Türkiye Suriye sınırında güvenli bölgeler oluşturmak için ön hazırlık yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu konuda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir ön hazırlık yaptığını açıkladı. Türkiye Suriye sınırına güvenli bölgeler oluşturulması için izlenecek yol konusunda TSK'ya yetki verildi. Bu arada konu yarın güvenlik zirvesinde masaya yatırılıyor. Cumhurbaşkanı başkanlığında yarın güvenlik zirvesi yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, yarın Çankaya Köşkü'nde güvenlik toplantısı yapılacak. Bölgedeki son gelişmeler ve Türkiye'ye ilişkin güvenlik konularının ele alınacağı toplantıya Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Efkan Ala ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz katılacak.
GÜVENLİ BÖLGE NASIL OLUŞTURULACAK?
900 KM'yi bulan Türkiye Suriye sınırında halen aktif olarak açık olan 13 sınır kapısı bulunuyor. Bu sınır kapılarının birer km çevresini ve 20 KM derinliğinde oluşturulacak güvenli bölgelerinin sayısı konusunda net bir bilgi yok. Sınır kapılarını halen Suriye hükümeti, İslami Cephe, Özgür Suriye Ordusu, IŞİD, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve PYD-PKK Suriye'nin Türkiye sınırındaki kapılarını kontrol ediyor. Bugün için sınırdaki kapılardan halen 2’si Suriye devletinin, 2’si İslami Cephe’nin, 1’i Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO), 3’ü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) ve 5’i de PKK’nın Suriye kolu Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) denetimi altında bulunuyor.
İşte Türkiye-Suriye sınırındaki kapılar
CEYLANPINAR-RASULAYN: 8 Kasım 2012 günü çıkan ve 3 gün süren şiddetli çatışmaların ardından rejim güçlerinden ÖSO’ya geçti. PYD, sınır kapısını 2013 yılı ocak ayındaki çatışmaların ardından kontrolü altına aldı.
YAYLADAĞI-KESEB: Dört ay önce İslami Cephe’nin kontrolüne geçti. Ancak bir ay sonra yoğun çatışmaların ardından Esad güçleri tekrar kontrolü sağladı.
KARBEYAZ-AZMARİN: Uzun yıllardır kapalı, sadece bayramlaşmalarda açılıyordu. İçsavaş alsancak escortiyle o da yapılmıyor. ÖSO’nun kontrolünde.
CİLVEGÖZÜ-BAB EL HAVA: 2011 sonlarında ÖSO kontrolüne geçti. 2013 yılının Aralık ayında İslami Cephe ani bir baskınla kapıyı ÖSO’dan aldı.
ISLAHİYE-MEYDANİ EKBEZ: Karşısındaki Suriye’nin Meydani Ekbez bölgesi tamamen PYD kontrolünde.
ÖNCÜPINAR-ES SELAME: Es Selame Sınır Kapısı, 2012 yılı temmuz ayında ÖSO kontrolüne geçti. Ardından İslami Cephe kapıyı kontrol altına aldı. Kapıda bazı ÖSO grupları da bulunuyor. Ancak kontrol İslami Cephe’de.
ÇOBANBEY-EL RAİ: Bölge geçen ocak ayında IŞİD’in kontrolüne geçti.
KARKAMIŞ-CARABLUS: 2012 yılı temmuz ayında rejim güçlerinden ÖSO kontrolüne geçti. Bu yılın ocak ayının başında ise IŞİD’in eline geçti. Birkaç gün sonra ÖSO 7 Ocak’ta kontrolü yeniden ele geçirdi. Ancak, 17 Ocak günü kontrolü IŞİD yeniden ele aldı.
MÜRŞİTPINAR-AYN EL ARAP: Ayn-El Arap (Kobani) Sınır Kapısı savaşın başından bu yana PYD’nin kontrolünde. Mürşitpınar’dan insanı yardıma ve Suriyelilerin haftanın iki günü geçişine izin veriliyor.
AKÇAKALE-TELABYAD: 2012 yılı eylül ayında 3 gün süren çatışmaların ardından ordu birliklerinden ÖSO güçlerinin eline geçti. Sınır kapısının kontrolü, geçen yılın aralık ayında başlayan ve bu yılın ilk günlerinde sonlanan çatışmaların ardından ise IŞİD’e geçti.
ŞENYURT-DERBESYE: PYD tarafından ilan edilen Rojava’nın Cizire kantonunda bulunuyor. Derbesye Sınır Kapısı’nda 2 aydır PYD bayrağı dalgalanıyor.
GİRMELİ-KAMIŞLI: Suriye ordusunun kontrolünde ve Suriye bayrağı dalgalanıyor. Sınır kapısı giriş ve çıkışlara kapalı bulunurken, sadece özel izinle insani yardımların geçişlerine açılıyor.
CİZRE-ANDİVAR: Yıllardır kullanılmıyor. Sadece bir köprü bulunuyor ve Türk askeri nöbet tutuyor. Karşısı Kürt bölgesi Rojava ve tamamen PYD denetiminde.