Bayraktar: “Büyükşehirlerde tarım arazilerinde 2,5 milyon dekar azalma oldu”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan yerel seçimler öncesi çiftçilerin belediyelerden beklentilerine ve taleplerine yönelik ziraat odaları aracılığıyla yapılan çalışmanın sonuçlarını değerlendirdi.

GÜNCEL 15.03.2024 11:29:39 195 0
Bayraktar: “Büyükşehirlerde tarım arazilerinde 2,5 milyon dekar azalma oldu”

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı değerlendirmede 6360 sayılı kanunla büyükşehir belediyelerinin tarım sektörüne yönelik sorumluluklarının arttığını söyledi.

Tarımın stratejik bir sektör olması sebebiyle tüm dünyada desteklendiğini ve korunduğunu söyleyen Bayraktar, birlik tarafından ziraat odaları aracılığıyla bir çalışma yapıldığını ve tarım sektörüne yönelik çiftçilerin belediyelerden beklentilerinin tespit edildiğini belirtti.

“Büyükşehirlerde tarım arazilerinde 2,5 milyon dekar azalma oldu”

Bayraktar, 2014 yılında 30 büyükşehir belediye sınırlarında bulunan işlenen tarım alanının ve uzun ömürlü bitki alanı toplamının 13 milyon 589 bin 850 hektarken, 2023 yılında ise yüzde 1,85 azalarak 13 milyon 337 bin 897 hektara gerilediğini aktararak, “6360 sayılı Büyükşehir Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana 10 yıl geçti ve bu sürede büyükşehirlerde 2 buçuk milyon dekarlık işlenen tarım alanı yok oldu” dedi.

Birinci sınıf tarım arazilerinin sahile yakın turizmin daha ön planda olduğu illerden oluştuğuna dikkati çeken Bayraktar, tarım alanlarının tarım dışı amaçla kullanımına yönelik tehdidin gün geçtikçe daha da arttığına vurgu yaptı.

Kırsal nüfusun oranı yüzde 23’e geriledi”

Bayraktar, kırsal nüfus da azalma yaşandığını da dile getirerek, “Dünya Bankası’nın verilerine göre 2014’te Türkiye nüfusunun yüzde 27’si kırsalda yaşarken 2022’de bu oran yüzde 23’e geriledi. Son yıllarda kırsaldan kente göçün hızlandığı göz önüne alındığında karşımıza ilk olarak kırsal bölgelere sosyal ve kültürel yaşantıyı geliştiren hizmetlerin götürülmesi gereği çıkıyor.” diye konuştu.

“Büyükşehir belediyeleri çiftçilere en fazla tohum, fide ve girdi destekleri yapıyor”

Yaptıkları çalışmada, 30 büyükşehir belediyesinde tarımsal üretime yönelik kurulan birimlerle çeşitli destekler verildiğini dile getiren Bayraktar, diğer belediyelerde ise tarımsal üretime yönelik faaliyetlerin  yok denecek kadar az olduğunu söyledi.   

“Ülkemizde gerçekleştirilen tarımsal üretimin yarıdan fazlası 30 ilde yapılıyor”

Bayraktar, Türkiye’de gerçekleştirilen tarımsal üretimin yarıdan fazlasının 30 ilde yapıldığına değinerek, “Ülkemizde tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ekim alanlarının yüzde 56’sı, sebze bahçeleri alanlarının yüzde 68’i, meyveler, içecek ve baharat bitkileri alanlarının yüzde 75’i büyükşehirlerde bulunuyor." dedi.

Ziraat odaları aracılığıyla yaptıklarını çalışmalarda çiftçilerin beklentilerini 10 başlık altında topladıklarını ifade eden Bayraktar, bunlardan ilkinin tarım arazilerinin korunmasını olduğu dile getirerek şunları söyledi:

“Köy tüzel kişiliğine ait tarım arazilerinin 6360 sayılı Kanunla büyükşehir belediyelerine devredilmesiyle köylere ait arazilerle verimli tarım arazilerini korumak büyükşehir belediyelerinin en önemli sorumluluklarından biri haline geldi. Büyükşehir belediyeleri, kendilerine emanet edilen bu arazilere sahip çıkmalıdır. Tüm belediyeler arazilerin amacı dışında kullanılmaması ve imara açılmaması konusunda her türlü tedbiri almalıdır.”

Hibya Haber Ajansı