İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı'na katıldı.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı'na katılan Bakan Yerlikaya, “Şiddetin her türlüsünü olduğu gibi kadına yönelik şiddeti de asla kabul etmiyoruz. Bu sorunun çözümüne yönelik her türlü çalışmayı, girişimi en güçlü şekilde destekliyoruz. Bizim kültürümüzde, örf ve adetlerimizde, devlet anlayışımızda, toplumun en temel yapı taşı ‘ailedir.’ Ve aileyi kuran da ayakta tutan da kadındır. Kadınlara yönelik her türlü şiddeti, olumsuz tavrı ve davranışı sadece o kadının şahsına değil, milletimize, devletimize ve binlerce yıldır sahip olduğumuz değerlerimize de yapılmış bir saldırı olarak değerlendiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
2011 yılında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kurularak kadına şiddetin önüne geçmek için, aileye ve kadınlara yönelik politikaları en üst seviyede etkin kılmanın hedeflendiğini vurgulayan Bakan Yerlikaya, “Yine bu kapsamda 2012 yılında çıkarılan 6284 sayılı ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’ yeni bir çığır açtı. Kadına yönelik şiddetle mücadelede öncelikli politikaların belirlendiği 3.Ulusal Eylem Planı, 2016-2020 yılları arasında hayata geçirilmişti. 2021-2025 yıllarını kapsayan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın koordinasyonunda ilgili tüm tarafların katkı ve katılımlarıyla yürürlüğe konuldu. 5 ana hedef üzerine inşa edilen bu Eylem Planı; 66 alt hedef ve 218 faaliyet başlığından oluşuyor.” açıklamasında bulundu.
Bakan Yerlikaya, Türkiye Yüzyılı vizyonunun kadını erkeği, genci yaşlısıyla milletle birlik ve beraberlik içinde hayata geçirildiğini ve kadına şiddetin adının dahi anılmadığı bir Türkiye’nin inşa edildiğinin altını çizerek “Bu hedefe doğru emin adımlarla ilerlerken, İçişleri Bakanlığı olarak bizler de kadına yönelik şiddetle mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz, sürdürmeye de devam edeceğiz.” dedi.
Kadına şiddette elektronik kelepçe projesiyle yüksek riskli pek çok olası şiddet vakasının önlendiğini ifade eden Bakan Yerlikaya, “Şu an itibariyle aktifte 720 elektronik kelepçe uygulamamız var. Ve bu kapasiteyi bin 500’e çıkardık. “KADES” uygulamamız da bu alanda verdiğimiz mücadelede çok önemli bir yere sahip. Hayata geçirildiği günden bugüne 6 milyona yakın kişi tarafından indirilen KADES uygulamasında 1 milyonu aşkın ihbar alındı. Emniyet ve Jandarma teşkilatlarımızda kadına yönelik şiddetle mücadele alanında faaliyet gösteren birim sayısı bin 267’ye yükseltildi. Son 1 yıl içinde 250 bini aşkın kolluk personelimize Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye Yönelik Eğitimler verildi. 65 binin üzerinde koruyucu tedbir, 684 binin üzerinde önleyici tedbir kararı alındı.” şeklinde konuştu.
Tüm bu çalışmalara ve mücadeleye rağmen 2023 yılında 300 kadının şiddet kurbanı olduğunu açıklayan Bakan Yerlikaya, “Bu cinayetlerdeki toplam şüpheli sayısı 284’tü. (Çünkü birden fazla kadın cinayeti işleyen şüpheli var) Bu şüphelilerden 208’i tutuklandı, 71’i intihar etti. Firarda olan 5 şahsı da yakalama çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.
Hibya Haber Ajansı