz. Ayrıca bu hedeflere uygun üretim teknolojileri, yatırım ihtiyaçları ve politikalarını da değerlendirdik.  Önümüzdeki dönemde yol haritalarımız kapsamındaki eylemlerin uygulanmasını hızlandırmaya yardımcı olacak bir yatırım planını hayata geçireceğiz” dedi.

“2 bin 918 projeye 14.9 milyar lira destek sağladık”

Yeşil dönüşüm alanında teknoloji geliştirme altyapısını güçlendirmek üzere 24 Ar-Ge merkezinin ve teknoparkların 13 teknoloji girişimi projelerine bugüne dek 4 milyar lira destek verdiklerini vurgulayan Bakan Kacır, TÜBİTAK’la bugüne kadar yeşil dönüşüm ve iklim değişikliği alanında 2 bin 918 proje ve 2 bin 754 kişiye, 14.9 milyar lira destek sağladıklarını söyledi.

Bakan Kacır, TÜBİTAK Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü’nü kurduklarını ve BiGG Yeşil Büyüme Çağrıları kapsamında yeşil büyümeye hizmet eden öncelikli Ar-Ge ve yenilik konularında 237 teknoloji girişiminin kurulmasını sağladıklarını aktardı. 

Hibya Haber Ajansı