Ceylanpınar’a bağlı Düzova Mahallesi’nde tandır bacalarından lezzetli kokular yükseliyor. Bir metre derinliğinde çamurdan yapılmış tandır ocaklara odunlar atılıyor ve ateşe veriliyor. Hazırlanan hamurlar üzerine su sürülerek toprak duvarlara yapıştırılıyor. Sıcak sıcak lezzetli tandır ekmekleri bekleyenlere servis ediliyor. Güneydoğunun vaz geçilmez lezzeti Tandır ekmeği köylerde sofraların lezzetine lezzet katmaya devam ediyor. Köylüler Yufka ekmeğin yanı sıra, Tandır ekmeğini yaptıklarını anlatarak; “ Yufka ile arasındaki tek fark maya Tandır ekmeğine mayada koyuyoruz. Yufka ekmeğini ayda bir, iki ayda bir yapıyoruz. Tandır ekmeğini ise 10 günde bir yapıyoruz” sözlerini sarf etti.
BİTLİS VE SİİRT’E RAKİP CEYLANPINAR’DAN
Büryan kebabının yanında olmaz ise olmazlarından olan tandır ekmeğine rakip Ceylanpınar’dan çıktı. Bitlis ve Siirt Tandır ekmeği için bir birleriyle yarışırken, onlara bir rakipte Ceylanpınar’dan çıktı. Ceylanpınar’a bağlı neredeyse tüm mahallelerde her evde yapılan Tandır ekmeği Ceylanpınarlılar’ın vazgeçilmezleri arasında gösteriliyor.
TANDIR EKMEĞİ YAPMAK USTALIK İSTİYOR
Ceylanpınar’da sofraların vazgeçilmezi Tandır ekmeğinin yapımı da oldukça meşakkatli. Hamurunu kıvamına getirmenin yanı sıra tandır sıcaklığını da kıvamına getirmek gerekiyor. Sıcaklığı hatta hamurun üzerine sürülen suyun bile kıvamı ayarlanamaz ise hamur tandırı tutmuyor. Bir diğer zorluğu ise ekmeğin pişme süresini ayarlamak olarak gösteriliyor. Ekmeğin pişme süresini tam ayarlamak gerekiyor. Ekmek tandırdan alındığı zaman bir daha yapıştırma imkanı olmadığı için pişme kıvamını iyi ayarlamak gerekiyor.