Bu yıl parayı nereye yatırmalıyız?

Yeni ekonomi yönetiminin hedefi 2024 ve sonrası için dezenflasyon sürecinin başarılması. Bunun içinde yatırımcıların önce açıklanan programa ve programın makro sonuçlarını gördükçe de TL varlıklara güvenmesi gerekiyor.

EKONOMİ 12.01.2024 08:53:04 105 0
Bu yıl parayı nereye yatırmalıyız?

2024 yılında enflasyon üstü getiri vadeden enstrümanlar sizce hangileri olacak?  Bu yıl parayı nereye yatırmalıyız?

Yeni ekonomi yönetiminin hedefi 2024 ve sonrası için dezenflasyon sürecinin başarılması. Bunun içinde yatırımcıların önce açıklanan programa ve programın makro sonuçlarını gördükçe de TL varlıklara güvenmesi gerekiyor. Mevcut ortamda döviz enstrümanların getirisi enflasyonun altında gerçekleşecek yabancı oranının düşük olduğu BİST doğal olarak ilk tercihimiz. Faizlerin %43-47 bandında olması da Mevduat ve ÖST’leri cazip kılmakta. Hem kur artışı hem ons artışı ile birlikte değerlendirdiğimizde Altın da enflasyon üzerinde bir getiri bizce vaad ediyor. Muhakkat döviz isteyenlerde olacaktır ki onlara ABD faizleri ve/veya Türk CDS primlerinin gerilemesini beklediğimizden dolayı eurobondlarımızda ek değer artışı oluşabileceğinden orta ve uzun vadeli olarak yatırım yapabileceklerini belirtmekteyiz.

Borsa, döviz, altın ve faizde 2024 yarı yıl ve yıl sonu beklentileriniz hangi seviyede?

2024 ilk yarısı bizde yüksek enflasyon ve sıkılaştırma politikasının devamı yurtdışında ise faiz indirimlerinin başladığı bir süreç olacağından bizim görünüm sanki sıkıntı olacak gibi duruyor. Fakat bizim enflasyonla mücadele ve sıkılaştırma politikalarımızın devamı kredi derecelendirme kuruluşları tarafından değerlendirilecektir beklentisi ile 10,200 seviyelerinde bulunmayı ve yıl sonunda da 12500- 13000 bandında kapatmayı beklemekteyiz. Dolar tarafından TCMB’nin piyasadaki likidite fazlasının stralizasyonunda rahatlığı, Mevduat faizlerinin kapı girişte %43 seviyelerine gelmesi, yabancıların tahvillerimize ve tahvil ihalelerine olan ilgisi, Kredi görünümlerinde yukarı yönlü revizyon beklentilerimizle birlikte doların yılın ilk yarısında 34-35 seviyelerinde yıl sonunda ise 39-40 bandında kapatmasını beklemekteyiz.                                                                                  Altın tarafında ise Merkez Bankalarının faiz indirimlerine hızlı girmelerinin beklenmesi doğal olarak fiyatlamalara destek olacaktır fakat ABD 10 yıllıklarının getirilerinin %5 seviyelerinden hızlı bir şekilde %4 lere gerilemesi bundan sonraki süreçte beklentilerin %3,5 bandında olması nedeniyle mevcut 2030 ons/usd seviyesinin ilk yarı da 2200-2250 ve yıl sonunda ise 2350- 2400 seviyelerinde kalma beklentimizi doğurmaktadır. Faiz tarafında ise beklenen enflasyon ana kriter dolayısıyla bizim sıkılaştırma politikamızın etkilerinin görülecek olması ile 2 yıllık Gösterge tahvil faizinin yılın ilk yarısında üst bandın %42- 43 aralığı yıl sonunda ise %33-34 bandında olmasını beklemekteyiz.

Yatırımcılar 2024 portföyünde yatırım enstrümanlarını hangi ağırlıklarla dağıtmalı?

Hisse tarafında ise hem tahvillere olan ilgi, hem TCMB’nin faiz adımı hem de kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırımları beklentilerimizle birlikte %50 hisse de kalma politikamızın oluşmasına Bankacılık, finansal kiralama / factoring ile sigortacılık ( TCMB’den faiz indirimleri başlayana kadar) , hava ulaştırma, gıda perakende, çimento ve petrokimya sektörü ağırlıklı bir model portföy oluşturulmasını tavsiye etmekteyiz. 2024 yılı için BIST-100 endeksi hedefimiz 12.240.                                                                                                       Kapı giriş faizin %43 seviyesine çıkması tahvillere yabancı ilgisi ve kurdaki neredeyse stabil durum mevduatı yatırımcılar açısından garantili bir enstrüman olarak değerlendirmelerine imkan vermiştir ve biz de bundan %20’lik bir dilimle yararlanılması gerektiğini düşünmekteyiz. Yabancıların tahvile olan ilgisi ve Gecelik swap piyasasına politika faizinin %43,50’de seviyesinde fiyatlanması ve kısa vade tahvil faizleri %40 bandına ulaştı. %40 bandındaki tahvil getirilerinin cazip olduğunu düşünmekte ve Tahvil bonoya da( ÖST dahil) %15 pay vermekteyiz. Yatırımcılar bu oranı isterlerse eurobond/eurobond fonu tarafında da kullanabilirler.                    FED ve ECB’nin beklenenden çok daha erken faiz indirimlerine başlamasının beklenmesi ve jeopolitik riskler ons altında sert yükselişlere neden oldu ve altına yönelik beklentilerinden öne çekilmesine neden oldu ve biz de portföyün %15’ini altından oluşturduk.

Hisse tarafında hangi hisseler, hangi fiyatlardan takip edilmeli? Hangi vade ve hangi ağırlıkta tercih edilmeli?

Kurum olarak hisselerde ağırlıklandırmamız eşit olmaktadır. Değerlemelerle birlikte yüksek temettü verimliliği olan hisseleri de ön plana çıkardık. Önceliğimiz bankacılık ve bu segmentten AKBNK ile YKBNK’yı, yüksek gıda enflasyondan olumlu etkilenecek aynı zamanda defansif olan MGROS,                                                       Ford'un Avrupa'daki hafif ticari araç satışlarının yaklaşık %75'ini üretmesi ve kamyon iş kolunun vaad ettikleriyle FROTO, güçlü ihracat payı ve yüksek temettü beklentimizle TTRAK, Güçlü ürün marjları ve serbest nakit akışı ile TUPRS, yolcu gelirlerinin normalleşmeye girmesine rağmen güçlü operasyonel sonuçlar düşük borçlanma oranıyla THYAO, güçlü mobil arpu büyümesi ve fiyatlama ve de düşük borçluluk ile TCELL, Kentsel dönüşümle güçlü talep ve fiyatlama, enerji maliyetlerindeki gerileme, Düşük klinkerli ürünlerin toplam satış hacmindeki payının artması ile AKCNS, İştiraklerden güçlü temettü ve NAD’a göre potansiyel yüksek iskonto ile KCHOL ve SAHOL.

Manşette öne çıkanlar

ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başkanı Rishi Sunak, Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda tarafından desteklenen, ABD ve Birleşik Krallık güçlerinin Yemen'de Husi isyancılar tarafından kullanılan farklı mevzileri hedef alan saldırıları "başarıyla" başlattığını doğruladı. Biden yaptığı açıklamada "Bu saldırılar, Husilerin Kızıldeniz'deki uluslararası deniz araçlarına karşı tarihte ilk kez gemi savar balistik füzeler de dâhil olmak üzere gerçekleştirdiği benzeri görülmemiş saldırılara doğrudan bir yanıt niteliğindedir. Halkımızı ve uluslararası ticaretin serbest akışını korumak için gerektiğinde daha fazla tedbir almakta tereddüt etmeyeceğim" dedi.

ABD Hazine Bakanlığı yaptığı açıklamada, ABD hükümetinin mali yılının ilk çeyreğinde yarım trilyon dolar bütçe açığı verdiğini bildirdi. Ekim 2023'ten Aralık 2023'e kadar olan dönemde bütçe açığı 510 milyar dolara oluştu. Sadece Aralık ayında bütçe açığı geçen yılın aynı ayına göre %52 artışla 129,4 milyar dolar oldu. Bütçe açığındaki bu artış toplam devlet borcunun ilk kez 34 trilyon doları aşmasına neden oldu.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, yeni enflasyon verilerinin politika yapıcıların yapacak daha çok işi olduğunu gösterdiğini vurgulayarak, ABD merkez bankasının faiz oranlarını düşürmeyi düşünmesi için Mart toplantısından hemen sonrasının erken olduğunu söyledi.

JPMorgan Chase genel merkezinde düzenlenen etkinlikte, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, Türkiye'de para politikası ve enflasyon görünümüne ilişkin sunum yaptı. Erkan enflasyonu düşürmek konusunda kararlılıklarını dile getirirken para politikasında sıkılaşma sürecinin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasını beklediklerini belirtti.

IMF, küresel ekonomik büyümenin beklenenden daha güçlü bir 2023'ün ardından bu yıl "dirençli" kalacağını, ancak küresel büyüme oranlarını orta vadede %3'lük bir aralığın üzerine çıkarmak için çalışmak gerektiğini söyledi.

ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verileri açıkladı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 6 Ocak ile biten haftada önceki haftaya kıyasla bin kişi azalarak 202 bine indi.

ABD enflasyonu 2023’ün son ayında beklentiden hızlı arttı ve Fed’in yakında faiz indirimlerine başlayacağı yönündeki piyasa beklentilerini sekteye uğrattı. ABD TÜFE Aralık ayında yıllık yüzde 3,4 artış kaydederek son üç ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Aylık TÜFE de yüzde 0,3 ile yüzde 0,2’lik beklentinin üzerinde gerçekleşti.

Kaynak A1 Capital

 

Hibya Haber Ajansı

Anahtar Kelimeler: bu yıl parayı nereye yatırmalıyız?