Saraççeşme, Ceylanpınar’a bağlı kırsal bir mahalle. Bu mahalle ilçeye 17 kilometre uzaklığında. Mahalle 3000 nüfusa sahip ve yaklaşık 250-300 hanesi bulunuyor. Daha önce Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne bağlı olan Saraççeşme Köyü, yerel yönetimler yasası ile Ceylanpınar’a bağlı bir mahalle statüsüne kavuşturuldu. Ceylanpınar’ın en büyük üç büyük kırsal mahallesinden biri olan bu mahallenin oy potansiyeli ise yaklaşık 1000. İşte bu noktada mahallenin oylarının bu denli çok olması yıllarca belediye başkan adayları ve milletvekillerinin akınına uğramış ve boş vaatler ile kandırılmışlar.
BİRÇOK KİŞİ HEPATİT B ENFESKİYONUNA YAKALANMIŞ
Mahalle neredeyse Ceylanpınar’ın kuruluş tarihine denk olmasına rağmen, ne alt yapı ne de üst yapı çalışması yok. Mahallenin içinden üstü açık kanalizasyon atıkları geçiyor, kışın gelmesiyle çamur deryasına dönüyor ve mahallede birçok kişi Hepatit B enfeksiyonunu kapmış durumda. Öyle ki mahallenin birçok genci vatani görevi sırasında bu hastalıktan dolayı çürük alarak askeri görevini yapamaz duruma gelmiş.
ÇAMURDAN DOLAYI ÇOCUKLARIMIZI OKULA GÖNDEREMİYORUZ
Mahallede yaşanan sorunlar bunlarla sınırlı değil. Mahalle sakinlerinin açıklamaları ise yaşananların ve bu mahalledeki yaşam koşullarının çarpıcılığını ortaya koyuyor. Bunlardan biri yaklaşık 30 yıldır Saraççeşme Mahallesi’nde yaşayan ve ismini vermek istemeyen mahalle sakini, Mahalle’de yaşam koşullarının insani standartların çok altında olduğunu belirtiyor. Yerleşik yaşam koşullarının kurallarına aykırı olduğunu vurgulayan mahalle sakini ‘’ Biz kışın gelmesiyle çocuklarımızı yağmur sularının mahalleyi çamur deryasına dönüştürmesinden kaynaklı okula gönderemiyoruz’’ diyor.
LAĞIM SULARI KAPIMIZIN ÖNÜNDEN GEÇİYOR
Konuşmasına sorunları sıralayarak devam eden mahalleli ’’En büyük sorunumuz yazın kapılarımızın önünden geçen pis lağım sularının çevreye ve bize verdiği zarar’’ diyor. ‘’Alt yapımız yok. Lağım suları ilçenin en büyük deresi olan Cırcıp Deresi’ne akıtılıyor. Bu da hastalık olarak bize geri dönüyor. Kapısını çalmadığımız ve uyarmadığımız yetkili kalmadı. Artık bizde yaşam standartlarımızın düzeltilmesini istiyoruz’’ şeklinde vurguluyor.
SİYASİLERİN BOŞ VAATLERİNDEN BIKTIK
Bir diğer mahalle sakinin açıklamaları ise daha çarpıcı. ‘’Mahallemiz Ceylanpınar’ın kırsaldaki en büyük mahallelerinden biri. Buna rağmen hizmet yapılmıyor. Yıllardır belediye başkanları ve belediye başkan adaylarının yanı sıra milletvekilleri sadece seçim döneminde mahallemize gelip boş vaatlerde bulunup gidiyorlar. Bizim artık bunlardan hiç beklentimiz kalmadı. Yaptıkları tek şey, boş laf ama icraat yok.
KENDİ TAZİYE EVİMİZİ KENDİMİZ YAPTIK
Mahalle sakinleri, mahallelerini yaşanabilecek bir düzeye getirmek için bir dayanışma kurarak kendi hizmetlerini kendileri yapıyor. Bunlardan biri de taziye evi. Taziye evini mahalle sakinleri neredeyse kendi imkânları ile yapmış. Belediyenin kendilerine sadece 5 ton demir, 500 torba çimento ve zemin dolgu malzemeleri dışında hiç faydası olmamış. Taziye evinin çevre düzenlemesi ise henüz yapılmamış durumda.