Bir yılın ardından Hatay’a umut olan “100. Yıl Köyü”

Hatay’da depremzede vatandaşlara yuva olmak için hayata geçirilen 100. Yıl Köyünün temelleri atıldı. 255 ev ve 2000 kişi kapasiteli 100. Yıl Köyü içerisinde yer alan yapılar Hatay’ın sosyokültürel yapısı ve geçmişten gelen yapılaşması ile bugünkü modern

YAŞAM 15.02.2024 12:14:37 140 0
Bir yılın ardından Hatay’a umut olan “100. Yıl Köyü”

Hatay’da depremzede vatandaşlara yuva olmak için hayata geçirilen 100. Yıl Köyünün temelleri atıldı. 255 ev ve 2000 kişi kapasiteli 100. Yıl Köyü içerisinde yer alan yapılar Hatay’ın sosyokültürel yapısı ve geçmişten gelen yapılaşması ile bugünkü modern mimarisi bir araya getirilerek çelik konstrüksiyon ile taşınan ana iskelet ve genel yapıyı çevreleyen kerpiç duvarlar ile sürdürebilirliği arttırıcı etmenlerle oluşturuldu. Mustafa Kemal Üniversitesi, Jandarma Asayiş Vakfı, Gülmek İyileştirir Derneği, Blocks for Hope gönüllüleri ve iyilik elçileri Sanatçı Uğur Aslan ve Sanatçı İlker Ayrık tarafından kurulan 100. Yıl Köyü Platformu, ‘100. Yılda Umut Var’ diyen herkesi projeye destek vermeye davet ediyor.

100. Yıl Köyü İyilik Elçilerinden sanatçı Uğur Aslan; 11 ilin yıkımına ve ülkeyi yasa boğan deprem felaketinin ardından Hatay’da ailesinden verdiği kayıplarla süreç içerisinde yaşadıklarını, hissettiklerini ve proje özelinde duygularını; ‘Ülke olarak çok acı verici bir süreç yaşadık. Binlerce vatandaşımızı, canımızı kaybetmenin çok derin üzüntüsünü paylaştık. Bu acıyı yaşayan milyonlar içinde, ailemden verdiğim kayıplarla en yoğun yaşayanlardan sadece biriyim. Bu süreçte, ihtiyacı olanlara destek olmak, attığımız her adımda kalbimizi dinlemek ve empati göstermek çok önemli. Yıkımla başa çıkmak, zamana yayılan bir süreç. Kayıplarımızı unutmayacağız, ama zamanla acılarımızı bir nebze olsun hafifletecek bir yol, umut olmak durumundayız birbirimize. Bu amaçla yola çıkığımız projelerden biri de Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi içinde pek çok paydaş bir araya gelerek kurduğumuz 255 ev ve destek birimlerinden oluşan “JAV Yerleşkesi 100. Yıl Köyü.” ifadeleriyle paylaştı.

100. Yıl Köyü İcra Kurulu Üyesi ve aynı zamanda İyilik Elçisi olan Sanatçı İlker Ayrık; “Deprem bölgesinde yaşanan bu trajik olaydan dolayı derin bir üzüntüyü en derinden hissediyorum. Yakınlarını kaybetmiş olan herkesin acısını paylaşıyorum ve onlara derin bir başsağlığı diliyorum. Ancak, bu zor zamanlarda birlik olup destek olmak çok önemli. Bu felaketten etkilenenlere moral ve duygusal destek sağlamak, onların yanlarında olduğumuzu hissettirmek ve onlara yardım etmek için elimizden geleni yapmalıyız. Destek vermek, yardım toplamak ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, aynı zamanda kayıpları ve acıları bir nebze olsun hafifletebilir. Acılarını anlamak, yardımcı olmak ve birlikte bu zorlu süreci atlatmak, umut olmak için hayata geçirdiğimiz 100. Yıl Köyü projesi ile orta ve uzun vadede hem bilimi, üniversiteleri, öğrencileri hem de yuva olacak, istihdam sağlayacak odakları hedefledik.” dedi.

Yapılar, depremzede ailelerin ücretsiz kullanımına sunulduktan sonra, uzun vadede Öğrenci Yurdu ve çeşitli Üniversite birimleri olarak Üniversite yönetiminde kullanılmaya devam edilecek. Yerleşkelerden elde edilecek gelirin, ihtiyaç sahibi öğrencilere aktarılmak üzere Üniversite Burs Fonunna devredileceği 100. Yıl Köyü projesi, aynı zamanda içerdiği atölyelerle yerel üretimde kalkınma ve istihdamın artmasına da destekleyecek.

100. Yıl Köyü’nün atık yönetimi gibi çevre duyarlılığı yaklaşımlarına odaklarına aldıklarını aktaran 100. Yıl Köyü Platformu İcra Kurulu Üyesi ve proje mimarı Burçin Gürbüz 100. Yıl Köyü’nün sürdürebilirlik üzerine öncü yapılardan biri olmasını hedeflendi. 100. Yıl Köyü arazisinde bulunan ağaçlar korunarak yapılan, çevreye duyarlı bir proje olarak tasarlandı. Özellikle atık yönetimi, yağmur suyunun dönüştürmesi ve enerji sistemlerinde minimum sarfiyat gibi yaklaşımlar ile ilerleniyor. Cephe’nin kerpiç olması, iklim ve doğa ile uyumlama çalışmamızdan gelmekte. Çelik taşıyıcı kullanılarak da binanın hafifleştirerek birçok yükü bertaraf etmesi ve bina içinde kullanılan kimyasal miktarların azaltması sağlandı. Çatılara konulacak fotovoltaik paneller sayesinde ise 100. Yıl Köyü’nün elektrik enerjisi ihtiyacının bir kısmı da güneş enerjisi ile karşılanacak” dedi.

Toplam maliyeti, arsa değeri hariç 125 milyon TL olan Hatay Jandarma Asayiş Vakfı'na 10 yıllığına tahsis edilen Mustafa Kemal Üniversitesi arazisi üzerindeki 100. Yıl Köyü’nün projenin altyapısının AFAD tarafından tamamlandıktan sonra, üstyapısı yine 100. Yıl Köyü Platformu paydaşları tarafından tamamlanacağını aktaran 100. Yıl Köyü Platformu İcra Kurulu Üyesi Sinan Güreli, “100. Yıl Köyü, Hatay’da özellikle hastane hizmetleri ve üniversite eğitiminin devam edebilmesi için,  Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi ve Üniversite personeline yuva olmak amacıyla inşa edilen, Jandarma Asayiş Vakfı, Gülmek İyileştirir Derneği, Blocks for Hope oluşumu iş birliğinin yanı sıra, yüzlerce kurumsal destekçi ve sanatçıların katkılarıyla hayata geçirilen çok kıymetli bir proje. Sürdürülebilir ve uzun vadeli kalıcı konut projesi olarak planlanan 100. Yıl Köyü’nün amacı; ilk üç yıl boyunca ücretsiz olarak depremzedelerin barınma ihtiyacının karşılanmasını sağlamak.  Uzun vadede ise; bu yapıların üniversite öğrenci yurtları olarak kullanılmaya devam etmesi ve yurtlardan elde edilen gelirin Depremzede Öğrenci Burs Fonuna aktarılması. Şu ana kadar Projen için gerekli kaynağın %52’si toplanmış durumda. Kalan ihtiyaç için herkesin desteği gerekli. Jandarma Asayiş Vakfı'na tahsis edilen Mustafa Kemal Üniversitesi arazisi üzerindeki projenin altyapısı AFAD tarafından Kasım ayında tamamlandı, şu anda yapımı devam eden ilk etap evlerin Nisan sonu teslim edilmesi hedefleniyor” dedi.

100. Yıl Köyü platformu; konut sayısı sebebi ile köy kategorisi içinde düşünmekle birlikte, konut projesi yanında bir sosyal yaşam alanı yaratılması hayaliyle oluşturuldu. Depremden etkilenen kişilere geçici insani bir yuva olması dışında; yetkinliklerini geliştirebilecekleri çeşitli mesleki eğitimler alabilecekleri, STK’ların da iş birliğiyle sosyal kültürel faaliyetlerin kurgulandığı, yerel üretimi destekleyen istihdam atölyelerinin yer aldığı, insanların bir araya geldiği bir yaşam merkezi, küçük bir köy olarak planlandı.

Eğitime, sürdürülebilir barınma ve yerel üretime destek vermek amacıyla çıkılan bu yolda, 100. Yılda Umut Var’ diyen herkesi, 100. Yıl Köyü’ne destek vermeye ve birlikte daha umut dolu günlere davet ediyoruz.

Valilik izinli Destek Linki: https://fonzip.com/gulmekiyilestirir/100-yil-koyu

Hibya Haber Ajansı