Tarih: 15.07.2014 11:57

Belediye Başkanının Kaşına Gözüne Ceza

Facebook Twitter Linked-in

Diyarbakır Lice Belediye Eşbaşkanı Rezan Zuğurli’nin “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılma kararının gerekçesi açıklandı.

Gerekçede güvenlik güçlerine taş atan kişinin “kaşlar, gözler ve gözün üst kısımları, burun, burun ile dudak arasındaki boşluk, dudak ve elmacık kemik yapılarının” Zuğurli’ye “çok benzer bulunduğu” ifadeleri yer aldı.

Kürtçe seçmeli ders eylemleri ve yöresel kıyafetler de gerekçeli kararda yer aldı.

Kaş, göz benzerliği

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 2010 ve 2011 yıllarında düzenlenen üç ayrı gösteriye katıldığı gerekçesiyle Zuğurli hakkında 2012 yılında soruşturma başlatmıştı. 15 Mayıs 2012’de tutuklanan Zuğurli, 13 ay sonra tahliye edilirken, 35 yıla buca escort hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanmasına devam edilmişti.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Zuğurli’yi “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan beş yıl hapis cezasına çarptırdı. Kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 9. Ceza Dairesi davada eksik soruşturma yapıldığı gerekçesiyle kararı bozarak yerel mahkemeye geri gönderdi.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı bölümü öğrencisi olan 25 yaşındaki Zuğurli bu sırada belediye başkanı seçildi.
Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Zuğurli önce 5 yıl hapse çarptırıldı, cezası iyi halden 4 yıl 2 aya indirildi.

ANF ve Cumhuriyet’te yer alan haberlere göre gerekçeli karardaki bilirkişi raporunda kamera görüntülerine yer verildi: "Slogan atmadan, zafer işareti yapmadan ve bölücü içerikli herhangi bir şey taşımadan, güvenlik güçlerine taş atan yüzleri bez ve maske ile gizlenmiş grubun içindeki mavi renkli kot pantolon ve haki renkli kapşonlu kaban giyen kişinin Rezan Zuğurli'ye benzediği, görüntülerdeki kişi grup ile birlikte iki kez güvenlik güçlerine taş attığı, kaşlar, gözler ve gözün üst kısımları, burun, burun ile dudak arasındaki boşluk, dudak ve elmacık kemik yapılarının çok benzer bulunmuştur."

Gerekçeli kararda “Sanığın eyleme PKK'nın amacı doğrultusunda ve yaptığı eylem çağrısı üzerine katılarak güvenlik güçlerine taş attığı açıktır" ifadeleri kullanıldı.

Yöresel kıyafet, Kürtçe seçmeli ders

Kararda “sivil itaatsizlik” eylemleri de yer aldı.

Mahkeme “Örgütün nihai amaçlarına ulaşabilmek için geliştirdiği yeni stratejisi gereği, şiddete dayalı olmayan ancak Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yasaların aykırı şekilde devlet güçlerini ve devleti uluslar arası alanda zor durumda bırakmak için ‘sivil itaatsizlik’ adı verilen yeni bir eylem tarzı ortaya koyduğunu” öne sürdü.

Kürtçe seçmeli ders eylemleri ve yöresel kıyafetler bu kapsamda değerlendirildi:  “Örgüt sempatizanı ve üyesi öğrencilerin organizesinde Kürtçe dersinin seçmeli dersler kapsamında üniversite bünyesinde okutulmasına ilişkin rektörlere dilekçe vermeleri;
“ İlk ve orta öğretim ve öğrenci velileri tarafından çocuğuma Kürtçe eğitim verilmesini istiyorum şeklinde il milli eğitim müdürlüklerine dilekçeler verilerek kitlesel baskı oluşturulması;
“Sempatizan teşkilatları organizesinde kadınlar tarafından yöresel kıyafet giyilmesi;
“Nüfus müdürlüklerine dilekçeler verilerek ‘kimliğime Kürt yazdırmak istiyorum’ talebi ile başvurmaları;  
“ ‘Bende PKK’liyim ve PKK’nin yeni stratejisini destekliyorum’ şeklinde başvuralar yapılması;
“Örgüt sempatizanı üniversite öğrencileri tarafından sürdürülen Kürtçe eğitim kampanyasının PKK başkanlık konseyince lise ve ilköğretim okullarında da yaygınlaştırılması yeni bir eylem tarzı olarak benimsendiği ve uygulamaya konulduğu görülmüştür.”



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —