BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLAR İÇİN BİRLEŞMİŞ ÖĞRETMENLER PROJESİ

Sabancı Vakfı Hibe Programları Sabancı Vakfı 44 yıl önce toplumsal gelişmeye katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur.

GÜNCEL 8.05.2018 18:55:44 1969 0
BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLAR İÇİN BİRLEŞMİŞ ÖĞRETMENLER PROJESİ
Sabancı Vakfı Hibe Programları
Sabancı Vakfı 44 yıl önce toplumsal gelişmeye katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. Burslar ve ödüllerle başarılı bireyleri destekleyen Vakıf, Fark Yaratanlar Programı ile bireylere ilham verme, Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdiği Hibe Programları ile sivil toplumun güçlenmesi amacıyla çalışmaktadır. 
 
Vakıf, faaliyetlerinin odağına kadın, genç ve engelli bireyleri alarak, onların ekonomik ve sosyal hayata katılım, hizmetlere erişim ve toplumsal cinsiyet gibi konular başta olmak üzere pek çok alanda karşı karşıya kaldıkları toplumsal sorunların çözümüne yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda 10 yıl önce Hibe Programlarını hayata geçiren Vakıf, kadınlar, gençler ve engellilerin sorunlarına yönelik çözüm üreten sivil toplum kuruluşlarının projelerine destek vermektedir. Sabancı Vakfı, 10 yılda 137 projeye destek vermiş ve yüz binlerce kişinin hayatına dokunmuştur.
 
Birleştirilmiş Sınıflar için Birleşmiş Öğretmenler
‘‘Birleştirilmiş Sınıflar için Birleşmiş Öğretmenler’’ projesi, Köy Okulları Değişim Ağı Derneği (KODA) tarafından Sabancı Vakfı Hibe Programları kapsamında hayata geçirilmektedir. Projeyle Şanlıurfa’daki köylerde öğretmenlik yapan birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin birbirlerini destekledikleri ve deneyimlerini paylaştıkları bir ağ oluşturulması, köy okulları için farklı bir eğitim modeli geliştirilmesi ve köy okullarında kaliteli ve çocuk merkezli bir eğitim sağlanması amaçlanmaktadır.
 
Proje kapsamında, Şanlıurfa Harran bölgesinden birleştirilmiş sınıflı 5 okul seçilmiştir. Proje başlangıcında, bu okullarda görev yapan 6 öğretmen KODA eğitim uzmanlarıyla beraber, okulları için bir ihtiyaç analizi yapmış ve eylem planı geliştirmiştir. 2017-2018 eğitim öğretim yılı boyunca KODA uzmanları tarafından, ayda bir kez gerçekleştirilen ziyaretlerle bu eylem planlarının birebir takibi yapılmıştır. Harran bölgesinden 20 öğretmenin katılımıyla yine ayda bir denizli escort şekilde öğretmenlerin ihtiyacına yönelik eğitim konuşmaları gerçekleştirilmiştir. Proje sonunda da yapılan tüm çalışmaların rapor haline getirilerek, basılı ve online kanallar ile öğretmen seminerleri yoluyla yaygınlaştırılması planlanmaktadır.
 
Köy Okulları Değişim Ağı Derneği
Köy Okulları Değişim Ağı (KODA) fikri, köy okullarının aslında hayalimizdeki eğitim için büyük fırsatlar sunabileceği inancıyla ortaya çıkmıştır. KODA, Türkiye'nin köy okullarında kırsaldaki koşullara uygun, bütünsel ve nitelikli bir eğitimi gerçek kılma amacıyla 7 Aralık 2017 tarihinde kurulmuştur.
KODA’nın hedefleri arasında:
·         Köylerdeki fırsatları değerlendirerek köy okullarındaki eğitimin kalitesini artıracak çocuk merkezli, yenilikçi örnek uygulamaları ortaya çıkarmak ve yaygınlaştırmak,
·         Köy öğretmenlerini kişisel ve mesleki açıdan güçlendirmek,
Köy okullarında değişime öncülük edebilecek, birbirine ilham veren, destek olan ve büyüyen bir öğretmen ve gönüllü topluluğunun ortaya çıkmasına öncülük
etmek yer almaktadır.