İlçenin yeni mahallelerinden biri olan ve yeni Ceylanpınar olarak da bilinen 15 Temmuz Mahallesi’nde sadece 143 hane değil, 3 No’lu Aile Sağlık Merkezi (ASM), Ziraat Odası Başkanlığı ve 112 Acil İstasyonu da dere yatağına yapıldığı gerekçesi ile aynı tehlike ile karşı karşıya.
DSİ, İLGİLİ MÜDÜRLÜKLERE DAVA AÇTI
DSİ, 15 Temmuz Mahallesi’nde dere yatakları ve taşkınlık riski olan bölgelerde konut izni verildiği ve ölçümlerde hata yapıldığı gerekçesi ile Ceylanpınar Mal Müdürlüğü ve Harita Kadastro Müdürlüğü’ne dava açarak tespitini istedi.
VATANDAŞ MAĞDUR OLACAKTIR
143 Hane sahibi adına karşı dava açanların avukatı Fethullah Tarhan’ın verdiği bilgiye göre; söz konusu alanda belirtilen durumlara ilişkin bir yıkım olması durumunda birçok vatandaşın ileri derecede mağdur olacağını kaydetti.
CEYLANPINAR’DA 3 KURUM SUÇLU
Aynı mahallede ikamet eden ve mağdur olacağı belirtilen ismini vermek istemeyen vatandaşlardan biri, açılan davanın DSİ lehinde sonlanması durumunda yüzlerce kişi gibi kendilerini de ileri derecede mağdur edeceğini belirterek, Mal Müdürlüğü ve Kadastro Müdürlüğü buca escort Ceylanpınar Belediyesi’nin de bu durumda suçlu olduğunu ifade etti.
CEYLANPINAR BELEDİYESİ’NE ÖDEME YAPTIK
Aynı vatandaş açıklamasında, ilçenin % 90’nın zaten tapusuz olduğunu, davanın DSİ lehine sonuçlanması durumunda herhangi bir hak taleplerinin olmayacağını ancak inşaat aşamasında ölçümü yapılan söz konusu alanda inşaat öncesi ve inşaat esnasında Ceylanpınar Belediyesi yetkililerinin denetim yaptığını, belirlenen miktar üzerinden belediyeye ödeme yaptıktan sonra inşaata başladıklarını söyledi.
EMLAK FİYATLARI DÜŞEBİLİR
DSİ söz konusu alanda yakın zamanda dere ıslahı, dere yatağına beton serimi, menfez yapımı ve derenin geçtiği alanlarda demir korkuluk inşa etmişti. Vatandaşlar, dere yatağı olduğu yetkililerce bilinen ancak çok sayıda ev ve iş yeri yapılan bölge için açılan davaların sulh yöntemi ile sonuçlanması gerektiğini aksi halde çok sayıda insanın mağdur olmasının yanı sıra, bölgedeki emlak fiyatlarının ciddi anlamda düşeceğine işaret ediyor.
GENELGE NE DİYOR?
DSİ’nin açtığı davaya gerekçe olarak gösterilen Devlet Su İşleri 2006/27 genelgesine göre; “İl, ilçe ve belde gibi büyük ve orta ölçekteki planlı yerleşim yerleri ile mevzii planlara göre yapılan küçük ölçekteki her türlü yerleşim birimlerine ait imar planlarının düzenlenmesi esnasında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün tedbir ve tavsiyelerine titizlikle uyulacaktır” ifadeleri yer alıyor.
Aynı genelgede; “Dere yatakları üzerine her ne sebeple olursa olsun yapılacak köprü ve menfez gibi sanat yapıları ile dere yatakları üzerinden veya sınırından geçirilecek enerji nakil hattı, yol, petrol-doğal gaz boru hattı, telefon hattı, içme suyu ve kanalizasyon hatları ve benzerleri gibi çeşitli kuruluşlarca değişik maksatlı yapılar inşa edilmeden önce DSİ’nin ilgili Bölge Müdürlüklerinden mutlak surette görüş alınacak ve yapılacak tesislerin bu görüşe uygun olarak inşası sağlanacaktır. Yapılan müracaatlara DSİ tarafından 30 gün içinde cevap verilmemesi halinde uygun görüş verilmiş sayılacaktır.
Kamu kurum ve kuruluşlarınca, köprü altındaki su akış kesitinin daralmasına sebebiyet veren ve su akışını engelleyen yapılar yapılmayacaktır. Özel ve tüzel kişilerce yapılmak ve yaptırılmak istenen bu tür yapılara da kesinlikle izin ve ruhsat verilmeyecektir. İlgili kurumlarca yapılan denetimler neticesinde su akış kesitinin daralmasına sebebiyet verdiği tespit edilen yapılar, imar mevzuatına göre mülki amirlerin sorumluluğunda yetkili belediye veya özel idare tarafından derhal kaldırılacaktır” deniliyor.
Şimdi gözler 15 Temmuz Mahallesi’nden geçen derenin yatağına inşa edilen yapılar ile ilgili mahkemenin vereceği kararda.haber: m kılınç .A aydoğan.