Tarih: 05.12.2017 13:06

Ceylanpınar da Çeşme Kültürü Maalesef Yok.

Facebook Twitter Linked-in

Su, hayatımızda ve kültürümüzde en başta gelen nimetlerden bir tanesi,. İslamiyet’te insanlara su sağlamanın öneminin büyük oluşunun da bunda katkısı bulunuyor.
Kur'an-ı Kerim'de bütün canlıların ve bitkilerin suya dayandığı şöyle açıklanır: "Biz canlı olan herşeyi sudan yarattık" (el-Enbiyâ, 21/30). "O, gökten su indirip onunla türlü türlü ürünleri sizin için rızık çıkardı" (el-Bakara, 2/22). "Allahın yukarıdan indirip onunla yer yüzünü, ölümünden sonra, dirilttiği suda, deprenen her hayvanı orada üretip yaymasında, gökle yer arasında boyun eğer rüzgârları ve bulutları evirip çevirmesinde aklı ile düşünen bir topluluk için nice âyetler vardır" (el-Bakara, 2/164). Dünya yaratılmadan önce Arş'ın (bk. "Arş" mad.) su üstünde olduğu (bk. Hûd,11/7) ve suyun yer yüzüne aynı zamanda bir temizlik aracı olarak indirildiği de âyetlerde haber verilir (el-Enfâl, 8/11; el-Furkân, 25/48).
Hz. Muhammed (S.A.V.) bir hadisinde “Sadaka’nın en faziletlisi su teminidir” buyurmuştur. İslam kültüründe bu sebeple halka su ulaştırmak, kuyu açmak, çeşme yaptırmak önemli bir hayır işidir.
Su Osmanlı’ Medeniyetinde'de sadece  temel bir ihtiyaç değildi, maddi ve manevi  temizlik sembolü, sesinin dinginliği ile ruhları tedavi eden bir şifa vasıtası, insanın hatta canlının olduğu her yerde hayatın kendisi olmuştur.  Suya rahmet ve azizlik sıfatları verilmiştir. Canlılara su vermek en büyük hizmet   ve hayır  kabul edilmiştir. 
Hatta suyun bir çeşmeden daimi akışı ile hayır işleminin sürekli olacağı  inancı her köşede bir çeşme hayratı yapılmasına vesile olmuştur.  Osmanlı Devletinde hüküm süren hemen hemen her sultan, sadrazam, üst yönetici sosyal yaşantı ve mimaride önemli değere sahip çeşmeler yaptırmıştır.
Maalesef Ceylanpınar da çeşme kültürü açısından gelişim gösterememiştir. Birçok ilimizde ilçemizde çeşme kültürü yaygınken ilçemizde bir çeşmenin olmaması üzücü bir durum oluşturmaktadır.
Tarihten beri önemli yere sahip çeşmeler günümüzde gerekli değeri görmemesi yok olma noktasına getirmiştir. Şehir merkezlerinin göbeğinde bulunan çeşmeler adeta Şehrin simgesi durumunda idi. Günümüzde tam tersi bir durum mevcut.
Çeşmeler günümüzde yine gerekli önemin verilmesi ve ilçemizin her yerinde yapılması önem teşkil edecektir.
Bundan dolayı tarihten beri çeşme yapımı önemli bir yer edinmiştir. İnanıyoruz ki Ceylanpınar olarak çeşme kültürüne en kısa zaman da sahip çıkarız. İlçemizin birçok yerine çeşmeler yaparak bu kültürü yaşatırız.
Not: Ceylanpınar da çeşmeler sadece ilce mezarlığında bulunmakta.
HABER: Abdullah AYDOĞAN



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —