Ceylanpınar?da Ekmekler Çöpe Gidiyor

Türkiye genelinde başlatılan `ekmek israfını önleme` kampanyasına Ceylanpınar?da destek veren hiçbir kurum yok.

YEREL 10.09.2014 16:12:53 2117 0
Ceylanpınar?da Ekmekler Çöpe Gidiyor
Ülkemizde ekmeğe dayılı yemek kültürü alsancak escortiyle her sene 44 milyar ekmek üretiliyor ve bu ekmeklerin 4 milyarı ne yazık ki israf ediliyor. Ekmek israfının günlük maliyeti ise tam olarak 2.6 milyon liradır. Günlük üretilen 120 milyon ekmeğin 12 milyonu çöpe atılmaktadır. Yani her 10 ekmekten biri israf ediliyor. Ülkemizde her sene israf edilen ekmeklerle 60 tane hastane, 180 tane okul inşa ettirebileceğimizi biliyor muydunuz?

CEYLANPINAR BELEDİYESİ HAREKETE GEÇMELİ

Her yıl tonlarca ekmeğin çöpe atıldığı günümüzde, israf edilen ekmekleri kazanıp, beslenme sıkıntısı çeken koruma altındaki hayvanlar ve yabanıl hayat için kullanılması, bu amaçla Ceylanpınar Belediyesi’nin sokak aralarına bayat ekmek kutusu yerleştirmesi ve   kampanyaya destek olması gerekli. Şanlıurfa/Haliliye Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün "Ekmek nimettir, yeri çöp değildir" sloganı ile başlattığı kampanya dolayısıyla sokaklara yerleştirdiği bayat ekmek kutuları ile ekmekleri topluyor ve değerlendirilmesini sağlıyor.

"EKMEKLERİ ÇÖPLERDEN AYIRALIM"

Halen günde binlerce ekmeğin çöpe atıldığı Ceylanpınar'da bu yolla toplanan ekmekler için hem israfın önüne geçilecek, hem de bayat ekmekler ihtiyaçlar doğrultusunda değerlendirilecek. Bayat ekmekler toplanırken dikkat etmesi gereken önemli bir detay ise ekmeklerin temiz poşetlerde, çöplerden ayrı olarak kutulara bırakılması.

Toplu Tüketim Yapılan Kuruluşlarda Alınması Gereken Tedbirler Nelerdir?

Toplu Tüketim yerleri olan; Hastane, Yatılı Okul, Askeri Birlikler ve Öğrenci Yemekhanelerinde ekmek israfı önleme planları oluşturulması ve hayata geçirilmesi gerekmektedir. Üretimin talebe göre planlanması, ekmeklerin satış yerinde uygun koşullarda saklanması, toplu yemek tüketim yerlerinde ekmeğin dilimlenmiş veya küçük yuvarlak ekmek olarak verilmesi, self servis tezgahlarında ekmeğin baş tarafta değil, yemeklerden sonra yer alması, toplu yemek tüketilen yerlerde, mönüye göre ekmek siparişi verilmesi, artan ekmeklerin daha sonraki günlerde kullanılmasını sağlayacak mönü düzenlenmesi yapılması önerilmektedir.